fbpx
Skip to main content
Karakas, Kota 905

"OSEĆAM SE KAO DA SMO U RATNOJ ZONI" Sukobi na ulicama Karakasa, banda KOTA 905 hoće da preuzme VLAST!

Foto: Twitter/Printscreen/@NTN24ve
Pucnjava se čuje u pet naselja, nova eskalacija sukoba u Venecueli

Venecuelanske vlasti ušle su u okršaj sa organizovanim kriminalnim bandama koje su se iz favela po okolnim brdima spustili u grad i pokušali da preuzmu vlast, pa je došlo do okršaja sa snagama bezbednosti koji i dalje traje, a vlasti su blokirale sve puteve.

Specijalne i Last minute letnje ponude - Kipar od 399€ - Turska od 429€ - Španija od 599€

Specijalne i Last minute letnje ponude - Kipar od 399€ - Turska od 429€ - Španija od 599€

"NISMO IŠLI U AVGANISTAN DA GRADIMO DRŽAVU" Bajden rekao da od naroda zavisi kako će voditi državu

"NISMO IŠLI U AVGANISTAN DA GRADIMO DRŽAVU" Bajden rekao da od naroda zavisi kako će voditi državu

"DA NISMO DONELI ODLUKU, BILO BI POSLEDICA" Bela kuća "pere ruke" posle Avganistana, a onda im Zaharova sasula žestoko

"DA NISMO DONELI ODLUKU, BILO BI POSLEDICA" Bela kuća "pere ruke" posle Avganistana, a onda im Zaharova sasula žestoko

Analitičari dodaju da bande planiraju da prošire svoju teritoriju. Inače dobro naoružane kriminalne grupe pre mesec dana krenule su da upadaju iz predgrađa u sam Karakas sa namerom da preuzmu kontrolu. U pitanju su dobrostojeće stambene četvrti koje bande pokušavaju da preuzmu.

Kako izveštavaju britanski mediji u pitanju je pet naseljenih naselja.

- Snage državne bezbednosti i dalje su raspoređene u oblastima pogođenim tim borbama - napisala je na Tviteru ministarka unutrašnjih poslova Karmen Melendez.

Ona je rekla da su neki autoputevi u tim krajevima zatvoreni u okviru operacije i pozvala građane da ostanu kod kuća. Vlada predsednika Nikolasa Madura nije spomenula nijednu žrtvu kao rezultat sukoba. Aktivisti za ljudska prava na tom području kažu da su u sredu ubijena najmanje četiri civila, a ranjen veći broj.

Od januara ove godine, banda Kota 905 pokušava da proširi svoju teritoriju na obližnja područja, uključujući La Vegu.

- Kuhinje ne rade punim kapacitetom od januara zbog savakodnevne pucnjave - rekla je Amelia Flores (58), koja u tom delu vodi dve narodne kuhinje, prvenstveno za decu.

- Ne znam šta se dogodilo, ali u poslednja 24 sata situacija je eksplodirala i deca su traumatizovana.

Bande žele da kontrolišu jedan od glavnih koridora koji povezuju glavni grad sa zapadom zemlje, rekao je aktivista za ljudska prava iz jednog od pogođenih naselja.

- To je isti sukob, koji traje već mesecima - rekao je aktivista koji je zatražio da ga ne identifikuju iz straha od odmazde.

Analitičari kažu da je banda Kota 905 imala pakt sa vladom o smanjenju nasilja, ali da je ova organizovana kriminalna grupa iskoristila primirje da se dobro naoruža i stekne veliku vatrenu moć.

- Koristili su prostor koji im je vlada dala da se naoružaju, ojačaju i planiraju napad - rekao je Aleksandar Kampos, istraživač sa Centralnog univerziteta u Venecueli koji proučava nasilje i politiku u društvu.

- Proširuju svoju kontrolu iz naselja u brdima u niže delove grada - rekao je on.

Telefonskim putem u obližnjem kvartu El Kementerio, katolički sveštenik Vilfredo Korniel (45) rekao je: "Osećam se kao da smo u ratnoj zoni".

Vremenska prognoza
Clear sky
14 Beograd