fbpx
Skip to main content
Čišćenje snega

ŠPANCI SE NISU SNAŠLI SA SNEGOM: Ruske diplomate u Madridu uzele lopate u ruke, pokazali kako se to radi (FOTO)

Foto:Facebook/Посольство России в Испании
Zaposleni u ruskoj ambasadi imaju iskustva sa snežnim padavinama

Zaposleni u diplomatskim predstavništvima Rusije i Belorusije u Madridu, gradu koji su pogodile najveće snežne padavine u poslednjih nekoliko decenija, započeli su čišćenje snega mnogo pre Španaca, pokazujući im svojim primerom kako to treba da radi.

Glumci i Mozzart prikupili 3.525.000 dinara za pomoć UDUS-u - pogledajte prvu zoom predstavu u Evropi!

Glumci i Mozzart prikupili 3.525.000 dinara za pomoć UDUS-u - pogledajte prvu zoom predstavu u Evropi!

KORONAVIRUS "OGOLJEN" PRED OČIMA SVETA: Poznati detalji velikog istraživanja u Kini

KORONAVIRUS "OGOLJEN" PRED OČIMA SVETA: Poznati detalji velikog istraživanja u Kini

BAJDEN ISPRED KAMERA: Ponovo primio vakcinu protiv korone (VIDEO)

BAJDEN ISPRED KAMERA: Ponovo primio vakcinu protiv korone (VIDEO)

Zaposleni u ruskoj ambasadi su uzeli lopate u ruke još u subotu kako bi raščistili teritoriju diplomatske misije, pritom su sami morali da naprave lopate.

- Diplomate i administrativno-tehnički sastav ambasada Rusije i Španije odlučno su stupili u borbu protiv posledica snežnog ciklona Filomena i zajedno raščistili put ka ambasadi, ne čekajući obećane mašine za čišćenje snega - saopštila je ambasada.

Prema rečima portparola ambasade Dmitrija Bolbota, meštani su zahvalili "za tu akciju dobre volje, gledajući oruđe za rad sa posebnim oduševljenjem - lopate za čišćenje snega ručne izrade, koje je zbog odsustva sličnih alatki u španskim prodavnicama napravio zaposleni ambasade Stanislav Verhogljadov". 

Snežne padavine su počele tokom vikenda kada je većina prodavnica bila zatvorena, a saobraćaj paralizovan, te se normalna lopata u najboljem slučaju mogla naći u komšiluku.

U međuvremenu, ambasador Jurij Korčagin i njegove kolege oslobađali su zavejanu rezidenciju, dajući primer komšijama i kolegama. Beloruske diplomate počele su da pružaju pomoć stanovnicima Madrida još 8. januara kada je počeo kolaps u saobraćaju.

- Automobile smo morali da guramo. Španci nemaju iskustva, a u našim zemljama su snežni nanosi uobičajena stvar. Ovde svi imaju letnje gume. Pomagali smo im, gurali smo automobile, a Madrid je prilično brdovit grad. Kada smo 9. januara ujutru videli koliko je snega palo, počeli smo da čistimo teritoriju - rekao je zaposleni u ambasadi Belorusije u Madridu Jaroslav Kovaljčuk.

Kako je rekao, morali su da se zadovolje alatom koji su imali – četkama, lopatama za pesak, čime god.

- Kako boršč jesti čajnom kašičicom? Video sam kako su Španci čistili sneg lavorima i posudama - dodao je on.

Podsetimo, obilne snežne padavine, koje je donela oluja Filomena, pogodile su Španiju prošle nedelje, što je dovelo do otkazivanja letova i zatvaranja puteva, a najmanje četiri osobe su stradale.

Stručnjaci smatraju da je reč o najsnažnijoj oluji u poslednjih 50 godina.

Vremenska prognoza
Clear sky
31 Beograd