fbpx
Skip to main content
dara iz jasenovca

FILM NE PROIZVODI MRŽNJU I OGORČENOST! Igrao je JAŠU JEVREJINA u "Dari", a jedna stvar mu je ipak TEŠKO PALA

Foto: RTS printscreen
Ispričao kako mu je bilo na snimanju

Ulogu Jaše Jevrejina u najiščekivanijem srpskom filmu ove godine "Dara iz Jasenovca", reditelja Predraga Antonijevića, po scenariju Nataše Drakulić, tumači Bojan Žirović.

Istorijska drama, nastala na osnovu autentičnih svedočanstava preživelih logoraša i prvi igrani film na temu hrvatskog ustaškog logora Jasenovac u Drugom svetskom ratu, osvrće se na period 1942. godine kada posle velike ustaško-nemačke ofanzive na Kozari, u Bosni i Hercegovini, lokalno stanovništvo masovno završava u koncentracionim logorima.

U filmu "Dara iz Jasenovca" igra odlična glumačka ekipa, a među njima je i Bojan Žirović, koji napominje da mu je iskustvo u snimanju ovog filma bilo intenzivno i teško već od prvog susreta sa scenarijem.

"VIŠE ME ZOVU DARA NEGO BILJA" Osvojila je srce publike a sada ponovo RASPLAKALA Srbiju: Nikada nisam bila na moru!

"VIŠE ME ZOVU DARA NEGO BILJA" Osvojila je srce publike a sada ponovo RASPLAKALA Srbiju: Nikada nisam bila na moru!

"Dara iz Jasenovca" ipak u TRCI za OSKARA! Američka Akademija filmskih umetnosti i nauka OBJAVILA LISTU!

"Dara iz Jasenovca" ipak u TRCI za OSKARA! Američka Akademija filmskih umetnosti i nauka OBJAVILA LISTU!

U filmu igra ZLU ČASNU SESTRU, a privatno je zanosna plavuša, pogledajte kako izgleda glumica (VIDEO)

U filmu igra ZLU ČASNU SESTRU, a privatno je zanosna plavuša, pogledajte kako izgleda glumica (VIDEO)

bojan žirović
Foto: RTS printscreen

- Scenario sam po sebi ima velike izazove sa kojima se autorska ekipa hrabro uhvatila u koštac. Teško je bilo analizirati taj ceo kontekst, naročito razumeti tu mržnju, tu politiku koja je na takav način rešavala unutrašnje probleme i probleme nekog ko je drugačiji - napomenuo je glumac.

Bojan Žirović u filmu "Dara iz Jasenovca" tumači lik Jaše Jevrejina. Radnja filma se odvija u dva toka, jedan prati Darine doživljaje u ženskom delu logora, a drugi njenog oca. Taj Jevrejin kojem je cela porodica stradala, pojavljuje se kao neka vrsta podrške i pomoći Darinom ocu.

- U trenutku kada dođe do realizacije, onda se uloga doživljava kao svaka druga i glumac se onda fokusira na zanatska sredstva i na to kako će to da izvede - napominje Žirović.

Očekuje i nada se da će ovaj film, osim što će ovu temu približiti opštoj populaciji, naročito dati vetar u leđa naučnim institucijama koje se bave ustaškim logorima, da konačno obave sva potrebna istraživanja, s obzirom na to da je kod nas tek 1992. godine osnovan Institut koji se bavi žrtvama Jasenovca.

Istorijska drama o stravičnim zločinima u Drugom svetskom ratu, od 5. februara sa uspehom se prikazuje u bioskopima širom Amerike, a Žirović napominje da će zahvaljujući Majklu Berenbaumu, stručnom konsultantu, film biti prikazan na više američkih univerziteta, što je svakako jako važno i za temu, ali i za sam film.

- Neretko, film se prati u suzama i izaziva jako intenzivne emocionalne reakcije, ali autori su se sačuvali od toga da gledanje ovog filma u ljudima ne proizvede neko ogorčenje i mržnju. To je moglo da se dogodi, a ne bi bilo dobro i mislim da se u tome uspelo. Jer na taj način bi se uhvatili u kolo upravo sa tim duhom koji je i proizveo svo to nasilje i stradanje, što bi svakako bilo pogrešno - naglašava protagonista filma.

Ipak, dodaje, na kraju, kada se smire te emocije, gotovo da se javlja osećaj ponosa što smo iz tog rat, uprkos strašnim žrtvama, izašli kao pobednici i što je ideologija ustaštva i nacizma poražena.

 

Vremenska prognoza
Slaba kiša
10 Beograd