fbpx
Skip to main content
Njujork

ŠTA SE DEŠAVA SA NJUJORKOM? Život postao nemoguć u gradu, na stotine hiljada ljudi donelo tešku odluku (VIDEO)

Foto: ShutterStock
Njujork je postao pogođen neredima, demonstracijama, a zabeležen je i rast stope kriminala

Njujorčani masovno beže iz svog grada, a glavni razlozi za odseljavanje su kriminal, širenje virusa korona, ali i siromašenje i druge ekonomske posledice pandemije. Od marta ove godine, gotovo 300.000 domaćinstava iselilo se iz Njujorka.

Sve je lakše uz šoljicu kafe

Sve je lakše uz šoljicu kafe

DEŠAVA SE ONO NAJGORE U AMERICI: Sukobile se pristalice Trampa i Bajdena, na ulicama Vašingtona SEVALI NOŽEVI (VIDEO)

DEŠAVA SE ONO NAJGORE U AMERICI: Sukobile se pristalice Trampa i Bajdena, na ulicama Vašingtona SEVALI NOŽEVI (VIDEO)

U AMERICI VEĆ 12 DANA BROJ NOVOZARAŽENIH NE PADA ISPOD 100.000: Registrovano 166.555 novih slučajeva

U AMERICI VEĆ 12 DANA BROJ NOVOZARAŽENIH NE PADA ISPOD 100.000: Registrovano 166.555 novih slučajeva

Američka poštanska služba objavila je kako je od 1. marta do 31. oktobra ove godine primila čak 295.000 zahteva za promenu adrese onih koji su napustili Njujork, što najčešće podrazumeva cela domaćinstva, a ne samo pojedince.

Samo od marta do jula bilo je 245.000 takvih zahteva, što je više nego dvostruki porast u odnosu na isti period 2019. godine, kada ih je bilo 101.000.

Masovni egzodus iz najvećeg američkog grada objašnjava se strahom od širenja virusa korona, ekonomskim problemima, rastućom stopom kriminala, ali i školama sa lošom reputacijom, piše RT.

Država Njujork zabeležila je čak 33.000 mrtvih od korone, što je najviše u SAD, a od toga je čak 24.000 bilo u samom Njujorku.

Američka metropola imala je neke od najstrožih karantina u SAD, zbog čega je propalo na hiljade malih firmi, kao što su restorani, prodavnice, saloni lepote i slično.

Takođe, od kada su počeli protesti posle ubistva Džordža Flojda, ne samo da je Njujork postao pogođen neredima na tim demonstracijama, već je buknula i stopa kriminala.

Koliko je Njujork postao nepoželjno mesto za život, govore i rezultati istraživanja koje je u julu i avgustu sproveo Menhetn institut. Prema tom istraživanju, čak 44 posto Njujorčana koji imaju godišnji prihod veći od 100.000 dolara, razmišlja o iseljavanju iz grada. Čak dve trećine misli da će pogoršano stanje postati svakodnevica Njujorka. Većina smatra da je kvalitet života dramatično opao, a zadovoljstvo stanjem u gradu prepolovljeno je.

Među vodećim razlozima nezadovoljstva, pored korone i ekonomskih poteškoća, je i rast kriminala. Prema zvaničnim podacima njujorške policije, od januara do septembra 2020. godine zabeležena su 344 ubistva, što prevazilazi celu prošlu godinu, kada je bilo 335 ubistava. Broj pucnjava porastao je za čak 94 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Prema podacima američke pošte, najviše Njujorčana preseljava se u okolne okruge, kao što su Nju Džerzi i okruzi u državi Njujork koji su van samog grada. Međutim, 13.000 domaćinstava preselilo se na Floridu, a čak 9.000 u Los Anđeles.

Prema procenama, čak je i potražnja za nekretninama najmanja u poslednjih 14 godina, a samo na Menhetnu ima 16.000 praznih stanova.

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
21 Beograd