fbpx
Skip to main content
doručak

NE SADRŽI GLUTEN: Svako jutro u doručak dodaj ovo SEME, prava je PROTEINSKA BOMBA, sadrži 8 VITAMINA

Foto: Profimedia
Riznica zdravlja...

Čija semenke su sitna crna, bela i tamnosmeđa semena i one su jestivi deo biljke čije je poreklo iz Meksika. Ova biljka je iz porodice pitomih nana koja predstavlja veoma bogat izvor hranljivih materija i minerala.

Ove semenke sadrže 20% proteina, 20% omega 3 masnih kiselina, 8 vrsta amino kiselina, vitamine A, B, C,E i D, gvožđa, kalijuma, kalcijuma. Ne sadrže gluten i zbog visoke koncentracije vlakana poboljšavaju probavu. Veoma su snažan antioksidant. Odlične su za dijabetičare iz razloga što imaju pozitivan uticaj na nivelisanje glukoze u krvi. Možete ih nabaviti u bilo kojoj prodavnici ili marketu, a veoma su pristupačne. 

Možete ih dodavati u pahuljice i jogurt za doruča, ili u neku poslasticu i smuti jer prave gelastu masu koja veoma lepo izgleda, puna je vitamina, a daje malo čvršću teksturu. 

STRUČNJACI NAPOKON OTKRIVAJU: Evo da li je zdravo spavati sa ljubimcem!

STRUČNJACI NAPOKON OTKRIVAJU: Evo da li je zdravo spavati sa ljubimcem!

Ako SPAVATE BEZ VEŠA, jadan vaš partner: Doktor otkrio šta je NAJGORE što se dešava!

Ako SPAVATE BEZ VEŠA, jadan vaš partner: Doktor otkrio šta je NAJGORE što se dešava!

Chia semenke se preporučuju onima koji žele da izgube višak kilograma. Nutricionisti preporučuju otprilike jednu kašiku dnevno, a kada ih koristite pijte dosta vode jer su bogate vlaknima. Odlične su za metabolizam, rast i razvoj mišića i kostiju. Bogate su mineralima kao što su: mangan, fosfor i bakar.

Prema naučnim analizama, 28 grama chia semenki sadrži 138 kalorija, 8 grama masti, 12 grama ugljenih hidrata, 10 grama vlakana i 5 grama proteina. Prema tome, jedna puna kašika dnevno obezbeđuje, 30% mangana, 27% fosfora, 18% kalcijuma, i nešto manje bakra, cinka i kalijuma.

Ove semenke su neutralnog ukusa, tako da neće uticati na drugu hranu koju jedete istovremeno. Možete ih dodavati u testa, žitarice, salate odnosno možete ih dodati u gotovo svaku hranu koju jedete.

 

Vremenska prognoza
Slaba kiša
10 Beograd