fbpx
Skip to main content
koronavirus Prag

KORONA STIGLA JOŠ U SEPTEMBRU! Nova studija izazvala ŠOK u naučnom svetu!

Foto: Reuters
Italijanska studija tvrdi da je korona u ovoj zemlji bila još prošle jeseni

SARS-CoV-2 je Italijom cirkulisao još početkom septembra 2019. godine, mnogo pre nego što se dosad verovalo, tvrdi nova studija Instituta za tumore u Milanu i Univerziteta u Sieni, čiji je glavni autor bio naučni direktor Đovani Apolone.

JOŠ JEDNA VAKCINA PROTIV KORONE: Virus PREHLADE je ključan u borbi protiv korone!

JOŠ JEDNA VAKCINA PROTIV KORONE: Virus PREHLADE je ključan u borbi protiv korone!

PAŠINJAN ŠALJE VOJSKU NA NAROD: Premijer Jermenije pozvao vojnike iz Karabaha da rasteraju "ucveljene" demonstrante

PAŠINJAN ŠALJE VOJSKU NA NAROD: Premijer Jermenije pozvao vojnike iz Karabaha da rasteraju "ucveljene" demonstrante

KINEZI DRŽE KORONU POD KONTROLOM: Osam novih slučajeva, svi zaraženi došli iz inostranstva!

KINEZI DRŽE KORONU POD KONTROLOM: Osam novih slučajeva, svi zaraženi došli iz inostranstva!

Serološkim testiranjem uzoraka krvi 959 osoba koje su sudelovale u istraživanju raka pluća između septembra prošle i marta ove godine kod 11,6 posto ispitanika otkrivena su antitela na koronavirus. Kod 14 posto je otkriveno da su antitela imali već u septembru.

Pokazalo se da su četiri slučaja iz prve nedelje oktobra bila pozitivna na antitela koja neutraliziraju virus, što znači da su se zarazili u septembru, rekao je  Apolone.

- Ovo je glavno otkriće: ljudi bez simptoma ne samo da su bili pozitivni nakon seroloških testova, već su imali i antitela koja su mogla ubiti virus - rekao je Apolone. 

- To znači da novi korona virus može dugo cirkulisati među stanovništvom i s niskom stopom smrtnosti, ne zato što nestaje, nego da bi opet naglo udario - dodao je.

U istraživanju su sudelovale osobe u dobi između 55 i 65 godina, a svi su bili pušači. Gotovo 60 posto ispitanika bili su muškarci, a 50 posto njih stanovnici Lombardije. Nalazi krvi pokazuju i da je u septembru 2019. virus potencijalno bio prisutan u pet italijanskih regija, a u ukupnoj analizi uzoraka od septembra do marta pronađen je barem jedan pozitivan slučaj u svih 13 regija. 

- Za one ljude kod kojih su antitela pronađena iz uzoraka krvi datih u septembru zaraza se vrlo vjerovatno dogodila u avgustu - rekao je Apolone. 

Prvi službeni slučaj korona virusa u Italiji zabeležen je 19. februara.

Naučnici ipak skeptični

Dvoje naučnika, biolog Enriko Bauči sa Univerziteta Temple i imunološkinja Antonela Viola sa Univerziteta u Padovi, skeptični su oko ove studije.

Kažu da je ono što je studija otkrila zapravo unakrsna reaktivnost 10 posto svetske populacije koja se susrela s jednim od ostalih korona virusa, koja je razvila neki oblik zaštite od novog korona virusa. Drugo, kažu da test koji je korišten u Milanu za otkrivanje antitela nije validovan.

Skeptičan je i Masimo Gali, direktor odeljenja zaraznih bolesti u milanskoj bolnici Sako. 

- Recimo da imamo stvarne potvrde slučajeva. Zaista je teško pomisliti da je virus toliko star. Ako jeste, treba se zapitati zašto mnogo ranije nije krenula epidemija - kaže Gali.

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
21 Beograd