fbpx
Skip to main content
Novi Zeland

PROMENILI PLOČU! Ovo su uslovi za ulazak u Novi Zeland - da li konačno otvaraju svoje granice?

Foto: Profimedia
Karantinski period za putnike iz zemalja sa srednjim i visokim rizikom biće obavezan.

Novi Zeland će konačno otvoriti svoje granice od početka sledeće godine, nakon što većina stanovništva bude vakcinisana protiv korone.

Četvoro dece usred PUSTINJE umrlo od žeđi! Pokušali da pređu granicu ilegalno pa ih zahvatio TOPLOTNI TALAS

Četvoro dece usred PUSTINJE umrlo od žeđi! Pokušali da pređu granicu ilegalno pa ih zahvatio TOPLOTNI TALAS

MARIJA JE ŽENA KOJA NIKAD NIJE ODUSTALA: Oteli su joj jednogodišnjeg sina, a nakon 21 godinu primila je poziv (VIDEO)

MARIJA JE ŽENA KOJA NIKAD NIJE ODUSTALA: Oteli su joj jednogodišnjeg sina, a nakon 21 godinu primila je poziv (VIDEO)

BORBA SE NASTAVLJA - ON JE JEDINI PREŽIVEO PAD ŽIČARE: Ejtan (5) je izgubio celu porodicu, a njegova rođaka tvrdi da je sada KIDNAPOVAN

BORBA SE NASTAVLJA - ON JE JEDINI PREŽIVEO PAD ŽIČARE: Ejtan (5) je izgubio celu porodicu, a njegova rođaka tvrdi da je sada KIDNAPOVAN

U svom govoru u četvrtak, premijerka Džasinda Ardern rekla je da će, ako Novozelanđani "poslušaju poziv" da se vakcinišu do kraja 2021. godine, "naš cilj da smanjimo, a zatim i na kraju uklonimo potrebu karantena" i granična ograničenja - jer je zemlja uvela pristup izolovanja mesta epidemija, prenosti RT.

- Ne možemo zauvek zadržavati granična ograničenja, a da budemo potpuno jasni, ne želimo ni to - rekla je Ardern i dodala da je zatvaranje granice "samo privremena mera".

Granice Novog Zelanda bile su zatvorene za međunarodna putovanja, sa malim izuzecima, u martu 2020.

Zemlja planira "prelazak sa granične odbrane na individualnu zaštitu od vakcine" pod uslovom da nauka podrži plan, rekla je ona.

Odatle bi trebalo uvesti sistem koji će odrediti kako neko može da uđe na Novi Zeland, na osnovu faktora kao što su status vakcinacije, nedavna istorija putovanja i zemlja polaska.

Novi Zeland će rangirati zemlje prema uočenom riziku - a pravila će se primenjivati na Novozelanđane koji napuštaju zemlju i vraćaju se na kratka putovanja, kao i na strane putnike.

Potpuno vakcinisani putnici koji odlaze iz zemalja sa niskim rizikom i imaju negativan test na granici mogli bi se potencijalno samoizolovati u svojim domovima ili u karantinu na kraće vremenske periode od onih za koje se smatra da su veći rizik, a koji će morati u karantin u određenom objektu. Trenutno oni koji mogu ući na Novi Zeland moraju proći 14-dnevni karantin.

Ardern je takođe otkrila namere vlade da razvije sopstveni sistem pasoša za digitalnu vakcinu kako bi utvrdio status vakcinacije putnika i procenio njihov rizik.

Predlozi, međutim, nisu jasno definisani, s upozorenjem premijera da će svi planovi biti podvrgnuti promenama i varijacijama, sa "nizom mogućnosti" za izbor.

Očekuje se da će se pilot-test za vakcinisane putnike i samo-karantin održati u periodu od oktobra do decembra pre nego što naredne godine ograničenja ublaže. Ardern je rekao da je "krajnji cilj" prelazak na putovanja bez karantina za sve vakcinisane putnike, ali je upozorio da "baš kao i nakon 11. septembra, granica nikada neće biti ista nakon korone".

- Vakcine, granično testiranje i nadgledanje simptoma na putovanju vremenom će postati naša osnova. I navići ćemo se  - zaključila je.

Oko 34 odsto Novozelanđana starijih od 16 godina primilo je najmanje jednu dozu vakcine protiv Covid-19, dok je oko 20 odsto potpuno vakcinisano.

Delomično zbog strogih graničnih ograničenja koja su uvedena rano tokom pandemije, Novi Zeland je jedna od najmanje zaraženih koronavirusom u svijetu, sa samo 2.914 zabeleženih slučajeva i 26 smrtnih slučajeva.

Susedna država Australija takođe je nedavno otkrila plan za ponovno otvaranje svojih granica, koji će omogućiti vakcinisanim Australijancima da napuste zemlju kada najmanje 80 odsto stanovništva dobije vakcinu. Trenutno je samo 23,5 odsto Australijanaca starijih od 16 godina potpuno vakcinisano protiv korone.

Kao i Novi Zeland, i granice Australije su takođe zatvorene za međunarodna putovanja od marta 2020., pa čak i australijski stanovnici i građani podležu strogim ograničenjima ulaska i skupim letovima - ostavljajući mnoge zaglavljene u inostranstvu za vreme trajanja pandemije.

Vremenska prognoza
Clear sky
14 Beograd