fbpx
Skip to main content
koronavirus

JOŠ JEDNA VAKCINA PROTIV KORONE: Virus PREHLADE je ključan u borbi protiv korone!

Foto: Profimedia
Za razvoj nove vakcine koristi se genetski modifikovani virus prehlade

U Velikoj Britaniji pokrenuto je veliko ispitivanje vakcine protiv korona virusa. Radi se o trećem takvom u zemlji, javlja BBC. 

"SPUTNJIK V" SPREMAN ZA ISPORUKU: Venecuela već u januaru dobija rusku vakcinu protiv korone

"SPUTNJIK V" SPREMAN ZA ISPORUKU: Venecuela već u januaru dobija rusku vakcinu protiv korone

STIGLO POJAČANJE: U Jerevan sletelo još 20 aviona sa ruskim mirovnjacima (VIDEO)

STIGLO POJAČANJE: U Jerevan sletelo još 20 aviona sa ruskim mirovnjacima (VIDEO)

POSLE SKORO MESEC DANA: U javnosti viđen lider Severne Koreje

POSLE SKORO MESEC DANA: U javnosti viđen lider Severne Koreje

Vakcinu je razvila belgijska firma Jansen, a koristi genetski modifikovani virus prehlade koji bi funkcionisao tako da "trenira" imunološki sistem.

Ovo testiranje počinje nedelju dana nakon što su preliminarni rezultati pokazali kako je druga vakcina, Fajzerova, dostigla nivo efekasnosti od 90 posto. 

Međutim, za zaustavljanje pandemije verovatno će biti potrebne nove vrste vakcina.

Naime, vakcina koje su razvile firme Fajzer i BioNTek izazvala je globalno uzbuđenje, ali još uvek nije odobrena za upotrebu i još uvek se ne zna koliko dobro deluje kod starijih osoba niti koliko dugo traje imunizacija. 

Stoga se razvoj vakcina protiv korona virusa nastavlja jer je drugačiji pristup potencijalno bolji u različitim dobnim grupama, a imunizacija cele planete bi za jednu firmu bilo previše. 

- Zaista je važno da provodimo testiranja mnogih vakcina različitih proizvođača. Jednostavno ne znamo kako će se ponašati svaka od ovih vakcina i ne možemo biti sigurni da će distribucija vakcina biti delotvorna i sigurna ako na imunizaciji radi samo jedan proizvođač - rekao je prof. Sol Fost, direktor Kliničkog istraživačkog centra NHR Sautempton, koji će voditi ispitivanje. 

Do prvih rezultata moglo bi proći od šest do devet meseci. 

vakcina
Foto: Reuters

 

Pristup istraživanju sličan Oksfordovom

Fajzerovi preliminarni podaci obećavajući su za Jansenovu vakcinu jer oba ciljaju na efektivnost "spike proteina", jednog od delova virusa. 

Jansen koristi virus prehlade koji je genetski modifikovan kako bi bio bezopasan i na molekularnom nivou više ličio korona virusu. To bi trebalo osposobiti imunološki suistem za prepoznavanje i borbu protiv korona virusa. 

Ovaj pristup sličan je vakcini koje razvijaju Oksford i AstraZeneka, a koja se takođe testira u Velikoj Britaniji. Suptilna razlika je u tome što vakcina Jansen koristi virus koji normalno zarazi ljude, a Oksford i AstraZeneka koriste virus koji zarazi šimpanze. 

Bitno je napomenuti kako su svi ovi pristupi relativno novi i eksperimentalni. Ipak, vakcina koje od septembra razvija Novavaks koristi tradicionalniju metodu ubrizgavanja virusnih proteina. 

Ukupno 25.000 ljudi već sudeluje u istraživanjima vakcina protiv korona virusa u Velikoj Britaniji. 

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
21 Beograd