fbpx
Skip to main content
Kubanac nosi majicu sa američkom zastavom usred Havane

EVROPSKA UNIJA USVOJILA REZOLUCIJU PROTIV KUBE: Levičarskom poslaniku EP pao mrak na oči, svima im je ZAČEPIO USTA

Foto: Profimedia
Šef diplomatije EU Žozep Borelj vodio je kampanju za odbijanje rezolucije protiv Kube, a desničarski konzervativac Herman Terč ocenio je da je to neprimereno ponašanje

Gotovo neprimećeno u javnosti, Evropski parlament doneo je rezoluciju protiv kubanske vlade, čime se usprotivio politici Evropske komisije koja želi da sarađuje s Kubom, piše DW.

"NATERAĆEMO MOSKVU DA PLATI!" Sramne pretnje stižu iz Londona, neskriveno iskazuju svoju rusofobiju

"NATERAĆEMO MOSKVU DA PLATI!" Sramne pretnje stižu iz Londona, neskriveno iskazuju svoju rusofobiju

UKRAJINCI PREKRŠILI PRIMIRJE U DONBASU: Ponovo sve varniči, krenuli u akciju duž cele linije

UKRAJINCI PREKRŠILI PRIMIRJE U DONBASU: Ponovo sve varniči, krenuli u akciju duž cele linije

SELJANI SAGRADILI BIZARAN DŽINOVSKI PENIS NASRED PUTA: Razlog će vas šokirati, ali i nasmejati (FOTO/VIDEO)

SELJANI SAGRADILI BIZARAN DŽINOVSKI PENIS NASRED PUTA: Razlog će vas šokirati, ali i nasmejati (FOTO/VIDEO)

Kako se ocenjuje, rezolucija je svojevrsni poklon dobrodošlice za američkog predsednika Džozefa Bajdena, koji je skeptičan prema politici EU prema Kubi. Dodatnu ljutnju SAD izazvala je činjenica da je ambasador EU u Havani u martu zatražio okončanje američkog embarga i mešanje u unutrašnje stvari karipskog ostrva.

Sada je, međutim, većina u parlamentu EU demonstrativno podržala stav Vašingtona. U rezoluciji su poslanici pozvali kubansku vladu da uvede reforme i zahtevali da oslobodi političke zatvorenike.

Šef diplomatije EU Žozep Borelj vodio je kampanju za odbijanje rezolucije protiv Kube, a desničarski konzervativac Herman Terč ocenio je da je to neprimereno ponašanje.

- Loše je što ovde u parlamentu imamo predstavnika za spoljne poslove EU koji brani kubansku diktaturu, koja već više od 60 godina porobljava, muči i ubija svoj narod - smatra Terč.

U ime poslaničke grupe konzervativaca EPP, Leopoldo Lopez Gil pozvao je u raspravi da se poništi sporazum o saradnji EU i Kube koji je na snazi skoro četiri godine, jer se ništa nije popravilo.

On smatra da je represija povećana i da je na Kubi od početka godine zabeleženo više od 1.000 incidenata protiv novinara i aktivista za ljudska prava. Računa se da na Kubi ima više od 150 političkih zatvorenika.

Potpredsednica parlamenta, Čehinja Dita Čaranzova takođe smatra da Kuba ne ispunjava svoje obaveze i da EU mora da brani svoje vrednosti i suspenduje sporazum. Protivljenje je dolazilo uglavnom sa leve strane parlamenta.

- Ako ljudi na Kubi pate, onda je to u američkoj pomorskoj bazi u Gvantanamu - rekao je poslanik Manu Pinjeda.

Grčki parlamentarac Lefteris Nikolau-Alavanos bio je zapanjen što o ljudskim pravima govore oni koji već decenijama drže Kubu pod embargom i koji su joj uveli još 240 kaznenih mera kojih se drži i vlada Džozefa Bajdena.

Međutim, mnogi bi mogli steći utisak da Parlament primenjuje dvojake standarde, jer poslanici do sada nisu osudili prekomerno policijsko nasilje u Kolumbiji ili ubistva aktivista za ljudska prava u Hondurasu, ocenjuje DW.

Vremenska prognoza
Slaba kiša
10 Beograd