fbpx
Skip to main content
Avganistanska novinarka

AVGANISTANSKA NOVINARKA UŠLA U ISTORIJU: Intervjuisala portparola Talibana, a onda je morala HITNO da reaguje (VIDEO)

Foto: Youtube/Printscreen/TOLO News
Nije bilo vremena za čekanje

Poznata novinarka je pobegla iz Avganistana nakon revolucionarnog intervjua sa portparolom talibana jer se plaši terorističke grupe. Dana 17. avgusta Behešta Arghand je ušla u istoriju zemlje vodeći intervju za "TOLO News" nakon što su talibani preuzeli kontrolu nad Kabulom.

CEO SVET PRIČA O TALIBANSKIM KOMANDOSIMA: Brigada "Badri 313" je pretorijanska garda pokreta, spremni na SMRT u svakom trenutku!

CEO SVET PRIČA O TALIBANSKIM KOMANDOSIMA: Brigada "Badri 313" je pretorijanska garda pokreta, spremni na SMRT u svakom trenutku!

AMERIKA TONE POPUT TITANIKA: Bajden da se ugleda na kapetana Smita koji je prihvatio odgovornost za gubitke života!

AMERIKA TONE POPUT TITANIKA: Bajden da se ugleda na kapetana Smita koji je prihvatio odgovornost za gubitke života!

TALIBANI JOJ UBILI BRATA, NJU TEŠKO RANILI, POTOM JE TUKLI: Nilofar se zarekla, boriće se za dve stvari (VIDEO)

TALIBANI JOJ UBILI BRATA, NJU TEŠKO RANILI, POTOM JE TUKLI: Nilofar se zarekla, boriće se za dve stvari (VIDEO)

Dva dana kasnije intervjuisala je Malalu Jousafzai, aktivistkinju iz Pakistana koja je preživela pucanje u glavu u pokušaju atentata na Talibane 2012. godine. Veruje se da je prvi intervju bio prvi put da je talibana uživo intervjuisala žena, dok je drugi opisan kao prvi put da je Malala intervjuisana na avganistanskoj televiziji, navodi "TOLO News".

Iako je pojavljivanje Arghand i drugih žena na kanalu bilo uobičajeno poslednjih godina, kako su talibani preuzeli kontrolu nad Avganistanom, postavljalo se pitanje da li će ženama i dalje biti dozvoljeno da rade u medijima. Arghand je rekla za CNN  da beži iz zemlje iz straha zbog izveštaja o zlostavljanju talibana nad ženama.

Pišući američkoj informativnoj mreži na "Vocapu", rekla je: "Napustila sam zemlju jer se, kao i milioni ljudi, bojim talibana."

Sad Mohseni, vlasnik TV kompanije "TOLO News", rekao je da je slučaj Arghand indikativan za situaciju u zemlji sada kada militantna grupa ima kontrolu.

- Gotovo svi naši poznati novinari su otišli - rekao je on za CNN.

- Radili smo kao ludi da ih zamenimo novim ljudima. Imamo dvostruki izazov da izvučemo ljude jer se osećaju nesigurno i da održimo operaciju - dodao je on.

"TOLO News" je 24-časovni informativni kanal uspostavljen u Avganistanu 2004. godine nakon što su američkom invazijom u zemlji uklonjeni talibani sa vlasti.

Sada, nakon što su SAD pristale da napuste zemlju posle 20 godina okupacije, talibani su ponovo stekli kontrolu nad zemljom i strahuje se da su žene neke od najugroženijih grupa ljudi pod novom talibanskom vladom.

Kada su islamisti došli na vlast 1996. godine nakon zastrašujućeg građanskog rata u zemlji, nametnuli su teokratiju i brutalno ugnjetavali žene i devojke, kojima je uskraćeno obrazovanje i zaposlenje, i na užasne načine su ih kažnjavali zbog kršenja pravila.

Arghand, koja ima samo 24 godine, rekla je za CNN da je radila na "TOLO News" više od mesec i po dana pre nego što su talibani preuzeli kontrolu. Prethodno je četiri godine studirala novinarstvo na Univerzitetu u Kabulu, a zatim je radila u nekoliko novinskih agencija i radio stanica.

Njen intervju sa portparolom talibana Zabihulahom Mudžahidom 17. avgusta bio je prvi u istoriji Avganistana da se predstavnik talibana pojavio uživo u TV studiju preko puta voditeljke - rekla je Mohseni za Vašington Post. Vlasnik "TOLO News" rekao je da su u početnim fazama preuzimanja talibani pokušavali da "predstave svetu svoje umereno lice", prenosi "Daily Mail".

Vesti o dešavanjima u Avganistanu možete pročitati OVDE.

Vremenska prognoza
Clear sky
14 Beograd