fbpx
Skip to main content
talibani

TALIBANI VODE ULIČNE BORBE ZA SVAKU ZGRADU I POLJA MAKA: Snažna ofanziva u Avganistanu ulazi u krvavu završnicu (FOTO/VIDEO)

Foto: Profimedia
Talibani prodiru u tri važna avganistanska grada

Povlačenje američke vojske iz Avganistana probudilo je duhove prošlosti u ovoj zemlji. Gde je rat između talibana i avganistanske vojske stao dolaskom američkih trupa, sada se nastavio u najjačem intenzitetu od početka 21. veka.

KRIM UZVRAĆA UDARAC UKRAJINI: Spremili su strašan odgovor na agresivnu politiku Kijeva

KRIM UZVRAĆA UDARAC UKRAJINI: Spremili su strašan odgovor na agresivnu politiku Kijeva

SPREMA SE NAPAD NA IRAN? "Kuva" na Bliskom istoku, situacija može svakog momenta da eskalira u otvoreni sukob

SPREMA SE NAPAD NA IRAN? "Kuva" na Bliskom istoku, situacija može svakog momenta da eskalira u otvoreni sukob

KRVOPROLIĆE U JUŽNOJ KAROLINI: Tri osobe brutalno ubijene, policija podigla celu državu na noge (VIDEO)

KRVOPROLIĆE U JUŽNOJ KAROLINI: Tri osobe brutalno ubijene, policija podigla celu državu na noge (VIDEO)

Iako se borbe vode u skoro svim delovima države, trenutno postoji nekoliko ključnih tačaka koje ovaj, slobodno se može reći građanski rat, mogu odvesti u potpuno dva različita smera.

Uprkos činjenici da je glavni grad Avganistana Kabul, talibani u ovom trenutku imaju potpuno druge prioritete kada je reč o uspostavljanju kontrole nad teritorijom Avganistana.

 

Već ranije, zauzeti su ključni granični prelazi na zapadu zemlje, a i granica sa Tadžikistanom potpuno je pod kontrolom talibana koji su većinu afganistanskih vojnika uspeli proterati u susednu državu. Nekolicina koja je ipak ostala u Avganistanu, sada se povinula komandama talibanskih lidera.

Gde je trenutno najteža situacija?

Prema podacima lokalnih medija, sigurnosnih agencija te novinara iz Evrope i Amerike koji borave na tlu Avganistana, velika borba između talibana i avganistanskih snaga trenutno se vodi na zapadu i jugozapadu zemlje.

Administrativni centri Herat, Laškar Gah i Kandahar postali su mesta u kojima se vode ulične borbe za svaku zgradu, a talibani su istrajni u namerama da zauzmu regionalne institucije u ovim gradovima.

 

Vlada Avganistana i dalje može računati na pomoć SAD-a koji poslednjih nekoliko dana izvodi intenzivne vazdušne napade na talibanske položaje. Međutim, ono što je otežavajuća okolnost jeste činjenica da je američkih snaga u Avganistanu sve manje, a da je i dalje upitno da li avganistanska vojska ima snage dugoročno da se izbori protiv talibana.

 

Trenutno, najteža situacija za avganistansku vojsku jeste u Laškar Gahu, glavnom gradu provincije Helmand gde snimci pokazuju kako se intenzivne borbe vode nadomak regionalnih institucija.

Da je situacija ozbiljna, dovoljno govori i činjenica da je vlast u Avganistanu odlučila u ovom gradu rasporediti stotine komandosa koji bi trebalo da pomognu lokalnim vojnicima.

 

S obzirom na strateški značaj provincije Helmand, u kojoj se nalaze ogromna polja maka koji akumulira značajna finansijska sredstva, gubitak Helmanda predstavljao bi strateški i psihološki udarac za Avganistan.

Velike borbe vode se i na zapadnom delu zemlje gde se nalazi grad Herat. Višednevne žestoke borbe ne prestaju, a avganistanske snage su izjavile kako su odlučne u odbijanju napada talibanskih vojnih formacija.

Veliki problem za avganistansku vojsku u ovom području predstavlja podatak da je Herat apsolutno okružen talibanima koji drže delove oko samog grada, ali i šireg područja provincije.

Talibani, kao i avganistanska vojska, prijavljuju velike gubitke u ovom delu države, ali i dalje jedna i druga strana vode intenzivne sukobe. Avganistanska vojska je saopštila kako je lider talibanske Crvene jedinice Mulah Šabab poginuo tokom vazdušnog i kopnenog napada avganistanske vojske.

Vlast u Avganistanu smatra kako je njegovom smrću talibanima nanesena velika šteta od koje se neće moći oporaviti.

Kandahar: Ključni cilj zauzimanje aerodroma

Sukobi se poslednjih nekoliko dana vode i u Kandaharu koji se nalazi u južnom delu zemlje. Trenutno, talibani imaju za cilj zauzeti aerodrom u ovom gradu koji predstavlja jednu od "žila kucavica" ove avganistanske regije. Talibani su ovaj aerodrom napali u nedelju, a rakete su oštetile pistu što je dovelo do obustave letove na nekoliko sati.

 

- Objekat je od vitalnog značaja za logistiku i vazdušnu podršku i zbog toga moramo sprečiti da talibani uspostave kontrolu u gradu - saopštila je vlast.

Osim ove tri regije, u Afganistanu se vode lokalne borbe i u drugim dijelovima države. Tokom borbi, i jedna i druga strana u državi tvrdi kako je nadomak osvajanja, odnosno potpunog odbijanja napada međutim situacija na terenu govori kako u ovom trenutku ni talibani, ali ni afganistanska vojska sa sigurnošću ne mogu reći da će u potpunosti ispuniti ciljeve.

 

Samim tim, intenzivne borbe mogu se očekivati i u narednim danima, a rezultati sukoba u tri ključna grada u državi jasno će odrediti i sudbinu sukoba u budućnosti - ili će talibani zauzeti provincije i tako krenuti u konačni "rat za Kabul", ili će afganistanska vojska pokazati da godine američkog prisustva nisu bile uzaludne te će uspjeti nanijeti veliku štetu talibanima.

Vremenska prognoza
Clear sky
14 Beograd