fbpx
Skip to main content
leđa

Ove 3 namirnice RAZARAJU BUBREGE, a redovno su na trpezama: Izbacite ih što pre iz ishrane!

Foto: Profimedia
Povedite računa o hrani koju unosite u organizam

Oštećenja i problemi sa bubrezima ne dolaze preko noći.

Sve se to razvija vremenom i lošim navikama koje im štete. Najviše se ističu životne navike, poput pušenja, a i neadekvatna ishrana.

Ne treba da zaboravimo najvažnije, da su jetra, bubrezi  glavni filteri našeg organizma koji čiste sve što se nalazi u našem telu i koji toksine odvajaju i šalju u mokraću pomoću koje ih izbacujemo. Međutim, naše filtere mi teško možemo zameniti, pa je zato od ključnog značaja da ih sačuvamo i da o njima vodimo računa kako bi nas bolje i duže služili.

Kako PROMENA VREMENA utiče na PREHLADU: A evo i SEDAM SAVETA za prirodno jačanje IMUNITETA

Kako PROMENA VREMENA utiče na PREHLADU: A evo i SEDAM SAVETA za prirodno jačanje IMUNITETA

Otišla je kod doktora zbog bolnog ciklusa, a onda dobila JEZIVE VESTI - nedelju dana je delilo od SMRTI!

Otišla je kod doktora zbog bolnog ciklusa, a onda dobila JEZIVE VESTI - nedelju dana je delilo od SMRTI!

Da bi naši bubrezi bili dugotrajniji, moramo se hraniti kvalitetnim namirnicama koje ne stvaraju prevliki stres na ove organe. Ovu su namirnice koje, ako se jedu u velikim količinam mogu da preopterete rad bubrega.

1. Meso

Životinjski proteini teško prolaze kroz naš metabolizam, a ako unosite previše ovakvih proteina, vaši bubrezi će se mučiti da ih prerade, pa mogu otkazati ili stvarati bolne probleme. Stručnjaci preporučuju da iz ishrane izbacite i prerađevine od svinjetine. U obimnoj analizi koja je obuhvatala 23 studije, konzumacija salame, šunke, slanine i kobasica povećava rizik od razvoja maligniteta bubrega.

2. Mlečni proizvodi

Znamo da je teško da se odviknete od mlečnih proizvoda poput mleka, sira i kajmaka, ali oni u svom sastavu sadrže fosfor koji može začepiti bubrege i na taj način ih opteretiti. Zato izbegavajte da mlečne proizvodete jedete svakodnevno, a ako baš morate, onda ih jedite u malim količinama.

bubrezi
bubrezi
Foto: Profimedia

2. Krompir

Ubedljivo najpopularnija namirnica ne samo kod Srba, već svuda u svetu. Međutim, sa ovim povrćem treba biti oprezana ukoliko imate neku bubrežnu tegobu. Ovo povrće je bogato kalijumom što negativno utiče na osobe koje imaju uznapredovalu hroničnu bubrežnu bolest. Ispostavilo se bubrežni pacijenti koji su imali veliku kolčičinu kalijuma u ​​serumu ranije su umirali od onih kod kojih je nivo ovog minerala bio niži.

 

Vremenska prognoza
Slaba kiša
10 Beograd