fbpx
Skip to main content
Novi Sad

CELA ISTORIJA NOVOG SADA NA JEDNOM KLIKU: Od sada možete pristupiti kulturnoj baštini ovog grada iz svog doma

Foto: Vojvodina
Po uzoru na svetske metropole i Novi Sad je digitalizovao mnoge usluge koje njegovi građani koriste.

S obzirom na to da je prestonica Vojvodine proglašena za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine, nekako je logičan sled događaja bio da svoju kulturnu baštinu i digitalizuje.

Tako je Grad Novi Sad u saradnji sa Kulturnim centrom i JKP "Informatikom" napravio portal pomoću kog posetioci i turisti mogu da pretraže celu kulturnu istoriju ovog grada. 

SITUACIJA U VOJVODINI JOŠ UVEK NESIGURNA: Trenutno 72 osobe zaražene!

SITUACIJA U VOJVODINI JOŠ UVEK NESIGURNA: Trenutno 72 osobe zaražene!

MILORAD OTIŠAO NA PECANJE, PA GA ZATEKLA ŠOK SCENA: Pogledajte šta mu se uvuklo u kola (FOTO)

MILORAD OTIŠAO NA PECANJE, PA GA ZATEKLA ŠOK SCENA: Pogledajte šta mu se uvuklo u kola (FOTO)

ULIČNI SVIRAČI DIGLI NA NOGE NOVOSADSKE KVARTOVE: Muzičari doneli zabavu u 10 različitih dvorišta u gradu (VIDEO)

ULIČNI SVIRAČI DIGLI NA NOGE NOVOSADSKE KVARTOVE: Muzičari doneli zabavu u 10 različitih dvorišta u gradu (VIDEO)

Sajt je napravljen u formi digitalnog muzeja ili digitalne galerije, a posetiocima se nudi mogućnost da kulturu ovog grada u Vojvodini pretraže hronološki ili da sami pronalaze ono što im treba pomoću ključnih reči. 

Platforma BBNS
Platforma BBNS
Foto: bbns.rs/printscreen

U sadržaje koji su korisnicima na raspolaganju uključene su razne galerije, razglednice iz starih vremena, eseji i spisi koji su kroz istoriju obeležili ovaj grad. Pored svakog dela, kao u pravom muzeju, nalazi se kratak opis koji bliže opisuje fotografiju. 

Kako navodi koordinator celog projekta, cilj digitalizacije kulturne baštine je da sačuva dragoceno kulturno nasleđe jedne zemlje od trajnog gubitka ali i da ga učini dostupnijim lokalnoj zajednici.

- Zahvaljujući digitalizaciji, bogata arhivska građa novosadskih ustanova kulture, danas je predstavljena i svetskoj javnosti, a stručna javnost brže i lakše  dolazi do informacija za svoja istraživanja. Tako danas, udobno zavaljeni u fotelju, možete da istražujete kakav je Novi Sad bio nekad, kako se razvijao kroz vekove, ko je sve živeo na ovim prostorima, kako je bilo uređeno funkcionisanje Grada, ko su bile značajne ličnosti kroz istoriju i kako su živeli građani i građanke u XVIII, XIX i XX veku - navodi koordinator sajta Marko Bumbić. 

Statut Novog Sada iz 1893. godine
Statut Novog Sada iz 1893. godine
Foto: bbns.rs/printscreen

Kako kaže, digitalizacija kulturne baštine Novog Sada je jedan od prioriteta kulturne strategije Grada i realizuje se u skladu sa politikom digitalizacije koju promoviše Evropska unija.

- Iz ove strategije je pokrenut projekat koji ima za cilj  da na jednom mestu objedini dragoceno kulturno nasleđe Novog Sada koje se čuva u gradskoj biblioeteci, muzeju, arhivu i drugim ustanovama kulture i da ga tako učini vidljivijim i dostupnijim svim  građanima - kaže Bumbić.

Bbns.rs platforma napravljena je po ugledu na Javnu digitalnu biblioteku Amerike - dp.la i  pruža mogućnost svim gradskim institucijama da se umreže na jednom mestu i da postave svoju digitalizovanu građu u jedinstvenu bazu podataka.

 Šta bbns.rs nudi korisnicima i kome je namenjena?

Platforma sadrži veliki broj starih fotografija, mapa, knjiga, časopisa, važnih istorijskih dokumenata i druge kulturne artefakte. Korisnicima se nudi mogućnost hronološke  pretrage, pretrage  po kolekcijama i ključnim rečima. 

Digitalna izložba
Digitalna izložba
Foto: bbns.rs/printscreen

- Platforma je prilagođena navikama savremenog korisnika tako da je pregledna i veoma lako pretraživa. Raznovrsnost sadražaja je ono što privlači pažnju šire publike, a retki orginalni istorijski dokumenti istraživače i stručnu javnost. Tako na bbns.rs platformi možete naći Statut Novog Sada iz 1748. godine na srpskom, latinskom i mađarskom jeziku, mape Grada iz 1930.godine, knjigu Laze Kostića iz 1873. godine, Ilustrovani satirični časopis Vrač pogađač iz 1901. godine, 3D prikaz lule Alberta Ajnašajna koja se čuva u Muzeju grada i puno drugih zanimljiv kulturnih artefakata - objašnjava Marko Bumbić. 

Kako navodi koordinator sajta, bbns.rs je namenjen svima, a najviše školskoj nastavi. 

- Ideja je bude i koristan alat u osnovnim i srednjim školama zbog svoje funkcionalnosti i dostupnosti sadržaja prikladnog za školsku nastavu. Mogućnost višejezičnosti će u budućnosti privući i veću pažnju svetske publike - zaključuje Bumbić. 

Ukoliko želite da saznate više o portalu bbns.rs pogledajte video: 

 

Vremenska prognoza
Clear sky
14 Beograd