fbpx
Skip to main content
stomak

NADUTOST DONJEG STOMAKA: Ovo su najčešći UZROCI, a evo kako da ELIMINIŠETE ovo NEPRIJATNO stanje

Foto: Profimedia
Nemojte da trpite...

Najčešći uzrok nadutosti u donjem delu trbuha je konzumacija teške, masne i prezačinjene hrane. Takođe, prejedanje bilo kakvom hranom može rezultirati naduvanim stomakom. Zbog toga se javljaju različiti problemi s crevima i probavom hrane, a najčešće se ogledaju u simptomima kao što je zatvor, prolivi i krvarenje tokom nužde.

Uz probavne smetnje, nadutost u donjem delu stomaka mogu uzrokovati: urinarne infekcije, menstualne tegobe trudnoća polni odnosi, poremećaji i bolesti.

UNIŠTAVA BAKTERIJE U GRLU: Ova HRANA jača organizam i IMUNITET, dezinfikuje, greje i oporavlja organizam

UNIŠTAVA BAKTERIJE U GRLU: Ova HRANA jača organizam i IMUNITET, dezinfikuje, greje i oporavlja organizam

Doktor savetuje: NAJLAKŠI NAČIN DA OJAČATE IMUNI SISTEM – Svi potrebni vitamini u jednom!

Doktor savetuje: NAJLAKŠI NAČIN DA OJAČATE IMUNI SISTEM – Svi potrebni vitamini u jednom!

 Naduvan donji stomak kod žena

Nadutost u donjem delu stomaka se češće pojavljuje kod žena nego kod muškaraca. Neki stručnjaci smatraju da je razlog tome drugačija konstrukcija ženskog stomaka kako bi u njega moglo stati dete. Iako to nije glavni razlog za pojavu nadutosti, ozbiljniji uzroci su menstruacije i trudnoća. Žene koje imaju bilo kakvih problema s jajnicima i reproduktivnim sastavom, nadutost doživljaju češće nego druge žene.

Uz to, mogu se pojaviti i brojni drugi simptomi kao što su: bolovi u donjem delu trbuha i iscedak (neobične žuto-smećkaste boje), probadajući bolovi u leđma naduvan stomak oštro probadanje u donjem delu stomaka bolovi tokom i nakon polnog odnosa.

Takođe se mogu pojaviti bolovi u donjem delu stomaka posle menstruacije, ali najčešće se nadutost oseća tokom menstruacije pogotovo kod žena sklonih nekim poteškoćama u menstrualnom ciklusu ili problemima s jajnicima.

stomak
Foto: Profimedia

Kako sprečiti i lečiti nadutost?

Nadutost u donjem delu  stomaka je svakako bolje sprečiti nego lečiti. Ako je glavni uzrok nadutosti hrana koju konzumirate, svakako bi bilo dobro da prestanete jesti tešku, prezačinjenu i masnu hranu.

Čak i ako nemate problema s nadutošću, takva hrana može uzrokovati teške probleme s crevima koji mogu rezultirati i mnogo težim bolestima i poremećajima.

Ako vas nadutost često muči, pokazalo se da su različiti čajevi jako korisni kod rešavanja problema naduvanog stomaka. Pritom se najčešće spominju:

  • čaj od kamilice
  • čaj od komorača
  • čaj od preslice
  • čaj od metvice

čaj
čaj
Foto: Profimedia

 

Vremenska prognoza
Slaba kiša
10 Beograd