fbpx
Skip to main content
grudi

OBRATITE PAŽNJU NA DOJKE: Evo šta znači kada su NESRAZMERNE, a u ovom slučaju obavezno se OBRATITE LEKARU

Foto: Profimedia
Reagujte na vreme

Postoji više razloga zbog kojih se dešava da su dojke nesrazmerne, tako da je jedna veća od druge. Ukoliko je ovo slučaj kod vas i ukoliko primetite bilo kakve iznenadne promene, ne paničite, jer razlozi mogu biti razni, a mnogi od njih nisu opasni, ali se ipak, za svaki slučaj konsultujte sa lekarom. 

Razvija se već u pubertetu, razlog najverovatnije rad hormona

Asimetrija dojke se često primećuje već u pubertetskom dobu. U periodu adolescencije, kada dojke počnu da se razvijaju, jedna može da se razvije, da poraste brže. Tačan razlog ove pojave nije definisan, ali moguće je da se javlja zbog toga što jedna dojka može da ima više tkiva osetljivijeg na estrogen, hormona odgovornog za njihov rast. Onda se najpre razvije ta, za njom nešto kasnije druga, ali može da prođe određeno vreme dok se veličina ne izjednači. Nekada i ne dođe do toga, pa su to onda upravo slučajevi o kojima govorimo.

U jednoj studiji iz 2018. godine rađenoj na 300 žena koje su se odlučile za estetsku korekciju uvećanja grudi, 91 odsto njih je imalo prirodne asimetriju – nejednakost dojki. Na neujednačenost dojki mogu da utiču i neka medicinska stanja.

grudi
Foto: Profimedia

Trudnoća – jedan od najčešćih uzroka

Dojke mogu da izgledaju neravnomerno tokom trudnoće, zbog hormonalnih promena. Priprema tela za dojenje povećava dojke, menja ih i ponekad utiče i na razliku u njihovoj veličini i izgledu. Takođe, tokom dojenja često dolazi do razlike, posebno ako beba jednostavno stvori naviku da radije doji na jednoj strani. Međutim, sve dok vaše dete želi, uzima dovoljno majčinog mleka i pravilno se razvija, nejednake dojke ne treba da brinu. Možete pokušati da utičete na to da bebu ravnomerno dojite iz obe dojke, ako imate dovoljno mleka.

Atipična hiperplazija dojki

Atipična hiperplazija je stanje u kome dolazi do prekomernog rasta tkiva u mlečnim kanalima dojke. Atipična hiperplazija dojki je visokorizična lezija dojke koja je prisutna u otprilike 10 odsto biopsija sa benignim rezultatima. Postoje dve vrste: atipična duktalna hiperplazija i atipična lobularna hiperplazija. Obe imaju jednaku učestalost i mogu da ukažu na rizik za razvoj karcinoma dojke. Kada se javi ovo stanje, više ćelija oblaže kanale dojki nego što je normalno. Neke od njih su nepravilnog oblika i veličine, što dovodi do pojave benignih kvržica koje mogu uticati na izgled i veličinu dojke.

Hipoplastične dojke

Ovakve dojke su praktično nerazvijene, a mogu biti male, tanke (sa veoma malo tkiva), međusobno udaljene ili neravne. Areola (pojas oko bradavice) može da bude predimenzionirana u odnosu na kompletnu dojku. Hipoplaziju dojke takođe najverovatnije pokreće hormonski disbalans. Razlog mogu biti i neke povrede ili drugi zdravstveni problemi. Istraživanja beleže slučaj jednostrane atrofije dojke nakon preležane zarazne mononukleoze kod devojčice u adolescentskom dobu, koja je do pojave bolesti imala ujednačene dojke.

pluća, grudi, infarkt, bol u grudima, gol, gušenje
Foto: Profimedia

Kada treba brinuti zbog neujednačenih dojki

Potrebno je više istraživanja, a svakako imajte na umu da čim primetite bilo kakvu promenu veličine, oblika ili izgleda bilo koje dojke, treba hitno da se obratite lekaru. Ako posumnja da nešto nije u redu, lekar će naložiti mamografiju, ultrazvuk ili biopsiju dojke.

Život sa nejednakim dojkama može da izazove psihičke probleme

Ako ste otklonili sumnje u vezi sa bolestima koje mogu da uslove nejednakost, ostaje estetski momenat koji nije zanemarljiv. Razliku u veličini koja je 30 odsto ili veća (kakvih slučajeva takođe ima), teško je prikriti i „kamuflirati“ normalnom odećom. Izbor grudnjaka može da pomogne mnogo pa i da bude presudan, ali je suština ista kao i sa ostalim fizičkim nedostacima – da se sa njima saživite i volite svoje telo takvo kakvo je.

 

Vremenska prognoza
Slaba kiša
10 Beograd