fbpx
Skip to main content
Julija Timošenko

I Julija Timošenko primila novac od Gadafija?!

Foto: Profimedia
Isporučeno 4 miliona evra u gotovini?

Ukrajinski istražitelji ispituju navode da je bivši libijski lider Muamer Gadgi dao više milionsku donaciju u evrima za predsedničku kampanju Julije Timošenko 2010. godine, saopštio je ukrajinski poslanik Volodimir Arijev.

Arijev, koji je član vladajuće stranke Petra Porošenka, kazao je da su on i drugi poslanici tražili od Nacionalnog biroa za borbu protiv korupcije da ispita navode objavljene u februaru u arapskim novinama Ašark el Auset, prenosi Rojters.

Prema pisanju tog lista, predstavnik Gadafija je privatnim avionom stigao u Kijev kako bi isporučio torbu sa četiri miliona evra u gotovini, kao finansijsku pomoć kampanji Julije Timošenko.

- Čim se ta informacija pojavila u medijima, trojica poslanika su uputila zahtev Birou sa zahtevom da se proveri ta informacija - rekao je Arijev i dodao da je Biro prihvatio zahtev.

Moamer Gadafi
Foto: Profimedia

Prema ukrajinskom zakonu, državne institucije moraju da ispitaju svaku tvrdnju koju traže članovi parlementa.

Krivični postupak nije pokrenut.

Iz pres službe Julije Timošenko poručili su da je to "glupost" i da informacija nije tačna.

Kako se navodi, ovaj slučaj preti da uvuče Timošenko u skandal u vezi s Gadafijevom navodnom novčanom umešanošću u izbore u nekim zemljama. 

Julija Timošenko
Foto: Profimedia

U Francuskoj je nedavno pokrenuta istraga o tome da li je bivši predsednik Nikola Sarkozi primio pet miliona evra od Libije kako bi finansirao predsedničku kampanju 2007. godine.

Timošenko je dva puta bila birana za premijerku Ukrajine, a prema najnovijem istraživanju kada bi se predsednički izbori održavali danas osvojila bi 18,7 odsto glasova, naspram 15,6 koliko bi osvojio aktuelni predsednik Petro Porošenko.

Naredni predsednički izbori održaće se u martu 2019. godine.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Slaba kiša
10 Beograd