fbpx
Skip to main content
glavobolja migrena

NIJE SVE U LEKOVIMA: Ove ZDRAVSTVENE PROBLEME moguće je rešiti PROMENOM ISHRANE!

Foto: Profimedia/ilustracija
Nije na odmet znati...

Mnogi ljudi su skloni da bilo koji zdravstveni problem prvo rešavaju uzimanjem lekova. Međutim, ne postoji za džabe izreka da je hrana zapravo lek.

Ukoliko se ispravno hranite, sasvim je moguće da ćete prvo sprečiti nastanak određenih bolesti, a potom, ukoliko se ipak jave, ublažiti ili potpuno ukloniti njihove simptome.

PRIJAVILA SE ZA RAD U BUTIKU, PA DOŽIVELA ŠOK: Šef joj greškom poslao nešto što NIKO nije smeo da vidi!

PRIJAVILA SE ZA RAD U BUTIKU, PA DOŽIVELA ŠOK: Šef joj greškom poslao nešto što NIKO nije smeo da vidi!

NIJE SAMO ŠARGAREPA: Evo kako da dobiješ PREPLANULI TEN uz pomoć ishrane - ove namirnice su KLJUČNE!

NIJE SAMO ŠARGAREPA: Evo kako da dobiješ PREPLANULI TEN uz pomoć ishrane - ove namirnice su KLJUČNE!

Hranili su bebu KOCKICAMA LEDA tokom 7 meseci, a onda otkrili ŠOKANTNU istinu!

Hranili su bebu KOCKICAMA LEDA tokom 7 meseci, a onda otkrili ŠOKANTNU istinu!

Nutricionistkinja Marija Đurković je dala svoje mišljenje o hrani kao podršci u lečenju bolesti i terapiji:

- Ishrana nema uticaj u lečenju baš svake bolesti, ali u većini ima svoje mesto i važnost. Ovo su najčešća oboljenja modernog doba, ali i najčešći razlog da se javite nutricionisti:

HIPERTENZIJA ili visok krvni pritisak je zdravstveni problem koji se najbrže reguliše promenom ishrane, u smislu da već nakon 3-4 nedelje pacijenti primete da im je pritisak u granicama normale, da nemaju glavobolje, da bolje spavaju...

HOLESTEROL I TRIGLICERIDI se takođe daju dovesti u granične vrednosti za relativno kratko vreme. Moja preporuka je uvek da se kontrolna analiza krvi uradi nakon tri meseca od početka primene plana ishrane, ali dosta pacijenata se odluči da je uradi i ranije, tako da su poboljšanja nekada primetna već nakon mesec dana. Svakako, ovo zavisi i od toga koliki višak kilograma je u pitanju, ali od 1-3 meseca je neki objektivni period da se ovaj problem dovede u red.

zdravi proizvodi
Foto: Profimedia

INSULINSKA REZISTENCIJA je sve češći problem sa kojim pacijenti dolaze u savetovalište i za koji je promena ishrane neizbežna, a rezultati dosta individualni i dolaze u nekom rasponu od tri meseca do godinu dana. To znači da će neko izlečiti IR za tri meseca, nego za šest, devet meseci, ali uz pridržavanje i promenu životnog stila za najviše godinu dana dolazi do izlečenja.

ANEMIJA je prilično kompleksan problem, pa ukoliko su hemoglobin, gvožđe i feritin izrazito niski, sama ishrana ne može biti od pomoći, nego je potrebna i suplementacija koju će propisati lekar. Ukoliko je anemija blaža, onda se može izlečiti i samo ishranom i to za period od 2-3 meseca.

Kao zaključak je istakla da je većinu zdravstvenih problema moguće dovesti u red ishranom, za jedan do tri meseca, ali treba uzeti u obzir sve parametre koji se razlikuju od jednog do drugog pacijenta. 

Vremenska prognoza
Clear sky
14 Beograd