fbpx
Skip to main content
hrana

OVU HRANU MORATE DA IZBEGAVATE TOKOM VRUĆINA Verovali ili ne i ove namirnice su problem

Foto: Profimedia
Možda i niste znali da je ova hrana lako kvarljiva.

Trovanje hranom najčešće vezujemo za letnje mesece, ali u ovo doba godine takođe se beleži povećan broj obolelih. Najčešći razlog je hrana koju smo spremili tokom praznika i slava koje su iza nas, a koju jedemo danima kasnije. Najizloženija bakterijskom delovanju su jela koja sadrži mnogo šećera.

Kolači, torte u kojima ima margarina, salate koje se spremaju sa majonezom i uljem su jako kvarljive i imaju kratak rok trajanja. Kod namirnica koje se spremaju sa jajima postoji i opasnost od salmonele.

Parče torte
Foto: Profimedia

Prvi znak da nešto nije u redu su promena mirisa i boje. Ipak, postoje namirnice kod kojih nećete primetiti promenu, a mogu imate posledice po zdravlje. Pokvarena hrana može da izazove bakterijske crevene infekcije koje su praćene dijareom, povraćenjem, povišenom temperaturom, dehidratacijom, pa i bolovima u stomaku.

Najbolji savet je da hranu koji ste pripremili jedete istog dana, ali šta raditi sa ostacima? Koliko dugo možemo da ih jedemo, a da ne postanu opasni po zdravlje?

1. Meso i riba

Zbog mogućnosti razvoja bakterija, meso spada među najopasnije namirnice. Možete ga čuvati do pet dana, ali isključivo ako ga držite prekrivenog folijom ili u zasebnim posudicama u frižideru. Posebno obratite pažnju na mleveno meso i jela poput sarmi. Terasa ili ostava nisu dobra ideja, jer do razvoja opasnih bakterija može dolazi na temperaturi većoj od 8 Celzijusa, pa je frižider ipak bolje rešenje.

riba
riba
Foto: Profimedia

2. Sosovi i umaci

Salate treba pojesti u roku od tri dana. To se posebno odnosi na rusku i francusku salatu koja može biti opasna zbog jaja, krompira i majoneza koji spadaju u namirnice koje se brzo kvare.

hrana
Foto: Profimedia

3. Povrće

Verovali ili ne i povrće je problem. Problem kod povrća ne zadaju bakterije već gljivice. One se razmnožavaju na sobnoj temperaturi, a najviše vole slatko povrće poput krompira, koji ne bi trebalo da stoji duže od dva dana. Podgrevanje može da ubije gljivice, ali povrće ne bi trebalo da podgrevate više od jednom i to samo na temperaturi iznad 60 stepeni.

Pijaca
Foto: Profimedia

4. Kolači

Kremastim kolačima rok trajanja je četiri dana, pod uslovom da ih držite u frižideru. Suvi kolači mogu da se jedu do dvadeset dana, ali ih nemojte stavljati u frižider. Svežinu će zadržati samo ako ih čuvate na suvom i tamnom mestu. Savet plus: Sve ostatke kvarljive hrane koju držite u frižideru, stavite na gornju policu gde je najhladnije.

Kolači
Foto: Profimedia

 

 

Vremenska prognoza
Slaba kiša
10 Beograd