fbpx
Skip to main content
američki tinejdžeri

Ako primetite OVE simptome kod vašeg tinejdžera - NIKAKO ne smete da ih ignorišete!

Foto: Profimedia/ilustracija
Ograđivanje i zatvaranje u sebe vode ka ozbiljnom problemu.

Tinejdžersko doba je zaista težak i turbulentan životni period kako za njih same, tako i za njihove roditelje.

Sam taj period adolescencije je vrlo naporan, pa pojedini mladi ljudi ne mogu da se nose sa njim. Statistike pokazuju da u Americi oko hiljadu tinejdžera godišnje izvrši samoubistvo, a razlozi su različite prirode.

Teško je predvideti koji tinejdžer će izvršiti samoubistvo, ali postoje jasni znaci upozorenja koji upućuju na to da vaše dete ima problem i da treba intervenisati.

američki tinejdžeri
Foto: Profimedia/ilustracija

1. Depresija (blag oblik)

Tinejdžeri prolaze kroz depresivne epizode, jer u pubertetu tragaju za svojim identitetom i često se dešava da se na tom putu izgube i postanu konfuzni. Uglavnom se depresivne osobe ponašaju plačljivo i razdražljivo ali kod ovog primera tinejdžerske depresije postoje mogućnosti da dete po ceo dan sluša glasnu muziku i da se po ceo dan ponaša ljutito i pun je mržnje.

Sa druge strane, dete može da se ponaša nemarno, da prestane da vodi računa o sebi, izgleda lenjo i zapušteno. Kod devojka je karakterističan problem izgladnjivanja, početak alkoholizma i konzumiranja psihoaktivnih lekova.

2. Zatvaranje u sebe

To je ponašanje koje se manifestuje udaljavanjem od porodice, prijatelja, gde tinejdžer sve više vremena provodi sam, izbegavajući društvene kontakte i aktivnosti u kojima je nekada uživao. Nametnite mu pitanje zbog čega to čini i pokušajte da otvorite vaše dete kako bi krenulo da priča o svom problemu.

3. Zavisnost

Ova faza je karakteristična za period adolescencije, ali u nekim slučajevima može da inicira da nešto nije u redu.

Ako se dete stalno opija i drogira i ako primetite da su vam nestale tablete za smirenje, nemojte to ignorisati. To može da bude znak autodestruktivnosti i poziv u pomoć. Nemojte grditi i vikati na vašeg tinejdžera, već kroz razgovor, pokušajte da mu se približite i da ga razumete.

Mladić pije
Foto: Profimedia

4. Pogoršanje uspeha u školi

Ovakva pojava može da znači mnogo toga - zamor, gubitak interesovanja, osećaj uzaludnosti i razmišljanje da ništa nije važno, ali može da bude i naznaka da se dete ne može izboriti sa teškim programom. Ako mlada osoba naglo počne da beži sa časova, doživi nagli pad uspeha, da zaboravlja domaće zadatke... obratite pažnju. Posmatrajte dete, da li vam se ono čini ljuto ili depresivno i to odjednom? Nemojte ga kažnjavati, ono treba vašu podršku na putu na kojem je zalutalo.

5. Promena navika

Ako primetite da vaša ćerka ili sin naglo mnogo više spavaju ili to čine manje nego uobičajeno, zanemaruju ličnu higijenu i da ih nije briga za izgled - budite oprezni. To su promene koje mogu ukazati na mentalni poremećaj koji zahteva pažnju.

6. Zanimanje za smrt

Ovaj vid je najjasniji od svih pomenutih, ali često je zanemarivan. To je oblik ispoljavanja suicidnih misli. Tinejdžeri su poznati po svojoj dramatičnosti i mnogi od njih su zaokupljeni crnim mislima, ali nemojte zanemarivati ovu fazu. Rečenice kao što su "voleo bih da sam mrtav", "ništa nije važno","život nema smisla", možda zvuče buntovno, ali su pokazatelj da na dete hitno treba obratiti pažnju.

dark klub
Foto: Profimedia/ilustracija

U samom odrastanju adolescentne osobe, trebate razumeti da njegov mozak nije kao mozak odrasle osobe. Njihovo rasuđivanje je ograničeno hemijskim promenama koje se stabilizuju kada tinejdžer postane odrasla osoba.

Posmatrajte i osluškujte vaše dete, razumite ga i podržavajte na tom putu odrastanja. Pružite mu pažnju i ne zanemarujte ove pokazatelje.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
14 Beograd