fbpx
Skip to main content
Dijeta

NE USPEVATE DA SMANJITE KILOGRAME? Evo koji MINERAL vam nedostaje u organizmu i kako da ga nadoknadite!

Foto: Profimedia
Hrom reguliše apetit!

Hrom je važan mineral koji se u organizmu nalazi u malim količinama, ali ga telo mora imati da bi funkcionisalo pravilno. Obzirom da ga naš organizam ne proizvodi sam, potrebno je da ga dodatno unosimo sami. 

Iako je hrom rasprostranjen u hrani, loša ishrana često može rezultirati njegovim nedostatkom. Većina ljudi, zbog ishrane koja se bazira isključivo na rafinisanim namirnicama, ne unosi dovoljne količine hroma u organizam. Iz tog razloga smatra se da je najbolje unositi ga putem suplemenata. 

Njegove osnovne funkcije su održavanje normalnog nivoa glukoze u krvi, te njegov nedostatak često dovodi do dijabetesa, doprinosi normalnom metabolizmu masti, ugljenih hidrata i proteina, pravilnom energetskom metabolizmu i reguliše apetit.

Važnost hroma se posebno ističe kod regulacije šećera u krvi i mnoge studije pokazuju da je broj obolelih od dijabetesa manji u sredinama gde se unosi veća količna hroma.

Takođe je važna povezanost sa smanjenjem rizika od gojaznosti i pozitivno uticanje na manji unos hrane. Biomedicinski istraživački centar je uradio studiju koja je otkrila da grupa žena, koja je uzimala suplementaciju hroma svakodnevno, doživele su smanjen nivo gladi i pad telesne težine. 

Hrom se najviše preporučuje dijabetičarima, kao dodatak postojećoj terapiji propisanoj od lekara, zatim gojaznim osobama, srčanim bolesnicima u fazi oporavka posle infarkta, kao i osobama koje imaju problem sa policističnim jajnicima.

Vremenska prognoza
Clear sky
31 Beograd