fbpx
Skip to main content
Esvatini

U Tokiju su se svi pitali KOJA JE OVO ZEMLJA? Prvi put smo čuli za nju, a učestvuje već 11. put na Olimpijskim igrama

Foto: Reuters
Na prethodnih 10 učešća, sportisti ove zemlje nisu uspeli da dođu ni do jednog odličja

U Tokiju su danas zvanično otvorene Olimpijske igre, nakon godinu dana odlaganja usled pandemije korona virusa i trajaće do 8. avgusta. Srbiju će predstavljati 86 sportista, a čast da nose zastavu na ceremoniji otvaranja prvi put je imalo dvoje naših predstavnika i to košarkašica Sonja Vasić i vaterpolista Filip Filipović.

Veliku pažnju gledalaca zaokupirala je ceremonija predstavljanja reprezentacija i njihov defile. Tako su gledaoci mogli da vide tim Rusije koji je hodao uz taktove Čajkovskog i bez zastave, ekipu Francuske koja je bila na začelju iako je redosled išao prema japanskom pismu i trebalo je mnogo ranije da budu na programu. Međutim, ono što je dodatno iznenadilo publiku jeste i nastup države Esvatini, čije ime prvi put čujemo.

Olimpijske igre u Tokiju biće 11. po redu na kojima će učestvovati sportisti afričke države Esvatini, međutim njihovo predstavljanje na samoj ceremoniji izazvalo je pometnju gledalaca.

Ovog leta odmor u Grčkoj se ipak isplati: Ultra All inclusive za hotel 5* = 7 noći od 1099€ po sobi

Ovog leta odmor u Grčkoj se ipak isplati: Ultra All inclusive za hotel 5* = 7 noći od 1099€ po sobi

ZAŠTO JE RUSIJI ZABRANJENA UPOTREBA ZASTAVE I HIMNE NA "OI"? Ruski sportisti u Tokiju bez obeležja, evo zbog čega!

ZAŠTO JE RUSIJI ZABRANJENA UPOTREBA ZASTAVE I HIMNE NA "OI"? Ruski sportisti u Tokiju bez obeležja, evo zbog čega!

ODUZEĆE VAM DAH: Ovo su najlepši pravoslavni manastiri na svetu (FOTO)

ODUZEĆE VAM DAH: Ovo su najlepši pravoslavni manastiri na svetu (FOTO)

Razlog tome je što se ova zemlja do pre tri godine zvala Svazilend, a pod tim imenom je i do sada nastupala na najvećoj sportskoj smotri na svetu.

Esvatini, zvanično Kraljevina Esvatini, ranije poznata i pod imenima Kraljevina Svazilend i Ngvana, mala je država na jugu Afrike koja se nalazi između Južne Afrike na zapadu i Mozambika na istoku. Mbabane je administrativni centar, a u Lobambi se nalazi zakonodavno i kraljevo sedište.

Naime, povodom proslave 50 godina nezavisnosti od Velike Britanije, kralj Msvati Treći od Svazilenda odlučio je da promeni ime države i nazove je Esvatini 2018. godine.

Otac trenutnog kralja, Msvati Drugi, poznat je kao jedan od vladara sa najdužim mandatom, koji je iznosio više od 60 godina, a čuven je i po tome da je imao 125 žena. Njegov sin, aktuelni vladar zemlje sa juga Afrike, trenutno broji 15 žena, ali po zakonu te države, kralj kog još nazivaju i „Lav“ može imati neograničen broj supruga.

Što se samih Olimpijskih igara tiče, na prethodnih 10 učešća, sportisti ove zemlje nisu uspeli da dođu ni do jednog odličja, a najveću posadu imali su u Seulu 1988. godine. Na prošlim igrama u Riju imali su dva predstavnika, dok se broj u Tokiju udvostručio, a i naziv države se promenio.

Esvatini Olimpijske igre
Foto: Profimedia

Njih će u prestonici Japana reprezentovati jedan atletičar, tj. sprinter, zatim bokser, plivač, kao i jedna plivačica.

Zasigurno će ostati upamćeno da se na igrama u Tokiju prvi put čulo ime države Esvastini i da će ovo ostati u istoriji ostati zabeleženo kao prvo oficijelno učešće ove države na Olimpijskim igrama. Kao Svazilend nisu došli do medalje nikada, a možda im novi naziv države upravo donese odličje i dodatno obogati ovaj prvi nastup na najvećem svetskom sportskom takmičenju. 

Olimpijski stadion u Tokiju je dočekao najbolje sportiste sveta. Ukupno 206 nacija, a Srbija je bila 96. po redu. Na Igrama u Tokiju učestvovaće 11.091 takmičara, u 41 sportu i 339 disciplina.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
14 Beograd