fbpx
Skip to main content
0362222530

POVIŠEN HOLESTEROL prati OVAJ OSEĆAJ U NOGAMA: 3 razloga da pod hitno proverite krv, nije bezazleno

Foto: Profimedia
Simptomi su najčešće nevidljivi

Simptomi povišenog holesterola su najčešće nevidljivi. Ipak, postoje neki znaci koji ukazuju da se telo bori sa nagomilanim masnoćama.

 Ako je pod kontrolom, holesterol nije štetan za telo. Proizvodi se u jetri i uključen je u mnoge važne procese, uključujući sintezu određenih supstanci.

Naslanjaš ga NA LICE, a LEGLO JE BAKTERIJA: Evo kako da OČISTIŠ telefon, alkohol samo FIKSIRA PRLJAVŠTINU

Naslanjaš ga NA LICE, a LEGLO JE BAKTERIJA: Evo kako da OČISTIŠ telefon, alkohol samo FIKSIRA PRLJAVŠTINU

PROGNOZA ZA OKTOBAR: Numerolog UPOZORAVA na ZDRAVSTVENE probleme i KONFLIKTE, a na ovo OBRATITE PAŽNJU

PROGNOZA ZA OKTOBAR: Numerolog UPOZORAVA na ZDRAVSTVENE probleme i KONFLIKTE, a na ovo OBRATITE PAŽNJU

Međutim, LDL (loš) holesterol može da začepi arterije i izazove stanje poznato kao periferna arterijska bolest (PAD), kod koje je poremećen protok krvi do donjih ekstremiteta. I dok su simptomi povišenog holesterola obično nevidljivi, kad je reč o perifernoj arterijskoj bolesti postoje vrlo jasni znaci.

To uključuje čireve na stopalima koji dugo ne zarastaju, kao i bol u nogama koja ometa naše normalne aktivnosti, upozorili su u medicinskom centru "Beth Israel Deaconess Medical Center"(BIDMC), prenosi portal Mondo.

Noge
Foto: Profimedia/ilustracija

- Iako početni simptomi mogu biti blagi, skoro svi koji imaju perifernu arterijsku bolest kažu da ne mogu da hodaju dugo niti brzo kao nekada, jer u nogama osjećaju umor i bolove", objasnili su stručnjaci. U ovom slučaju, pacijenti se takođe često žale na grčeve u listovima ili butinama koji se javljaju pri hodanju.

Lekari su istakli i da je jedan od pokazatelja visokog holesterola u krvi glavobolja!

Ishrana i vežbe mogu da pomognu u kontroli nivoa holesterola. Pa tako, određena hrana može da snizi nivo lošeg holesterola. Prema "Heart UK", glavni princip ishrane je zamena zasićenih masti nezasićenim. Prve se u velikim količinama nalaze u puteru, kokosovom ulju, životinsjkim mastima i prerađevinama. Izvori nezasićenih masti su riba i biljna hrana kao što su ulja, orasi, semenke i avokado.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
14 Beograd