fbpx
Skip to main content
Sirija

UMESTO ZA ŠKOLU, RODITELJI IH OBLAČE ZA SAHRANU: U Siriji bi i kamen zaplakao, za dva meseca ubijeno 27 dece

Foto: Profimedia
U Siriji već punih deset godina besni krvavi građanski rat

Usred bombama razrušenog grada na severozapadu Sirije Biniša stoji jedan mural. Slika prikazuje kuću, srca koja izlaze iz prozora. A iznad je mračna silueta ptica koje prate helikopteri, ratni avioni i projektili, a crveno i žuto cveće u dvorištu podseća na plamen.

KRVAVE BORBE U ALEPU: Turski militanti ispalili projektile, SAA raspalila po Panciru-S (VIDEO)

KRVAVE BORBE U ALEPU: Turski militanti ispalili projektile, SAA raspalila po Panciru-S (VIDEO)

IRAN ČUVA SIRIJSKO NEBO: Stiže veliko pojačanje SAA, moćnom sistemu neće moći ni muva da promakne

IRAN ČUVA SIRIJSKO NEBO: Stiže veliko pojačanje SAA, moćnom sistemu neće moći ni muva da promakne

NAPADNUT AMERIČKI KONVOJ EKSPLOZIVNIM PROJEKTILIMA: Prevozili veoma opasno oružje prema Ajn al-Asadu

NAPADNUT AMERIČKI KONVOJ EKSPLOZIVNIM PROJEKTILIMA: Prevozili veoma opasno oružje prema Ajn al-Asadu

Mural je nacrtao 13-godišnji Husein Sabag koji je imao osam godina kada se njegova porodica nakon napada na Alep 2016. godine. Kao i milioni drugih Sirijaca, Sabagovi su se preselili u severozapadnu Siriju, deo teritorije koji je pod kontrolom džihadista.

Porodica je pokušala da izgradi novi život uprkos činjenici da je rat i dalje besneo oko njih. Husein je tokom odmora od igranja fudbala pomagao lokalnom umetniku Azizu al-Asmaru sa njegovim poznatim političkim muralima.

Sirija
Foto: Profimedia

Ali snovi tinejdžera da bude slikar okončali su se prošlog meseca kada su se terorističke granate sručile na grad Fua. Husein je zajedno sa svojim 17-godišnjim bratom, 23-godišnjim ujakom i još tri civila ubijen.

- Huseina su svi voleli, pomagao mi je kod mnogih murala koje sam naslikao... Bio je talentovan i imao je tako divnu maštu - rekao je Asmar.

- Postojao je jedan crtež koji je najviše voleo, kuća sa puno srca... Hteo je da kaže da su bombe ubile ljubav i uništile domove - dodao je.

Husein je jedan od 27 dece koji su ubijeni u sukobu, zahvaljujući operacijama džihadista. Bombama je pogađeno i sedam školskih zgrada.

Sirija
Foto: Profimedia

- Počeli smo da primećujemo obrazac poslednjih godina, gde se bombardovanje pogoršava na praznike poput Bajrama - rekla je Laila Haso, direktorka komunikacije i zalaganja za lokalnu mrežu Huras Netvork, dobrotvornu organizaciju koja radi na zaštiti dece u Siriji.

- Trinaestoro dece je ubijeno za samo tri dana. Svaki put kad dođe Bajram, bojimo se da ćemo izgubiti još dece. Umesto da im daju novu odeću za oblačenje i slavlje, roditelji oblače svoju decu da budu sahranjeni - istakla je ona.

Severozapadnom Sirijom uglavnom upravlja Hajat Tahrir al-Šam (HTS), savez džihadista povezan sa Al-Kaidom.

Područje je navodno zaštićeno prekidom vatre koji su posredovale Turska i Rusija u martu 2020. godine, ali se dogovor rutinski ignoriše od strane džihadista i stanovnici tog područja žive u strahu od sledećeg talasa vazdušnih napada.

Oko tri četvrtine od procenjenih 3,5 miliona stanovnika pobeglo je na severozapad da bi izbeglo borbe u drugim delovima zemlje. Životni uslovi su teški i lošiji su od prošlogodišnjeg kolapsa sirijske valute, zbog čega su cene hrane porasle.

Stalni tok smanjenja pomoći i dolazak korene takođe su zadali još dodatnih poteškoća svakodnevnom životu ljudi koji su zarobljeni između režima i HTS-a.

Nasilje je eskaliralo u dve nedelje od početka Kurban bajrama. Otprilike u isto vreme, Asad je položio zakletvu na četvrti sedmogodišnji mandat predsednika, nakon što je osvojio 95 odsto glasova na izborima u maju, obećavajući da će oslobođenje dela domovine koji još nisu jedan od njegovi glavni prioriteti.

- Ponekad nas roditelji pitaju da zatvorimo škole zato što se plaše da će im deca tamo umreti. U drugim delovima sveta, škole su sigurna mesta - kaže jedan od meštana

Sirija
Foto: Profimedia

Umetnik Asmar posetio je na Hesinov grob u Banišu. Uprkos bolu što je izgubio mladog pomoćnika, slikanje ga podseća na to da se Sirijci i dalje nadaju o miru i pravdi.

- Odkad sam došao iz Bejruta u Siriju pre nekoliko godina, trudim se da deci izmamim osmeh na lice. Pokušavam da ih nateram da makar na trenutak zaborave teror i rat koji su preživeli - rekao je on.

Više vesti o Siriji, Libiji, Jemenu i Iraku, pročitajte OVDE.

Vremenska prognoza
Clear sky
14 Beograd