fbpx
Skip to main content
pas

STRUČNJACI NAPOKON OTKRIVAJU: Evo da li je zdravo spavati sa ljubimcem!

Foto: Profimedia
Odgovor na pitanje da li je loše pustiti ljubimca da spava u krevetu sa vama i da li vam zajedničko spavanje sa ljubimcem pogoršava ili poboljšava kvalitet sna, nije poznat. Čak ni veterinari nemaju jedinstven stav

Da nisam prihvatio da udomim mačku, verovatno ne bih ni znao da spavanje s njom nije isto što i spavanje sa psom. Koliko god pas bio zahvalan što sme da se popne na krevet i da legne pored vas, toliko mačka čak nije ni sigurna da li da se opusti ili još malo sačeka pogodan trenutak i ipak zaspi. A kako sve to deluje na vlasnika, pogotovo na kvalitet sna, veliko je pitanje.

Kao i uvek kad sam u nedoumici, odgovor sam potražio na sajtu Pubmed. Tako je studija sprovedena 2021. na 265 vlasnika kućnih ljubimaca pokazala da je 78 odsto ispitanika spavalo sa svojim ljubimcem. Pokazano je da nije bilo „razlika u kvalitetu sna, u zavisnosti od starosti, pola ili statusa zajedničkog spavanja”. Iako se mislilo da vlasnici ljubimaca imaju problem sa kvalitetom sna, ispostavilo se da i oni koji to nisu, nemaju dobar san. Izgleda da svi treba podjednako da rade na kvalitetu sna, nezavisno od postojanja kućnog ljubimca.

Rezultati istraživanja

U drugoj studiji, iz 2018. godine, pročitao sam da su mačke koje su spavale u krevetu svog vlasnika podjednako uznemirujuće kao i ljudski partneri. Objašnjenje je bilo povezano sa slabijim osećanjem udobnosti i sigurnosti što im je, s druge strane, pružalo spavanje sa psom. Ova studija je sprovedena na 962 žene koje su u najvećem procentu delile krevet sa partnerom (57 odsto), u nešto manjem sa psom (55 odsto) i samo u trećini slučajeva sa mačkom.

I da spomenem još jedno istraživanje iz 2021. godine koje je pokazalo da su vlasnici mačaka imali više šansi da ne spavaju najmanje sedam sati – ali istraživači nisu uspeli da zaključe da li to znači da mačke predstavljaju faktor rizika za smanjen kvalitet sna ili i način života vlasnika utiče na sveukupni kvalitet sna.

Ceo tekst pročitajte na tosamja.media

Vremenska prognoza
Clear sky
14 Beograd