fbpx
Skip to main content
Napad orka kitova

JATO KITOVA UBICA NAPALO JAHTU NA ULAZU U SREDOZEMLJE: Preplašena posada jedva odbranila brod, bilo je jezivo (VIDEO)

Foto: Youtube/Printscreen/SWNS
Taj susret posada nikada neće zaboraviti

Jato orka kitova (kitova ubica) napalo je britansku jahtu u vodama nadomak Gibraltara. Kako kažu, bilo je u jatu oko 30-ak životinja.

FDN SLAVI ROĐENDAN! Upišite ili nastavite studiranje već od 900 evra!

FDN SLAVI ROĐENDAN! Upišite ili nastavite studiranje već od 900 evra!

BIVŠI AMERIČKI MARINAC OSUĐEN U RUSIJI: Ni Bajden ga ne može izvući posle onoga šta je učinio

BIVŠI AMERIČKI MARINAC OSUĐEN U RUSIJI: Ni Bajden ga ne može izvući posle onoga šta je učinio

PUTIN SVE POMNO PRATI: Ukrajinski i NATO brodovi krenuli u akciju na Crnom moru, jedan pogrešan potez I RAT MOŽE DA POČNE!

PUTIN SVE POMNO PRATI: Ukrajinski i NATO brodovi krenuli u akciju na Crnom moru, jedan pogrešan potez I RAT MOŽE DA POČNE!

Ceo događaj je snimljen objektivom kamere. Agresivne životinje su plivale sve vreme oko broda, ukupno dva sata, s vremena na vreme udarajući u trup broda, što je dodatno uznemirilo posadu. Sve se događalo na svega metar do dva od broda.

Tročlana posada se uplašila za bezbednost jahte i sopstvenu bezbednost pa su odlučili da brod odvezu do luke Gibraltar kako bi izbegli neželjene posledice, jer su vode oko Gibraltara veoma opasne i nemirne. Pored orki, tu je i tranzitna ruta ajkula i ostalih morskih nemani.

Brod je prema pisanju Daily Star-a krenula iz britanske luke Kent na put prema Grčkoj, ali su tokom napada, na brodu primećena značajna oštećenja koja su morala pod hitno da se saniraju.

Momci na brodu su odmah tokom prvog naleta kitova i napada isključili motore misleći da će se životinje skloniti, međutim to nije mnogo pomoglo. Orke nisu nastavile svojim putem već su ponovo napadale plovilo.

Da stvar bude jezivija, delovi kormila bili su odgrizeni, što je bio jasan znak za uzbunu i odlazak u prvu luku radi sanacije jahte.

- U jednom trenutku su se udaljili i mislio sam da su otišli, ali su se potom vratili. Moram priznati da sam se uplašio - rekao je Martin Evans koji je i snimio video.

Podsetimo, i prošle godine su kitovi ubice podivljali u Španiji. Oni su tokom avgusta i septembra napali četiri jedrilice za samo dve sedmice uz severnu obalu Španije.

U jednom od napada, u razmaku od samo tri sata, dve jedrilice su morale da zatraže pomoć s obale nakon što su se crne životinje, duge između 7 i 8 metara i teške pet tona, zaletale u trup broda. U oba slučaja orke su uništile kormilo pa su jedrilice na pučini čekale da ih spasilački brodovi odvuku u luku.

Poznat je i slučaj smrti u zabavnom tematskom parku "Vodeni svet" od pre nekoliko godina, kada je dresirana i naizgled pitoma orka napala svog dresera, ženu instruktora i unakazila je pred publikom koja je horor scenu pratila sa tribina oko bazena uživo.

Vremenska prognoza
Clear sky
31 Beograd