fbpx
Skip to main content
infarkt

GLAVNI UZROČNIK INFARKTA: Nije gojaznost, nije ni holesterol, ovo je NAJVEĆI PROBLEM tvrdi kardiolog dr Hadži-Tanović

Foto: YouTube printscreen/TV Prva
Ovo je broj 1 čovekov neprijatelj

Iako je najjači mišić, nepravilnom ishranom, pušenjem, nedovoljnom fizičkom aktivnošću i stresom možemo ga oslabiti i izazvati brojne bolesti.

Alarmantni podaci su da od kardiovaskularnih bolesti u Srbiji umrle preko 50 000  ljudi, starih između 30 i 70 godina.

BILA JE U KANDŽAMA ALKOHOLIZMA: Čuvena pevačica progovorila o NAJGOREM poroku - htela da napusti muziku!

BILA JE U KANDŽAMA ALKOHOLIZMA: Čuvena pevačica progovorila o NAJGOREM poroku - htela da napusti muziku!

Imate HLADNE RUKE I NOGE? To je simptom da vaše telo doživljava STRES, ali to nije sve

Imate HLADNE RUKE I NOGE? To je simptom da vaše telo doživljava STRES, ali to nije sve

Najveći neprijatelj čoveka je stres. On je označen kao glavni faktor rizika za nastanak srčanog infarkta i šloga,od čega umre oko 2/3 od svih oboljelih izjavio je Prof Hadži-Tanović na Kongresu internista Srbije još 10 juna 2012.

Od tada se, nažalost, ništa nije proijmenilo na bolje...

- Stres izaziva lučenje adrenalina, koji izaziva spazam-skupljanje krvnih sudova, što pak može da dovede do srčanog infarkta. Imao sam pacijenta od 20 godina života, koji je iako je bio zdrav, dobio srčani infarkt, kada ga je ostavila djevojka. Posljedica tako ekstremnog stresa, dovela je do spazma- suženja jednog krvnog suda srca, nastao je prestanak cirkulacije u tom dijelu srca, nedostatak kiseonika i ishrane srčanog mišiča,što je prouzrokovalo srčani infarkt. Na sreću sve se dobro završilo,bez većih posljedica objašnjava profesor Hadži-Tanović.

S druge strane veselo raspoloženje, posebno smeh dovodi do popuštanja spazma, dovodi do širenja krvnih sudova i predstavlja najbolji anti-stres program.

par
par
Foto: Profimedia

Pozitivno razmišljanje i vera da će se problem dobro završiti takođe dobro deluje na pozitivan metabolizam i razgradnju negativnih, slobodnih radikala, koji su odgovrni za uništenje ćelija. Umesto uzimanje velikih doza anti-oksidanata, smeh, dobro raspoloženje i pozitivno raspoloženje značajno produžuju život i sprečavaju nastanak kardiovaskularnih akcidenata u vidu srčanog infarkta i šloga, ali i ubrzavaju ozdravljenje.

Stresogene profesije kao što su menadžeri, novinari, hirurzi itd, kraće žive, za razliku od umetnika, slobodnih profesija. Posebno dugo žive slikari.

Umerena svakodnevna fizička aktivnost, šetnja od 45 min, vožnja biciklom, plivanje i drugi rekreativni sportovi, takođe spadaju u duo anti-stres programa, jer poboljšavaju metabolizam, ubrzavaju razgradnju i eliminaciju štetnih materija, koje su odgovorne za nastanak kardiovaskularnih obolenja.

Muzika se takodje ubraja u obavezan i sastavni dio anti-stres programa, jer dovodi do popuštanja spazma krvnih sudova i samim tim do bolje ishrane važnih organa u organizmu čoveka. Postoje setovi odabrane muzike i specijalne muzičke seanse, koje se preporučuje menadžerima i ljudima izloženim pojačanom stresu.

Infarkt, koronavirus
Foto: Profimedia/ilustracija

Dobar vic, šala, vesela pozorišna predstava koja vas nasmije dobro utiče na amortizaciju svakodnevnog stresa.

Šetnja obalom reke, pozitivna druženja uz dobro raspoloženje i smeh su od neprocenjive vrednosti za zdrav i dug život, a takođe i dobra prevencija za mnoga obolenja.

Pravilna ishrana je takođe sastavni deo dobre preventive. Voće sa puno vitamina C, povrće i riba su najkvalitetniji deo ishrane, jer sadrže dosta vitamina, minerala i antioksidanasa.

Ljubav je nezaobilazni deo našeg kvalitetnog života. Duge intimne veze deluju pozitivno smirujuće, dok česte nove veze deluju stresogeno .

Ne propustite ni jedan dan u vašem životu da makar jedan od gore pomenutih anti-stres programa ne primenite, a smeh i dobro raspoloženje ništa ne koštaju, a donose neprocenjivu dobit.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
14 Beograd