fbpx
Skip to main content
Vladimir Putin

AMERI VEĆ ZABORAVILI AVGANISTAN, PRONAŠLI NOVO "IGRALIŠTE" Putin spreman da interveniše ako se previše zaigraju

Foto: Profimedia/Ilustracija
Pritisak iz Vašingtona postaje sve jači

Rusija smatra da je pritisak Vašingtona koji vrši na zemlje Srednje Azije u cilju raspoređivanja vojnih i obaveštajnih objekata izuzetno opasan, izjavio je direktor Trećeg odeljenja zemalja ZND ruskog Ministarstva spoljnih poslova Aleksandar Sternik, govoreći na panelu "Avganistan u sistemu regionalnih odnosa" na Moskovskom institutu za međunarodne odnose.

IZBODENI POLITIČAR PREMINUO: Dejvid (69) mučki napadnut u crkvi, rane su bile smrtonosne

IZBODENI POLITIČAR PREMINUO: Dejvid (69) mučki napadnut u crkvi, rane su bile smrtonosne

POZNATI POLITIČAR IZBODEN NOŽEM: Napad se dogodio u crkvi dok je razgovarao sa građanima (FOTO)

POZNATI POLITIČAR IZBODEN NOŽEM: Napad se dogodio u crkvi dok je razgovarao sa građanima (FOTO)

PUTIN SE SASTAO SA SAVEZNICIMA: Velika opasnost preti Rusiji i zemljama ZND, moraju pod hitno da preduzmu nešto

PUTIN SE SASTAO SA SAVEZNICIMA: Velika opasnost preti Rusiji i zemljama ZND, moraju pod hitno da preduzmu nešto

- Smatramo da je pritisak koji se sada vrši na naše saveznike u vojne i izviđačke svrhe pod izgovorom antiterorističkih aktivnosti krajnje opasan - rekao je on.

- Ovaj (pritisak) je kategorički neprihvatljiv i za srednjoazijske države, Rusiju, Kinu, Iran, jer shvatamo koje bi zadatke ovo baziranje rešavalo u Srednjoj Aziji - primetio je Sternik.

američka vojska
Foto: Profimedia

On je dodao i da će se zajedničke vojne vežbe Rusije, Uzbekistana i Tadžikistana nastaviti sve dok to nalaže situacija u Avganistanu.

- Sprovedene su prilično uspešne vežbe sa stanovišta izvršavanja zastrašujućeg efekta na moguće radikalne snage koje deluju u pograničnom pojasu Srednje Azije, uz učešće Uzbekistana, Tadžikistana i Rusije. Ove zajedničke vežbe će se nastaviti tačno onoliko dugo koliko je bude zahtevala alarmantna situacija u susednoj zemlji - istakao je političar.

Prema njegovim rečima, sasvim je očigledno da je za Rusiju i susede Avganistana trenutno prvenstveno važno da spreče haos i bezvlašće koji bi za posledicu imali ekonomski kolaps i humanitarnu krizu.

Početkom avgusta talibani su pojačali ofanzivu protiv vladinih snaga u Avganistanu. Militanti su 15. avgusta ušli u glavni grad i preuzeli kontrolu nad predsedničkom palatom, a 16. avgusta su objavili da je rat u Avganistanu završen i da će državno uređenje biti određeno u bliskoj budućnosti. U noći 31. avgusta američka vojska napustila je aerodrom u Kabulu, čime je prekinuto skoro 20-godišnje američko vojno prisustvo u Avganistanu.

Talibani su 6. septembra objavili da je i Pandžšir, poslednja od 34 avganistanske provincije, prešao pod njihovu kontrolu. Sledećeg dana objavljen je sastav privremene vlade Avganistana: na njenom čelu će biti Muhamed Hasan Ahund, koji je tokom prve vladavine Talibana bio ministar spoljnih poslova i nalazi se pod sankcijama UN.

Vremenska prognoza
Clear sky
14 Beograd