fbpx
Skip to main content
Ruska vojska

NEMA VIŠE PREPREKA ZA RAT U UKRAJINI: Rusija poslala 28 taktičkih grupa bataljona, Ukrajinci šalju svoje (VIDEO)

Foto: Twitter/Printscreen/@KreatelyOSINT
Sada je na diplomatama da učine sve kako do sukoba ne bi došlo

Od 30. marta, Rusija je rasporedila do 28 taktičkih grupa bataljona na Krim i Krasnodar, sa još 25 navodno na putu, izjavio je načelnik Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine Ruslan Homčak.

OSEĆATE SE UMORNO SVAKI DAN? Evo šta to govori o vašem zdravlju i KAKO DA TO PROMENITE!

OSEĆATE SE UMORNO SVAKI DAN? Evo šta to govori o vašem zdravlju i KAKO DA TO PROMENITE!

ITALIJA PROTERUJE DVOJICU RUSKIH DIPLOMATA: Ambasador Sergej Razov imao neprijatan susret u Rimu!

ITALIJA PROTERUJE DVOJICU RUSKIH DIPLOMATA: Ambasador Sergej Razov imao neprijatan susret u Rimu!

ŠPIJUNSKA AFERA TRESE ITALIJU: Ruski ambasador hitno pozvan na razgovor

ŠPIJUNSKA AFERA TRESE ITALIJU: Ruski ambasador hitno pozvan na razgovor

Takođe je rekao da se ukrajinske formacije nalaze u Donjeckoj i Luganskoj oblasti i u krimskom pravcu. Društveni mediji su ispunjeni video zapisima koji prikazuju kretanje teške ruske opreme prema Krimu i Krasnodaru.

U ovom trenutku eskalacija na istoku Ukrajine i na Krimu izgleda neizbežno. Ukrajinski parlament usvojio je 29. marta nacrt takozvane Rezolucije o situaciji u Donbasu.

Po prvi put je parlament u Kijevu usvojio dokument koji kaže da je rat na istoku Ukrajine rusko-ukrajinski oružani sukob. Ranije je fraza "agresija Ruske Federacije na Ukrajinu" korišćena u zvaničnim dokumentima Kijeva. Danas je rat u Donbasu označen kao međunarodni oružani sukob - rat.

Hronologija događaja

- 30. marta artiljerija UV gađala je položaje DNR u blizini Mineralnog

- 30. marta artiljerija UV gađala je položaje DNR u blizini Krasnog

- 30. marta artiljerija snaga DNR gađala je položaje UV u blizini Avdijevke

- 30. marta artiljerija snaga DNR gađala je položaje UV u blizini Piskija

Rusija je rasporedila 28 taktičkih grupa bataljona u Autonomnoj Republici Krim, kako je rekao Ruslan Komčak, vrhovni komandant Oružanih snaga Ukrajine

Ukrajina je rasporedila sopstvene jedinice i tešku opremu u Donjecku i Luganskoj oblasti, kao i u pravcu Krima

Odvojeno, ukrajinske diplomate su ove nedelje podigle uzbunu zbog vesti o ruskim planovima da održe mirovne pregovore bez ukrajinskog učešća. Navodno, Moskva želi da zaobiđe Kijev i postigne dogovor direktno sa Zapadom oko ukrajinske geopolitičke budućnosti.

Govoreći u Moskvi 29. marta, portparol Kremlja Dmitrij Peskov potvrdio je novinarima da su trenutno u toku pripreme za video konferenciju između ruskog predsednika Vladimira Putina i kolega lidera Normandijskog formata, nemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsednika Emanuela Makrona, oko konflikta u Ukrajini. 

Peskov je izjavio da ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski ne može biti pozvan da se pridruži razgovorima.

- Nastavljamo koordinaciju sa Berlinom i Parizom - rekao je portparol Kremlja na pitanje da li je planirano održavanje takvog događaja i kada bi se mogao održati.

- Kada postoje konkretni rezultati, obavestićemo vas - rekao je on.

Istovremeno, Peskov je naglasio da se video konferencija ne priprema kao samit Normandijske četvorke, dodajući da je planirano da se razgovara i o brojnim drugim pitanjima.

Na pitanje zašto na spisku učesnika nije ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski, Peskov je rekao: "Zato što ovo pitanje nije događaj Normandijske četvorke. Postoje mnoga druga pitanja za diskusiju. Ovo nije Normandijska četvorka."

Portparol Kremlja složio se da je nemoguće održati takav samit bez razgovora o situaciji u Donbasu.

- Naravno, ovo pitanje će biti na dnevnom redu na ovaj ili onaj način, ali ovo nije jedino pitanje - rekao je on.

Odbio je da komentariše druga pitanja o kojima bi lideri mogli da razgovaraju.

- Ne bih davao bilo kakve najave trenutno. Kada sve bude konačno jasno u vezi sa vremenom sastanka, obavestićemo vas - zaključio je Peskov.

Posmatrači očekuju da bi potencijalni datum otpočinjenja neprijateljstava u istočnoj Ukrajini i na Krimu bio između 15. i 25. aprila, kada bude manje vlage, a putevima će kretanje biti mnogo lakše.

U isto vreme, Turska održava vežbu NATO kopnenih snaga, izvodeći odbranu napadnutog saveznika iz člana 5. Interesi Turske trpe zbog Velikog Idliba i nije malo verovatno da bi Kijev i Ankara, bar delimično, koordinisali svoje operacije, tako da mogu da pokušaju i napadnu Rusiju na dva fronta. Da li će se to zaista dogoditi - vreme će pokazati.

Vremenska prognoza
Clear sky
14 Beograd