fbpx
Skip to main content
Aleksandar Lukašenko

EVROPSKA UNIJA SAOPŠTILA: Srbija jedina zemlja koja nije prihvatila sankcije prema Belorusiji!

Foto: Profimedia/ilustracija
Evropski savet je danas saopštio da je Srbija jedina od zemalja kandidata za članstvo u EU koja se nije saglasila sa poslednjim paketom sankcija EU za pojedince i preduzeća u Belorusiji.

Savet EU je 21. juna uveo kaznene mere protiv 78 beloruskih državljana i sedam entiteta zbog teškog kršenja ljudskih prava i represije nad civilinim društvom, opozicijom i novinarima i zbog prinudnog sletanja putničkog aviona.

SAMO MUŽ I ŽENA MOGU USVOJITI DETE U MAĐARSKOJ: Komšije su se zbog toga našle na udaru evropskih organizacija

SAMO MUŽ I ŽENA MOGU USVOJITI DETE U MAĐARSKOJ: Komšije su se zbog toga našle na udaru evropskih organizacija

"ODGOVORIĆEMO OŠTRO I ODLUČNO" Ameri zadrhtali od upozorenja Rusa, neće tolerisati pritiske Vašingtona

"ODGOVORIĆEMO OŠTRO I ODLUČNO" Ameri zadrhtali od upozorenja Rusa, neće tolerisati pritiske Vašingtona

PRONAĐENO NOVO ORUŽJE PROTIV HAKERA: Ključ je u starijim radnicima!

PRONAĐENO NOVO ORUŽJE PROTIV HAKERA: Ključ je u starijim radnicima!

Među pojedincima kojima su uvedene sankcije u okviru četvrtog paketa je veliki broj sudija i tužilaca "odgovornih za brojne politički motivisane presude novinarima, aktivinstima i demonstrantima", kako se objašnjava u odluci Saveta.

Na meti sankcija našlo se i nekoliko novinara prorežimskih medija, rektori više univerziteta zbog izbacivanja studenata koji su učestvovali u protestima i brojni biznismeni zbog bliskih veza sa režimom Aleksandra Lukašenka.

Lukašenkov sin Dmitrij i supruga njegovog najstarijeg sina Lilija takođe su na spisku za sankcije zbog "koristi i podrške režima Lukašenka".

Srbija je ipak podržala drugu odluku Saveta, takođe od 21. juna, kojom je još jedan entitet dodat na listu osoba i entiteta kojima su uvedene sankcije.

Lukašenko
Lukašenko

To je državno preduzeće za kontrolu avio-saobraćaja. U odluci Saveta se navodi da je to preduzeće odgovorno za preusmeravanje aviona kompanije Rajaner na aerodrom u Minsku 23. maja radi hapšenja opozicionog novinara Romana Protaševiča, te je stoga odgovorno za represiju nad civilnim društvom i demokratskom opozicijom.

- Zemlje kandidati Severna Makedonija, Crna Gora, Srbija i Albanija i zemlje članice Evropskog udruženja za slobodnu trgovinu (EFTA), Island, Lihtenštajn i Norveška, članice Evropskog ekonomskog prostora, pridružuju se ovoj Odluci Saveta. Oni će obezbediti da njihove nacionalne politike budu u skladu sa ovom Odlukom Saveta. EU prima na znanje ovu obavezu i pozdravlja je - navodi se u saopštenju.

Srbija je ranije podržala odluku Saveta EU, donetu 4. juna, o pooštravanju postojećih kaznenih mera uvođenjem zabrane letenja svim beloruskim avio-prevoznicima kroz vazdušni prostor EU i zabrane pristupa aerodromima EU.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
14 Beograd