fbpx
Skip to main content
noge

Koliko je ŠTETNO SEDETI PREKRŠTENIH NOGU? Utiče čak na PET ZDRAVSTVENIH PROBLEMA, a lekari savetuju alternativu!

Foto: Shutterstock
Izbegavate dugo sedenja na taj način!

Da li ste se nekada zapitali koliko su prekrštene noge opasne po zdravlje?

Naime, ako prekrstite noge dok sedite, pritiskate živac fibule koji prolazi neposredno iza kolena, a ako se taj  živac pritisne, vaša noga može da "zaspi", utrne i postane "tupa".

Ovo "spavanje" u početku nije ništa drugo nego signal upozorenja vašeg tela da je vreme da promenite sedeći položaj jer je cirkulacija krvi poremećena.

Nepoštovanje ovog signala upozorenja može da prouzrokuje znatna oštećenja kao što su zgnječeni živac koji može nepovratno da se ošteti i time parališe prste ili čak stopalo.

stopalo
stopalo, stopala, noge, štikle, bol
Foto: Profimedia

Krvni pristisk raste

Istraživanje koje je objavljeno 2007. godine pokazuje da kod prekrštenih nogu raste krvni pritisak.

Razlog: osim živaca, pod pojačanim su pritiskom i vene, protok krvi prelazi u "slobodne" vene, a one postaju prepune i uzrokuju viši krvni pritisak.

Kod žena s rizikom od tromboze povišenje krvnog pritiska može da bude opasno, čak i ako je samo privremeno.

Oštećuju se vene

Povišeni krvni pritisak može da ošteti vene. Ako ste skloni proširenim venama, prekrštene noge mogu da povećavaju rizik od dobijanja istih.

noge
noge
Foto: Profimedia

Čašica se iskrivi

Ako često sedite prekrštenih nogu (godinama), može da dođe do iskrivljene čašice.

Ovaj položaj sedenja je neprirodan  za uglavnom "ravno" ljudsko telo, jer se čašica blago naginje u stranu. Ona može da se deformiše kako bi kompenzovala nagnuti sedeći položaj.

Leđa trpe

Bolovi u leđima mogu da budu posledica stalno prekrštenih nogu, jer se dodatno opterećuje mišiće leđa, što dovodi do napetosti i problema sa leđima.

Pogrešno držanje

Osim kičme i leđnih mišića, više su opterećeni i intervertebralni diskovi. Osim toga, dokazano je da sedate više „ukrivo“ kada prekrstite noge. To dugoročno može da dovede do trajnog oštećenja držanja.

kancelarija
kancelarija
Foto: Profimedia

Koliko dugo možemo da sedimo sa prekrštenim nogama

Nakon pola sata bi trebalo da prestanete da držite noge prekrštene. Najbolje je da noge postavite paralelno jednu prema drugoj i da ih pomerate što je češće moguće.

Redovno menjanje sedećeg položaja takođe je zdravije od ostajanja u samo jednom položaju. Čak i male vežbe za stopala i potkolenice podstakuće cirkulaciju krvi.

Preporučuje se da što češće podižete noge.

Ovo ne samo da rasterećuje leđa, nego i podstiče protok krvi u nogama.

Noge
Noge
Foto: Profimedia

Kako da se rešite ove navike

Jastuk za sedenje na stolici može da vam pomogne. Posebno ako se radi o  jastuku na naduvavanje, jer je tada  teže da prekrstite noge.

Lopta za sedenje umesto stolice takođe može da vam omogući da zauzmete drugačiji položaj za sedenje, kao i  stolica bez naslona.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
14 Beograd