fbpx
Skip to main content
Pančevo

TURISTIČKO BLAGO SRBIJE: Grad sa dva svetionika pokazuje put turistima u pravu pustolovinu kroz istoriju (VIDEO/FOTO)

Foto: Vojvodina
Kada je reč o turizmu u Pančevu, iako je Pančevo pre svega industrijski grad, ne može a da se ne istakne sve što ovaj grad pruža.

Pančevo je grad na ušću Tamiša u Dunav, 15 kilometara severoistočno od Beograda. Sedište je južnobanatskog okruga i ekonomski i kulturni centar Južnog Banata. Tokom XIX veka Pančevo kao graničarsko mesto između dva carstva postalo je značajni privredni i trgovački centar.

Građanski život obeležiće plansko uređenje grada koje je sproveo brigadir Mihovil Mihaljević na čijim se osnovama grad razvija i danas. Zbog prirode u okolini, izgleda grada i mnogih očuvanih građevina, Pančevo je i značajan filmski centar gde su snimane i mnoge kultne scene iz filmova poput "Maratonci trče počasni krug", "Ko to tamo peva", "Balkan ekspres i mnogi drugi. 

Nova ulaganja doneće nove pogodnosti za građane: Vreme je za ekologiju i bolje komunalno okruženje (VIDEO/FOTO)

Nova ulaganja doneće nove pogodnosti za građane: Vreme je za ekologiju i bolje komunalno okruženje (VIDEO/FOTO)

Evropske firme hrle u Staru Pazovu: Kako je mala vojvođanska opština postala INVESTICIONI ŠAMPION SRBIJE? (VIDEO)

Evropske firme hrle u Staru Pazovu: Kako je mala vojvođanska opština postala INVESTICIONI ŠAMPION SRBIJE? (VIDEO)

Mlada, ambiciozna i kreativna slikarka naive: Marina Petrik ponosno čuva kulturu, istoriju i lepotu Kovačice na platnu (FOTO/VIDEO)

Mlada, ambiciozna i kreativna slikarka naive: Marina Petrik ponosno čuva kulturu, istoriju i lepotu Kovačice na platnu (FOTO/VIDEO)

Mora se izdvojiti i reći o onome što je svima nama poznato, širom Srbije, a to je da je u Pančevu 1722. godine osnovana prva pivara na Balkanu. Na istom prostoru danas se nalaze ostaci Vajfertove pivare. Kao simboli grada ističu se i kule svetionici podignuti 1909 godine. Svetionici su jedinstveni kao jedini svetionici u paru na celom toku Dunava. U gradu je očuvana i fabrika svile, kao i železniko nasleđe, magacini, mlinovi. U gradu se nalazi i najveća zbirka starovremenih motocikala u Srbiji, a sve to dovelo je da grad Pančevo i dan danas ostane vodeći kada je u pitanju industrija, ostaje vodeći kada je pitanju turizam, i ostaje vodeći kada je u pitanju sama arhitektura grada, ostaje upamćeno i vodeće po svojim bojama, fasadama koje su čitsta umetnost, po znamenitim ličnostima, umetnicima, pesnicima, glumcima, sportistima... Koje su svojim radom, delom i talentom ovaj grad još više uzdigli i dali mu poseban značaj.

Turizam u Pančevu

Kada je reč o turizmu u Pančevu, iako je Pančevo pre svega industrijski grad, ne može a da se ne istakne sve što ovaj grad pruža. Počevši od gurmanluka koji će vas ostaviti bez reči, preko udobnosti i dobro gostoprimstva, sjajnih ljudi, dobrih domaćina, verskih, kulturnih i znamenitih objekata koje morate makar jednom u životu videti i obići, bogatu istoriju i kulturu i čitav jedan filmski duh grada koji su komentarisali, posećivali i voleli veliki i uspešni pisci, glumci, pesnici, sportisti...

Takođe, treba istaći da je Pančevo neuobičajen grad po mnogim aspektima. Zbog toga ne oklevajte previše i, ukoliko imate slobodnog vremena, izdvojite dan ili dva da obiđite grad na Tamišu. Sigurni smo da se nećete se pokajati. 

Pored onoga što je sama priroda, ali i istorija darovala Pančevu, potrebno je nešto dodati i doraditi u samom gradu, što gradske vlasti, lokalna samouprava na čelu sa gradonačelnikom Pančeva i radi. Ulaže u svoj turizam, u svoju prirodu, u svoje atrakcije i manifestacije, pružaju bolji život, sadržajniji i zanimljiviji pre svega svojim meštanima, a potom i svim ostalim posetiocima. 

Kada je reč o ulaganjima gradskih vlasti u promociju i razvoj turizma, kao i njegovom potencijalu gradonačelnik Pančeva Aleksandar Stevanović kaže da je pre svega Pančevo grad u kome je Đorđe Vajfert proveo najveći deo svog života, i grad koji je Vajfert mnogo i zadužio, ali i industrijsko nasleđe, kako njegovo, tako i neko drugo industrijsko nasleđe je nešto što se najviše ističe kada je reč o turističkom potencijalu grada i nešto što se gostima Pančeva prvo prikazuje.

- Kada gosti dođu u Pančevo, prvo šta im se pokazuje jeste Vajfertova pivara, kao i drugi objekti koje je on gradio, upućuju se i na crkvu Svete Ane koja je takođe njegova zaostavština. Pored toga, Pančevo ima dosta objekata koji su i više nego reprezentativni za prikazati u turističkom smislu našim gostima, kao što je npr. gradski park na čijoj rekonstrukciji se radi već neko vreme, i to je nešto što je vredno i lepo videti u Pančevu jer se unutar samog gradskog parka nalazi možda jedna od najlepših zgrada u Pančevu, to je zgrada Narodnog muzeja, a nekadašnji magistrat državne uprave grada Pančeva i to je nešto što je prva od preporuka kada je reč o tome šta treba obići u Pančevu - rekao je gradonačelnik Pančeva.

Gradonačelnik Aleksandar Stevanović objašnjava da se gradska vlast u poslednje vreme odlučuje da želi da iskoristi potencijal dve reke na koje grad izlazi. 

- Reka Tamiš svojim dobrim tokom prolazi kroz Pančevo te smo mi u godinama iza nas nabavili novi motor za naš gradski katamaran, koji služi za prikazivanje Pančeva iz jednog drugog ugla, prikazivanje Pančeva sa reke, i to je zaista jako lep kadar, ako pričamo o samom Tamišu. Sa početkom kod Glogonja pa celim svojim tokom do ušća Tamiša u Dunav ima zaista svašta da se vidi, dosta lepih priča da se čuje zaključno sa ušćem na kome se nalaze dva jedinstvena svetionika, kakvih nema na čitavom Dunavu, samo u Pančevu, na ušću Tamiša u Dunav i mogu se videti samo sa reke - ističe gradonačelnik Pančeva Aleksandar Stevanović.

Šta videti u Pančevu?

Poslednjih godina, Turistička organizacija Pančeva nudi mnoge interesantne ture i obilaske grada. Izdvajamo samo neke od njih iz sve veće ponude grada. 

Pančevo je dom nekoliko interesantnih muzeja i kulturnih institucija. Najlepši je, verovatno, jedan tradicionalan muzej: Narodni muzej Pančevo. Uz njega, u Pančevu možete otkriti i nešto manje ortodoksne postavke. Na gradskom keju nalazi se stara kompozicija sastavljena od lokomotive i vagona, fascinantan muzejski eksponat pod vedrim nebom. Ljubitelji motornih vozila uživaće, takođe, i u muzejskoj zbirci starovremenskih motorcikala. U okolini Pančeva nalaze se i dva vredna arheološka nalazišta: Neolitsko Starlevo i Dolovo. 

Pančevo
Foto: Vojvodina

Bujno zelenilo parkova Narodna bašta i Barutana, obale reke Tamiša i Dunava, ostrvo Bela Stena i Gradska šuma mame posetioce koji žele da pobegnu od vreve centra grada svojim čarima. To nije sve, jer se u blizini nalazi i nekoliko poznatih rezervata prirode: Ivanovačka ada, Ponjavica i Deliblatska peščara. Svi oni zajedno čine Pančevo sjajnim mestom za sve ljubitelje prirode i rekreativce. 

Turistička organizacija osmislila je program koji sve zaljubljenike u sport i zdrav život poziva da provodu odmor u ovom gradu i oprobaju se u uzbudljivim aktivnostima u zelenom ambijentu, kao što su:

 • Sportsko penjanje
 • Skejt i biciklizam
 • Letenje motornim zmajem
 • Vožnja kanuom po Tamišu i Dunavu
 • Streličarstvo
 • Jahanje
 • Streljaštvo
 • Pešačenje po prirodnim rezervatima
 • Posmatranje ptica

Biciklistička ruta

Pančevo je bitna tačka na evropskoj biciklističkoj ruti EuroVelo projekta. Kroz Srbiju prolazi Ruta 6, poznata i kao Rečna ruta, jer prati tri velike reke: Loaru, Rajnu i Dunav. Kroz Srbiju ona prati tok Dunava, a jedan od gradova u Srbiji koji su počastvovani EuroVelo stazom je i Pančevo.

Manifestacije

Pančevo je najživopisnije za vreme festivala i koncerata, kojima grad na Tamišu svakako ne oskudeva. Najpoznatiji su Dani Vajferta, koja čuvaju sećanje na industrijalca i ktitora Đorđa Vajferta, kao i praznik boja i radosti, Karneval Pančevo. 

Dani Vajferta

Kao najslavniji Pančevac odmah se nameće Đorđe Vajfert, poznat kao prvi guverner Narodne banke Srbije, privrednik, ali i mecena kulturnih ustanova i dobrotvor. Njegovom željom Pančevo je dobilo neka od svojih najprepoznatljivijih zdanja, poput zgrade Stare pivare i Crkve Svete Ane. Nažalost, obe građevine danas u veoma lošem stanju, kao još jedne žrtve ljudske nebrige i odnosa države prema njenoj kulturi i istoriji.

Da bi se sećanje na slavnog sugrađanina ipak koliko-toliko održalo, u njegovu čast održava se festival Dani vajferta. Manifestacija počinje raznovrsnim pratećim programskim aktivnostima već sredinom maja. Centralne aktivnosti tradicionalno se održavaju u srcu starog gradskog jezgra. Program je podeljen u nekoliko segmenata:

 • Turistički (ekskurzije sredjnoškolaca i promocija turističkih ruta)
 • Kulturno-umetnički (koncerti, izložbe, projekcije filmova, predavanja)
 • Segment posvećen privrednicima (stručni skupovi, sajam starih zanata).

Najveća ulična manifestacija u Srbiji tradicionalno se održava svake godine od 17. do 21. juna širom pančevačkih ulica, na čak deset lokacija u gradu. Ulaz je besplatan svim posetiocima, pa svako može uživati u satima dobre zabave, energije i muzike u trajanju do ranih jutarnjih časova.

Karnevalske svečanosti u Pančevu tradicionalno započinju predajom ključeva grada gradonačelnika u ruke Maestra karnevala, što simbolično označava da tih dana gradom vladaju karnevalisti, dobro raspoloženje i prijateljstvo. Kulminacija događaja je velika Međunarodna karnevalska povorka sa preko 2.000 učesnika.

Ture koje Pančevo nudi poprilično su neobične, pa nešto slično nećete naći ni u jednom gradu u Srbiji. 

 • Filmska priča
 • Vajfertova ruta

Narodni muzej Pančevo
Foto: Vojvodina

Stari centar Pančeva bez sumnje je jedan od najlepših delova grada. Prostire se između nekoliko glavnih ulica i trgova, pa je to mesto gde možete videti većinu najvelelepnijih arhitektonskih lepotica grada. Zatim, nezaobilazni Narodni muzej, grad je poznat po velikom broju manastira i crkava koje krase njegove trgove i okolinu. Jednu od najlepših, sa dva karakteristična tornja koja važe za jedan od simbola grada, naći ćete ako se zaputite ka starom jezgru Pančeva. Zdanje je podignuto u periodu od 1801. do 1810. godine, izgrađeno dobrovoljnim prilozima dobrotvora među kojima je bio i sam Karađorđe Petrović. 

Pančevo će sigurno pridobiti ljubitelje prirode svojim prostranim i uređenim zelenim površinama. Obale reke Tamiša i Dunava, kej, ostrvo Bela Stena, Gradski park, sve ove oaze prirode lepe su na svoj način. Vredi, ipak, izdvojiti još jedno mesto, malo izdvojeno od strogog centra grada. To je Narodna bašta, najveći park u Pančevu i omiljeno šetalište i prostor za boravak u prirodi. 

Pored prirodnih lepota, ne možete a da ne posetite popularnu industrijsku zonu o kojoj se kroz tekst već pričalo.

Projekat je finansiran iz budžeta Grada Pančevo. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.   

 

Vremenska prognoza
Slaba kiša
10 Beograd