fbpx
Skip to main content
Pakovanje za put

Stručnjak objašnjava: Ovo je važno da znate PRE SVAKOG PUTOVANJA! Ne krećite na put NESPREMNI!

Foto: Shutterstock
Biramo preparat sa najboljim izborom probiotskog soja, a to je onaj koji ima najveći broj kliničkih studija o efikasnosti i bezbednosti

Svi znamo koliko su probiotici važni, ali šta je to što je najvažnije znati kada biramo probiotski preparat za putovanje? Na ovo pitanje će nam odgovoriti magistar farmacije Mr ph Milena Bošković.

Promo
Mr ph Milena Bošković
Foto: Promo

Prilikom odlučivanja o probiotskom preparatu, obraćamo pažnju na nekoliko najvažnijih stvari: 

Važan je probiotski soj

Biramo preparat sa najboljim izborom probiotskog soja, a to je onaj koji ima najveći broj kliničkih studija o efikasnosti i bezbednosti. Kada govorimo o putničkoj dijareji, koja se javlja kod čak 50% putnika, moja preporuka je kombinacija Saccharomyces boulardii i Lactobacillus plantarum, zbog brojnih dokaza potvrđenih u naučnim studijama i praksi.

Važan je broj

Drugi važan uslov, koji probiotski preparat mora da ispuni da bi bio dobar, jeste količina mikroorganizama koja mora biti prisutna u preparatu u milijardama da bi on bio efikasan, odnosno da bi onemogućio loše dejstvo patogenih bakterija i uspostavio ravnotežu crevne mikrobiote. 

Važna je stabilnost

Moramo voditi računa i o tome da se broj i vitalnost dobrih mikrooganizama očuvaju do kraja roka upotrebe. Šta to znači? Potrebno je da pogledate šta proizvođač navodi kao deklarisan broj mikroorganizama na poleđini kutije. Ovde je posebno važno obratiti pažnju na to da je deklarisana količina dobrih probiotskih kultura na kraju roka upotrebe, a ne u trenutku proizvodnje. Samo tako možemo biti sigurni da će preparat zaista biti efikasan u trenutku kada nam zatreba.

Važno je pakovanje 

Dobre probiotske kulture, kao živi mikroorganizmi, su vrlo osetljivi na ambijentalne uslove kao što su temperatura, svetlost, kiseonik i vlaga, pa je pakovanje, odnosno ambalaža, jedan od najvažnijih faktora koji obezbeđuje njihovu efikasnost. Adekvatno pakovanje štiti probiotske kulture  od štetnih uticaja spoljašnje sredine. Zbog toga, preporučujem probiotike upakovane u inovativno aTECH pakovanje, koje će dodatno zaštititi osetljive mikroorganizme od kiseonika, vlage i svetlosti, obezbediti bolju stabilnost, održati njihovu brojnost i time obezbediti i maksimalnu efikasnost preparata. 

Promo
Foto: Promo

Važno je da je probiotik DOBAR

Kada sledeći put budete birali probiotski preparat, izaberite dobar probiotik, tako što ćete obratiti pažnju na: 
•    činjenicu da nema dobrog probiotika bez kvasnice S. Boulardii;
•    pakovanje, odnosno ambalažu samog preparata, jer je za njegovu efikasnost neophodna maksimalna stabilnost koju obezbeđuje aTECH pakovanje

Ja preporučujem dobar probiotik Enterobiotik®, jer sadrži kombinaciju Saccharomyces  boulardii i Lactobacillus plantarum, a kompanija AbelaPharm garantuje dodatni kvalitet i  stabilnost preparata, zahvaljujući inovativnom aTECH pakovanju. 

 

Vremenska prognoza
Clear sky
14 Beograd