fbpx
Skip to main content
Marija Zaharova

"TU NEMA NIKAKVE PROTIVREČNOSTI" Zaharova izvukla situaciju, cela nacija slušala o događaju koji se nedavno desio u Moskvi

Foto: Profimedia
Vrlo koncizno ukazala na faktičko stanje

Time što održava kontakte sa pokretom "Taliban" (zabranjen u Rusiji) koji je deo međuavganistanskog dijaloga, i podstiče ga na pregovore sa avganistanskom vladom, Moskva primenjuje odredbe rezolucije Saveta bezbednosti UN, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Boka Kotorska nudi samo najbolje: Hotel DELFIN BIJELA 4* od 309€ za 7 polupansiona

Boka Kotorska nudi samo najbolje: Hotel DELFIN BIJELA 4* od 309€ za 7 polupansiona

UKRAJINCI OPET ISPALI SMEŠNI: Zahtev Kijeva dočekan sa nevericom u Moskvi, pitaju se šta nije u redu s njima

UKRAJINCI OPET ISPALI SMEŠNI: Zahtev Kijeva dočekan sa nevericom u Moskvi, pitaju se šta nije u redu s njima

PANIKA NA JUGU IRANA: Stanovništvo mislilo da je država napadnuta, a onda saznali istinu (MAPA)

PANIKA NA JUGU IRANA: Stanovništvo mislilo da je država napadnuta, a onda saznali istinu (MAPA)

Zaharova je podsetila da je u martu 2020. godine usvojena rezolucija u kojoj je "crno na belo napisano o prioritetu, neophodnosti i podržavanju međuavganistanskih pregovora, odnosno ono o čemu je pričala Rusija mnogo godina, kao i pozivanju zemalja da doprinosu tim pregovorima".

- Da, zaista, pokret Taliban zabranjen je kao organizacija u našoj zemlji. Radi se o tome što je Rusija više puta isticala da ne samo da ne podržava, nego na sve načine potvrđuje svoju odlučnost u borbi protiv terorističke aktivnosti i njenom neprihvatanju, uključujući talibanskog pokreta. Postoji još jedan detalj – taj pokret je deo međuavganistanskog dijaloga, odnosno istog onog dijaloga koji je Savet bezbednosti pozvao sve zemlje da podstaknu - rekla je ona za televiziju "Rusija 1".

Prema rečima portparolke, Moskva poštuje rezoluciju Saveta bezbednosti.

- Podržavali smo je kao zemlja, sprovodimo je u praksu. Tu nema nikakve protivrečnosti - dodala je.

Istovremeno, Zaharova je rekla da je nemoguće shvatiti logiku američkih akcija u Avganistanu u poslednjih 20 godina. Takođe je naglasila da za te dve decenije Amerika nijednom nije izvestila Savet bezbednosti o svojim akcijama u toj zemlji.

- Jedna od inicijativa SAD govori o tome da planiraju da smeste građane evakuisane iz Avganistana na teritorije susednih zemalja. Šta mislite, o kakvom je broju reč? O desetinama hiljada ljudi - ocenila je portparolka.

Ranije je savetnik ruskog predsednika za Avganistan Zamir Kabulov izjavio da je Rusija pre sedam godina počela da uspostavlja kontakte sa talibanima zbog potrebe da im iznese svoje zabrinutosti u sferi bezbednosti u regionu, kao i da Moskva trenutno može da održava dijalog sa svim stranama avganistanskog sukoba.

Marija Zaharova
Foto: Profimedia

U Avganistanu su u toku borbe vladinih snaga sa teroristima pokreta "Taliban" koji kontrolišu značajna ruralna područja. Nestabilnost je eskalirala nakon saopštenja američke administracije da će do 11. septembra napustiti ovu centralnoazijsku zemlju.

Vašington i predstavnici pokreta "Taliban" su 2020. godine u Dohi potpisali prvi mirovni sporazum posle više od 18 godina rata. On predviđa povlačenje stranog kontigenta vojske i početak međuavganistanskog dijaloga posle razmene zatvorenika.

Vremenska prognoza
Slaba kiša
10 Beograd