fbpx
Skip to main content
korona virus

DELTA SOJ VIRUSA PONOVO ZATVARA DRŽAVE: Od Izraela do Rusije i Portugala jačaju mere zbog širenja korone

Foto: Profimedia
Island, za razliku od drugih država, potpuno popustio sve mere

Pandemija kovida-19 čija se vrlo zarazna delta varijanta, odnosno indijski soj virusa, širi svetom, izaziva novu zabrinutost. Australija je u petak ponovno zatvorila delove Sidneja a Izrael uveo obavezu nošenja maski u zatvorenim javnim prostorima. 

ŽRTVE VEŠALI NA NADVOŽNJAK, OTKRIVENO 18 TELA: Zatrašujući narko-obračun zaprepastio i policiju

ŽRTVE VEŠALI NA NADVOŽNJAK, OTKRIVENO 18 TELA: Zatrašujući narko-obračun zaprepastio i policiju

MUŠKARAC ISKOČIO IZ PUTNIČKOG AVIONA: Prvo pokušao da probije kokpit, završio na pisti (VIDEO)

MUŠKARAC ISKOČIO IZ PUTNIČKOG AVIONA: Prvo pokušao da probije kokpit, završio na pisti (VIDEO)

NOVI DETALJI STRAVIČNOG NAPADA U KOM SU NOŽEM UBIJENE TRI OSOBE: Poznat identitet napadača u Nemačkoj (FOTO)

NOVI DETALJI STRAVIČNOG NAPADA U KOM SU NOŽEM UBIJENE TRI OSOBE: Poznat identitet napadača u Nemačkoj (FOTO)

U Australiji, koja je dosad dosta uspešno suzbijala širenje zaraze, vlasti su naredile zatvaranje četiri četvrti u središtu Sidneja od petka u ponoć kako bi se sprečilo širenje delta varijante, prvi puta otkrivene u Indiji.

Ukupno je 65 osoba ove nedelje imalo pozitivan rezultat na testiranju za koronavirus, a svi su u vezi s vozačem koji je prevozio osoblje avio kompanija iz aerodroma u Sidneju do hotela.

Više zemalja suočava se s novim rastom slučajeva, delomično povezanih s varijantom delta, koja je već odgovorna za novo širenje zaraze u Velikoj Britaniji poslednjih nekoliko nedelja.

Hrvatska korona virus
Foto: Profimedia

 

Izrael vratio nošenje maski u zatvorenim prostorima i firmama

Izrael je u petak objavio nove mere zbog povećanog broja slučajeva: zemlja koja je provela široku kampanju vakcinacije, ponovno je uvela nošenje maski u zatvorenim javnim prostorima i u firmama.

Moskva, epicentar širenja delta varijante u Rusiji, objavila je da se vraća na rad od kuće za oko 30 posto zaposlenih u firmama.

Takođe suočen s novim rastom slučajeva zbog varijante delta, Portugal je odlučio privremeno prekinuti popuštanje mera a čak ih i ojačati u Lisabonu.

Berlin je dodao Portugal i Rusiju na popis zemalja "s varijantama", što praktično znači da se u Nemačku ne može ući iz te dve zemlje.

Španija ima novo žarište koje je proizvelo studentsko putovanje na Baleare.

Švajcarska je od subote ukinula dobar deo restrikcija koje su još bile na snazi, i biće lakše ući u zemlju.

korona virus putovanje
Foto: Shutterstock

 

Island ukinuo sve mere

Island je u petak kao prva evropska zemlja koja je ukinula sve mere.

Afrika, koja daleko zaostaje za ostatkom sveta u smislu cepljenja, pogođena je trećim talasom pandemije, koji je ponovno veliki izazov za bolničke sisteme.

Nekoliko hiljada Južnoafrikanaca u petak je protestovalo u Pretoriji na poziv opozicione stranke Borbi za ekonomsku slobodu (EFF) tražeći ubrzanje cepljenja protiv kovida-19.

Iako je generalno epidemija trenutno u silaznoj putanji, s obzirom na to da je broj slučajeva u svetu na najnižom nivou od februara, delta varijanta mogla bi dovesti do porasta broja slučajeva ovo leto ako se ništa ne učini kako bi se sprečilo njezino širenje, upozoravaju stručnjaci i epidemiološke vlasti, a prenosi agencija Frans Prese.

Vremenska prognoza
Clear sky
31 Beograd