fbpx
Skip to main content
Singapur

TRETIRAĆE KORONU KAO OBIČAN VIRUS: Ova država odlučila je da se vrati normalnom životu

Foto: Profimedia
Singapur bi mogao da postane prva nacija koja je prestala da broji dnevne slučajeve zaraze korona virusom, sa planom da se što pre povrati normalno funkcionisanje života tretirajući virus “poput gripa”.

Jugoistočna azijska zemlja sa 5,7 miliona stanovnika zabeležila je svega 36 smrti od početka pandemije, a 62.617 zaraženih, zahvaljujući drakonskim restrikcijama.

Specijalne i Last minute letnje ponude - Kipar od 399€ - Turska od 429€ - Španija od 599€

Specijalne i Last minute letnje ponude - Kipar od 399€ - Turska od 429€ - Španija od 599€

EVROPSKI PARLAMENT OSUDIO MAĐARSKU: Traže kaznu za svoju "neposlušnu" članicu!

EVROPSKI PARLAMENT OSUDIO MAĐARSKU: Traže kaznu za svoju "neposlušnu" članicu!

BELA KUĆA UPOZORILA RUSIJU: "Ako vi nešto ne učinite, mi ćemo!" Ponovo upiru prstom u Moskvu

BELA KUĆA UPOZORILA RUSIJU: "Ako vi nešto ne učinite, mi ćemo!" Ponovo upiru prstom u Moskvu

Sada vlasti žele da odbace mere poput svakodnevnog brojanja zaraženih i umrlih od kovida. Tri vodeća člana singapurskog tima za borbu protiv kovida iznela su plan okončanja 18-mesečnih restrikcija kako bi se obnovila putovanja bez karantina i javna okupljanja, piše The Sun.

Pretvoriti pandemiju u nešto manje preteće

Singapur se nada da će omogućiti svojim stanovnicima da nastave sa svojim životima ukidanjem oštrih mera i kontrolisanjem virusa drugim sredstvima, poput masovne vakcinacije i boljih tretmana.

Umesto da svakog dana pratimo broj zaraženih kovidom, fokusiraćemo se na posledice – istakli su u ministri trgovine, finansija i zdravlja u zajedničkom članku u “Strejts tajmsu”.

Koliko ima teško obolelih, koliko na intenzivnoj nezi, koliko njih treba cevčice za kiseonik i tako dalje. Tako mi pratimo grip – rekli su.

- Ne možemo je iskoreniti, ali možemo preokrenuti pandemiju u nešto manje preteće, poput gripa, bolesti ruku, stopala i usta, ili male boginje, i nastaviti sa našim životima – zaključili su ministri.

Dobra i loša vest

Zvaničnici Singapura planiraju da sada, početkom jula, vakcinišu prvom dozom najmanje dve trećine populacije, a isto toliko će imunizovati i početkom avgusta.

Rani dokazi govore da sa vakcinacijom možemo da ukrotimo kovid. Vakcine su veoma efikasne u smanjenju rizika od infekcije kao i transmisije. Čak i ako ste zaraženi, vakcine će sprečiti teže simptome kovida. Loša vest je da kovid možda nikada neće otići, a dobra je da je moguće živeti normalno sa njim među nama – naveli su ministri u članku.

Vremenska prognoza
Clear sky
31 Beograd