fbpx
Skip to main content

(MAPA) JERMENIJA IMA RAZLOG DA BUDE BESNA: Nakon primirja drevnom narodu oduzeta ogromna teritorija!

Ubijanje na južnom Kavkazu je za sada možda zaustavljeno, ali Jerevan nema mnogo razloga za zadovoljstvo postignutim mirom

Jermenija je izgubila kontrolu nad ogromnim delom Nagorno-Karabaha sporazumom u kojem je posredovala Rusija.

AZERBEJDŽANSKI MINISTAR ŠOKIRAO: Jermenske manastire gradili Albanci! (FOTO)

AZERBEJDŽANSKI MINISTAR ŠOKIRAO: Jermenske manastire gradili Albanci! (FOTO)

"JEDNA NACIJA, DVE DRŽAVE" Erdogan presrećan, čestitao pobedu bratu Alijevu!

"JEDNA NACIJA, DVE DRŽAVE" Erdogan presrećan, čestitao pobedu bratu Alijevu!

OPOZICIJA NIJE USPELA: Pašinjan ostaje premijer Jermenije, zemlja mora da se pomiri sa TEŠKIM PORAZOM u Arcahu!

OPOZICIJA NIJE USPELA: Pašinjan ostaje premijer Jermenije, zemlja mora da se pomiri sa TEŠKIM PORAZOM u Arcahu!

Sporazum je bio najveća intervencija Rusije u regionu još od rata u Gruziji 2008. godine. Rusija se nedeljama opirala mirovnoj ulozi dok nije postalo jasno da Azerbejdžan preti zauzimanjem celog Nagorno-Karabaha. Na kraju je to sprečeno, ali je Azerbejdžan ipak odneo veliku pobedu.

Prema sporazumu, Azerbejdžan će zadržati kontrolu nad zemljom koju je zauzeo tokom ovog poslednjeg sukoba, a dobiće i teritorije van Nagorno-Karabaha koje su do sada bile pod jermenskom kontrolom. Taj prenos kontrole će se vršiti u etapama.

Dogovoreno je da Jermenija vrati Azerbejdžanu region Kelbadžar do 15. novembra, a Lačin do 1. decembra. Takođe, Jermenija mora do 20. novembra da preda i delove Adgamskog i Gazahskog regiona Azerbejdžana koje trenutno drži.

Biće uspostavljen i takozvani Lačinski koridor širine pet kilometara koji će biti pod kontrolom mirovnjaka koje je poslala Rusija kako bi se obezbedila veza Jermenije i Nagorno-Karabaha.

Zanimljivo je da su ruski mediji najpre preneli verziju teksta sporazuma u kojoj je pisalo da će Jermenija imati kontrolu nad Lačinskim koridorom. Međutim, u zvaničnoj verziji koju je objavio Kremlj stoji da će Lačinski koridor "ostati pod kontrolom mirovnog konvoja Ruske federacije", prenosi sajt "Meduza".

Lačinski koridor će tako biti jedina veza Jermenije i teritorije koju kontrolišu Jermeni u Nagorno-Karabahu.

U prividnom pokušaju pariteta predviđen je sličan, ali mnogo neodređeniji "koridor" kojim bi trebalo da se Azerbejdžan poveže sa svojom enklavom Nahčivanom, koja se graniči sa Jermenijom, Iranom i Turskom. Ova tačka sporazuma je jedan od potencijalno najznačajnijih ishoda, jer je priroda takve azerbejdžanske veze kroz jermensku teritoriju i dalje nejasna i nedefinisana, pa postavlja potencijalno opasna pitanja o suverenitetu.

Sve u svemu na kraju ispada da će jermenske vlasti kontrolisati oko trećine teritorije u odnosu na ono što je bilo defakto njihovo još od devedesetih godina.

Ostao im je Stepanakert, glavni grad Nagorna, koji je pretrpeo teško granatiranje i iz koga je veliki broj Jermena već pobegao nakon što je ostao bez krova nad glavom.

Kako piše "Gardijan", osim što je povratio teritoriju koju je izgubio u ratu s Jermenijom devedesetih godina, čini se da je Azerbejdžan takođe "skinuo sa stola" pitanja oko referenduma o odluci o budućnosti Nagorno-Karabaha, a ta pitanja su bila karakteristika mirovnih pregovora tokom protekle dve decenije.

Zbog potpisivanja sporazuma su u Bakuu zadovoljni, ali su u Jerevanu izbili nasilni protesti u kojima je pretučen predsednik parlamenta i izvršeni upadi u vladine institucije.

Vesti o trenutnoj situaciji u Nagorno-Karabahu možete pratiti OVDE.

Vremenska prognoza
Clear sky
31 Beograd