fbpx
Skip to main content
Huti

VELIKA OFANZIVA HUTA POPUT ZARAZE OD KOJE NEMA LEKA: Saudijska Arabija ne uspeva da odbrani južne teritorije!

Foto: Profimedia
Pored toga, grupa nastavlja i ofanzivu na strateški jemenski grad Marib

Jemen je na ivici masovne humanitarne krize, a za sve je kriv Ansaralah. Barem što se tiče "Zapada" i vodećih svetskih medija (MSM).

POSTANI DEO MERIDIAN TIMA – PLATA PREKO 60.000 DINARA!

POSTANI DEO MERIDIAN TIMA – PLATA PREKO 60.000 DINARA!

SIRIJSKI SNAJPERISTI "PEKU ZANAT" OD RUSA: Kamuflaža je najbitnija, posebno u pustinji, šta to stavljaju na sebe! (VIDEO)

SIRIJSKI SNAJPERISTI "PEKU ZANAT" OD RUSA: Kamuflaža je najbitnija, posebno u pustinji, šta to stavljaju na sebe! (VIDEO)

OBOREN AMERIČKI VOJNI VAZDUHOPLOV! Raketa zemlja-vazduh "skinula" letelicu snaga SAD sa neba!

OBOREN AMERIČKI VOJNI VAZDUHOPLOV! Raketa zemlja-vazduh "skinula" letelicu snaga SAD sa neba!

Poslednjih dana Huti (poznati i kao Ansaralah) pojačali su svoje napade i postigli više uspeha u sukobima sa Koalicijom koju predvodi Saudijska Arabija. Kao što je postalo uobičajeno, pozivi da će to dovesti do humanitarne katastrofe odmah isplivaju na površinu kada se takva prilika ukaže.

U najuspešnijoj operaciji, najmanje tri pripadnika saudijske koalicije ubijeno je u napadu na bazu na prelazu Vadija 19. juna.

Sledećeg dana Huti su oborili američki dron iznad centralne jemenske provincije Marib, gde već više od tri meseca vode veliku ofanzivu protiv Koalicije koju predvodi Saudijska Arabija i njeni saveznici.

Portparol Huta, brigadni general Jahja Sari rekao je da je bespilotna letelica, "Boeing Insitu ScanEagle", presretnuta raketom zemlja-vazduh iznad područja Mushaža u okrugu Sirvah. Verovatno je korišćen za izviđanje Koalicije koju predvodi Saudijska Arabija, jer je to ono za šta se "ScanEagle" obično koristi. Američki dron oboren je usred velike vojne eskalacije između Huta i Koalicije koju predvodi Saudijska Arabija.

Dan ranije, snage predvođene Saudijskom Arabijom presrele su ukupno 17 bespilotnih letelica "napunjenih bombama" koje su Huti iz Jemena lansirali. Dana 19. juna, između jutra i podneva, Koalicija je presrela sedam bespilotnih letelica Huta. Dronovi su oboreni iznad Jemena, verovatno ratnim avionima Kraljevskog saudijskog vazduhoplovstva. Kasnije tokom dana presretnuto je još 13 dronova.

Izvori iz Saudijske Arabije takođe su na društvenim mrežama podelili video zapise koji prikazuju kako tvrde da su projektile Huti lansirali i gađali ciljeve u nepoznatom delu Kraljevine.  Napadi su verovatno bili deo velike operacije. Obično jemenska grupa obznani takve operacije kad se završe.

Poslednjih dana Saudijska Arabija se pohvalila da je prestala da bombarduje civilne ciljeve kao što je glavni grad Sana, dok njeni ratni avioni nastavljaju da vrše vazdušne napade širom Jemena, gađajući ciljeve Huta. To je dovelo do vrlo ograničenog uspeha, dok bi ofanziva Ansaralaha potencijalno mogla biti tek u ranoj fazi.

Vesti iz Sirije, Iraka, Jemena i Libije možete pročitati OVDE.

Vremenska prognoza
Slaba kiša
10 Beograd