fbpx
Skip to main content
crkve u Beloj Crkvi

Rub vremena im ne može ništa: Duhovno blago Bele Crkve - dar za turiste iz svih krajeva Srbije, ali i sveta (FOTO/VIDEO)

Foto: Vojvodina
Opština godinama radi na očuvanju verskih objekata i adaptira ih tako da im rub vremena ne može ništa.

Srpska pravoslavna, rimokatolička, rumunska pravoslavna i ruska pravoslavna crkva čuvaju duhovna blaga stanovnika Bele Crkve. 

Verski objekti u ovoj opštini veoma su primamljivi turistima, te stoga ne čudi što posetioci dolaze iz svih krajeva zemlje da vide šta to Bela Crkva može da im pruži. 

Manifestacije koje ne smete propustiti: Vreme je da zavirite u karnevale Bele Crkve (FOTO)

Manifestacije koje ne smete propustiti: Vreme je da zavirite u karnevale Bele Crkve (FOTO)

LEGENDA MAČVANSKOG GLUMIŠTA: "Martinovi dani" u Bogatiću okupljaju ljude širom Srbije (FOTO/VIDEO)

LEGENDA MAČVANSKOG GLUMIŠTA: "Martinovi dani" u Bogatiću okupljaju ljude širom Srbije (FOTO/VIDEO)

Kada želite u prirodu, ali i na čas istorije: U varošici na jugu Banata sve je na jednom mestu - PIKNIK I USPOMENE (VIDEO/FOTO)

Kada želite u prirodu, ali i na čas istorije: U varošici na jugu Banata sve je na jednom mestu - PIKNIK I USPOMENE (VIDEO/FOTO)

Opština godinama radi na očuvanju verskih objekata i adaptira ih tako da im rub vremena ne može ništa. U svoju turističkoj ponudi već godinama ima obilaske crkvi na svom području i može se reći da svaka crkva krasi Belu Crkvu. 

SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

Srpska pravoslavna crkva prvi put je u Beloj Crkvi podignuta 1751. godine od drveta i bila je posvećena sv. Petru i Pavlu. Godine 1774. komanda Ilirsko-banatskog graničkog puka dostavila je predlog da se nova crkva sazida od tvrdog materijala, jer je stara postala tesna s obzirom na stalno povećanje srpskog stanovništva. Radovi su otpočeli krajem 1774. godine, a završeni 19. decembra 1780. godine. Takođe je posvećena sv. Petru i Pavlu. 

Od 1780. do 1794. godine obavljani su unutrašnji radovi i postavljen ikonostas, crkveni ukrasi, stolovi i pevnica, a duborezačke radove radio je Aksentije Maksimović.

Do kraja 1805. godine crkva je konačno izgrađena, završeni su radovi na tornju koji je pokriven bakarnim pločama, a krov je pokriven crepom. Do 1807. godine dopunjeni su slikarski radovi. Od 1808. godine do 1838. godine obavljeni su unutrašnji radovi i opravka crkve, tada su izrađene nove freske, pored toga što su popravljene stare i obnovljeni zlatarski radovi. 

Slikarske radove je obavio belocrkvanski slikar Simeon Jakšić, ikone i freske na oltaru radili Pavel Ćurković i Arsenije Janković. Od 1841. do 1849. godine obavljani su unutrašnji radovi u crkvi. 
Zbog baroknog stila izgradnje i čuvenih fresaka, ikona i slika, ova crkva je kao istorijski spomenik stavljena 1962. godine pod zaštitom države.

RIMOKATOLIČKA CRKVA

Rimokatolička crkva posvećena je Svetoj Ani, a podignuta je 1806. godine. 

Prvi doseljinici Nemci 1718. godine podigli su na pronađenim ruševinama crkvicu. Kako je u austro-turskom ratu bila porušena, 1740. godine crkva je obnovljena i posvećena sv. Ani. Godine 1778/1779. crkvica je proširena i generalno opravljena. 
Odluka za gradnju nove crkve doneta je 1793. godine. Tada je određeno da se izgradi na mestu jednospratne zgrade Komande Graničnog puka koja je izgorela u poslednjem austro-turskom ratu. Godine 1803. otpočela je gradnja crkve i poručeno zvono. U 1806. godini svi radovi su završeni. Godine 1862. namešten je gornji toranj i sat, a 1868. godine gvozdena vrata.

RUMUNSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

Krajem 1868. godine, na osnovu predloga Rumunske crkvene opštine , Magistrat je odobrio građevinski plac za gradnju crkve. Sledeće godine Rumunska crkvena opština otkupila je gostionu " Turska glava " koju je preuredila za privremenu bogomolju. 

Gradnja rumunske crkva otpočela je 1871. godine, završena je 9. jula 1872. godine, kada je i posvećena.

 

 

RUSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

Zahvaljujući donaciji kneza Dimitrija Šahovskog 1930. godine organizovano je prikupljanje dobrovoljnih priloga za izgradnju ruske crkve. Zidanje crkve je završeno 1931. godine. U oktobru 1932. godine, hram sv. Jovana Bogoslova osveštao je episkop Teofan Kurski.

EVANGELISITČKA CRKVA

Izgrađena 1878. godine u onovremenoj Maderšpahovoj ulici. Crkva koja je 1926. godine generalno obnovljena, ne raspolaže umetničkim delima. Kako je broj evangelista nakon drugog svetskog rata smanjio, bogosluženja se u evangelističkoj crkvi ne održava godinama.

Projekat je finansiran iz budžeta opštine Bela Crkva. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. 

 

Vremenska prognoza
Clear sky
14 Beograd