fbpx
Skip to main content
Ulica kišobrana u Kovinu

Banatski ponos i dika: Vreme je da krenete u turističku pustolovinu Kovina - lokaliteti koje ne smete zaobići (VIDEO/FOTO)

Foto: Vojvodina
Lepote koje Kovin pruža su mnogobrojne, a utisci koje turisti odavde ponesu su odlični.

Ušuškana u ravnici južnog dela Banata jedna opština posebno se izdvaja po svojoj turističkoj ponudi. Naime, reč je o Kovinu, mestu u koje turisti dolaze i iz udaljenih krajeva Srbije kako bi videli fenomenalne prirodne lokalitete i uživali u miru prirode.

Opština Kovin prostire se u jugoistočnom delu Vojvodine i obuhvata krajnji jug Južnog Banata. Kovin je udaljen od Beograda 50 kilometara, od Pančeva 35, a od Smedereva 13. 

Lepote koje Kovin pruža su mnogobrojne, a utisci koje turisti odavde ponesu su odlični. Kovin nudi dva Specijalna rezervata, biciklističku rutu EuroVelo 6, manastir Bavanište, selo Skorenovac, Dubovački rit i prirodni rezervat Slatinu, ostatke srednjovekovnog grada Kontra Margum, most Marije Terezije u Pločici, Ulicu kišobrana, maketu toka Dunava, i još mnogo toga. 

Rub vremena im ne može ništa: Duhovno blago Bele Crkve - dar za turiste iz svih krajeva Srbije, ali i sveta (FOTO/VIDEO)

Rub vremena im ne može ništa: Duhovno blago Bele Crkve - dar za turiste iz svih krajeva Srbije, ali i sveta (FOTO/VIDEO)

Sedi na bicikl i obiđi prelepa mesta: Ruta EUROVELO 6 vodi te pravo u Kovin (FOTO)

Sedi na bicikl i obiđi prelepa mesta: Ruta EUROVELO 6 vodi te pravo u Kovin (FOTO)

Umetnik koji oslikava svoje detinjstvo: Da li ste videli slike naive koje mešaju i prepliću MODERNO DOBA I TRADICIJU (FOTO/VIDEO)

Umetnik koji oslikava svoje detinjstvo: Da li ste videli slike naive koje mešaju i prepliću MODERNO DOBA I TRADICIJU (FOTO/VIDEO)

U letnjim mesecima možete se okupati na plaži Raj, jezeru Provala, gradskom kupalištu Šljunkara, na rukavcu Dunavac, a za ljubitelje kampovanja u izradi je projekat za Autokamp na Šljunkari. U zimskim mesecima možete u pohod sa lovcima, te takoreći nema meseca kada Kovin ne prima turiste, jednostavno uvek su dobrodošli. 

Najposećeniji lokalitet i daleko najpoznatiji jeste upravo Deliblatska peščara. Deliblatska peščara Specijalni rezervat prirode "Deliblatska peščara" je neobična oblast koja se pruža na površini od oko 350 kilometara kvadratnih u pravcu severozapad-jugoistok, a nastala je tokom ledenog doba od naslaga eolskog silikatno-karbonatnog peska.  Ovaj jedinstveni prirodni fenomen u Evropi sadrži peščačna zemljišta, izražen dinski reljef i šumostepska staništa izuzetno retkih vrsta flore i faune. 

- Naša opština je interesantna celina jer se prepliću dve zone, Podunavlje i Deliblatska Peščara. Peščara zahvata nekih 63 procenata naše opštine, to je negde oko 22.000 kvadratnih metara. Dunav protiče kroz našu opštinu u dužini od 46 kilometara, samim tim opština je veoma bogata vodama, barama, gde se posebno pominje Kraljevac kao specijalni rezervat prirode u Deliblatu. Zatim, tu su atraktivne Crna Bara, Dubovački rit, jezero Provala i naravno Dunavac. Dunavac je prirodni zimovnik i zaklon za manja nautička plovila i čamce. Tamo je namešten pristan za čamce, trenutno je kapaciteta 131 priveza. Planiramo da proširimo kapacitete, jer ima mnogo interesenata da se privežu za naše pontone – rekla je Divna Kirilov iz Turističke organizacije Kovina. 

Divna Kirilov
Foto: Vojvodina

Deliblatska peščara vam može ponuditi pešačke ture markiranim stazama, eko radionice, a moguće su i vožnja bicikla, lov u orgađenim lovištima, sakupljanje i raspoznavanje lekovitog i aromatičnog bilja, igra na otvorenim sportskim terenima, foto-safari, posmatranje ptica i uživanje u zdravom i čistom vazduhu.   

Kako to obično biva u letnjim mesecima, omiljeno mesto turista osim legendarne peščare jesu i jezera u kojima se može kupati i prekratiti letnje vrućine. Najpopularnije je jezero Kraljevac, ali lokalna samouprava napravila je i gradsko kupalište gde meštani i njihovi gosti rado dolaze. Jezero Provala je omiljeno mesto ljubiteljima prirode i ribolova. Ovo rečno jezero dugo je oko 1,2km, široko oko 500m, a najveća dubina je oko 10m. Povezano je uskim kanalom sa Dunavom. Bogato je ribom i raznovrsnim biljnim i životinjskim svetom. 

U Kovinu ima šta da se vidi i poseti i za one koje zanima kultura i verski turizam. Srednjovekovni grad Kovin podignut je na desnoj obali Dunava, na uzvišenju koje dominira širim prostorom i ujedno predstavlja prirodnu zaštitu i mostobran preko reke. Danas se još jedino vide temelji zidova kule sa pilastrima i manji deo bedema. Severni deo utvrđenja je pravougaoni prostor dimenzija 130x150 m, čiji se ostaci bedema mogu pratiti na zapadnoj i severnoj ivici platoa. Ulaz u ovaj deo utvrđenja nalazio se na sredini severnog bedema. Manja zaštitna i sondažna istraživanja na lokalitetu „Grad“ vršena su 1968, 1986. i 2003. godine, a veliki broj predmeta iz rezličitih epoha predstavlja deo arheološke zbirke Centra za kulturu u Kovinu.

Takođe, tu je i poznati Manastir u Bavanište. Lociran je u prelepom prirodnom i mirnom okruženju koje potpuno opušta i nadahnjuje posetioce ovog verskog kompleksa. Podignut krajem 16. veka u vreme bune banatskih Srba protiv turske tiranije, pod vođstvom episkopa vršačkog Teodora Nestorovića. Više puta paljen i obnavljan, današnji izgled dobija 1857. godine kada se na mestu spaljenog manastira podiže kapela na vodici. Žive legende o isceljenjima čudotvornom vodicom koja izvire ispod kapele aktuelne su i dan danas. Veliki broj vernika iz cele Srbije posećuje manastir kako bi uz molitvu dobili duhovno i telesno isceljenje.

Gradsko jezgro opštine Kovin idealno je za one koji vole malo urbaniji vid odmora. Pored mnogobrojnih ugostiteljskih objekata, tu su i odlična mesta za fotografisanje. Omiljeno mesto mladih jeste čuvena Ulica kišobrana.  Ulica koja povezuje Srpsku pravoslavnu crkvu Sv. Arhangela Mihaila i Gavrila sa centom grada dobila je novo lice, ali i novu namenu. Nekada ruglo u samom centru, sada je pretvoreno u pešačku zonu, koja je ukrašena  šarenim kišobranima i muralima sa banatskim motivima koje su oslikali lokalni umetnici. Ovako lepo uređena ulica sada pruža mogućnost za organizaciju izložbi, sajmova na otvorenom, promocija, manifestacija i događaja koji će obogatiti društvenu i kulturnu ponudu opštine Kovin. 

Lokalna samouprava u saradnji sa Turističkom organizacijom Kovina aktivno iz godine u godinu poboljšava turističku ponudu, a samim tim i broj turista koji posećuju ovu opštinu. Sadržaji su raznoliki i upravo ovo daje čar ovoj vojvođanskoj opštini. 

Projekat je finansiran iz budžeta opštine Kovin. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.   

 

Vremenska prognoza
Clear sky
14 Beograd