fbpx
Skip to main content
Američka vojska

AMERIČKI VOJNI INSTRUKTORI STIGLI U DONBAS: Uočeni su na liniji fronta, došli i Turci, ovo je njihov zadatak

Foto: Profimedia
Sprema se velika ratna oluja, obe strane gomilaju trupe

Službenik za štampu Narodne milicije Luganske Narodne Republike (LNR) Ivan Filiponenko tvrdi da su instruktori iz Sjedinjenih Država učestvovali u obuci ukrajinskih artiljeraca u istočnoj Ukrajini. Tvrdnja je podneta tokom dnevnog brifinga 17. aprila.

SVE SU DO DETALJA ISPLANIRALI: Glavni cilj puča - ubistvo Lukašenka u operaciji "Tišina"

SVE SU DO DETALJA ISPLANIRALI: Glavni cilj puča - ubistvo Lukašenka u operaciji "Tišina"

SNAŽAN ZEMLJOTRES POGODIO TAJVAN: Ljuljale se zgrade u Tajpeju, Vatreni prsten Pacifika zadaje nove udarce!

SNAŽAN ZEMLJOTRES POGODIO TAJVAN: Ljuljale se zgrade u Tajpeju, Vatreni prsten Pacifika zadaje nove udarce!

UKRAJINCI STIŽU U DONBAS: U toku je masovno miniranje linije fronta kako bi zaustavili ruske tenkove (VIDEO)

UKRAJINCI STIŽU U DONBAS: U toku je masovno miniranje linije fronta kako bi zaustavili ruske tenkove (VIDEO)

Prema Filiponenku, obuka ukrajinskih snaga odvijala se u blizini sela Pokrovske.

- Obuci 40 odvojenih artiljerijskih brigada UAF prisustvovali su američki instruktori koji su bili stacionirani na poligonu Javoriv - rekao je Filiponenko.

Službenik za štampu primetio je da su strani stručnjaci na lice mesta odvoženi belim vozilima sa posebnim oznakama ukrajinskog predstavništva u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju. Ovo je napravljeno kako bi se osigurala tajnost.

Američke snage su, kako se izveštava, raspoređene na poligonu Javoriv u regiji Lavov, zapadna Ukrajina, kao deo Zajedničke multinacionalne grupe za obuku (JMTG-U).

Filponenko takođe tvrdi da je ukrajinski helikopter Mi-24 stigao na severnu liniju fronta LNR, priznajući da može isporučiti strane instruktore koji su stigli da obuče UAF za diverzantsko-izviđačke operacije i poslove miniranja područja.

Ukrajinski premijer Denis Šmigal je 17. aprila tvrdio da je Ukrajina tražila od Sjedinjenih Država da pojačaju vojno prisustvo svojih trupa na ukrajinskoj teritoriji, pre svega, to se tiče američkih vojnih instruktora.

Prema otpravniku poslova SAD u Ukrajini Kristin Kvin, u Ukrajini se trenutno nalazi 160 američkih vojnika, ali ako je potrebno, njihov broj se može povećati. Trenutno su strani instruktori u Ukrajini uglavnom Amerikanci i Kanađani. Oni su raspoređeni u Ukrajini od 2015. godine.

WarGonzo je izvestio da je 150 pripadnika turske službe stiglo u ukrajinski grad Mariupolj na obali Azovskog mora.

Meštani su navodno rekli da su u pitanju verovatno turske specijalne snage. U međuvremenu, poznato je da turska vojska obučava ukrajinske snage za upotrebu novostečenih borbenih bespilotnih letelica "Bajraktar ​​TB2".

Izgleda da ukrajinski vojnici nisu dobri đaci. Navodno je 17. aprila jedan borbeni dron "Bajraktar ​​TB2" izgubio signal nad južnim regionima Ukrajine. Američki dron je takođe primećen 17. aprila, dok je špijunirao linije fronta prema Donbasu.

Vremenska prognoza
Clear sky
14 Beograd