fbpx
Skip to main content
Iranska vojska

IRANSKE MILICIJE KIŠOM PROJEKTILA ZASIPAJU AMERIČKE SNAGE: Nastavljaju otpor istim žarom, sve dok ne oteraju neprijatelja

Foto: Profimedia
Akcija SAD izazvala još snažniju reakciju iranskih saveznika

Čini se da su Sjedinjene Države zakoračile u osinje gnezdo nakon njihovih najnovijih udara na položaje "otpora" duž sirijsko-iračke granice. Američki napad izvršen je 27. juna. Odgovor otpora stigao je već sledećeg dana.

AVGANISTANCI NAORUŽANI DO ZUBA NADIRU KROZ SIRIJSKU PUSTINJU: Ogromna kolona pikapova u jurišu , ima ih 20.000! (VIDEO)

AVGANISTANCI NAORUŽANI DO ZUBA NADIRU KROZ SIRIJSKU PUSTINJU: Ogromna kolona pikapova u jurišu , ima ih 20.000! (VIDEO)

STRAVIČNA EKSPLOZIJA U HASAKI: Napad bio usmeren na Kurde, ima ranjenih civila (FOTO/VIDEO)

STRAVIČNA EKSPLOZIJA U HASAKI: Napad bio usmeren na Kurde, ima ranjenih civila (FOTO/VIDEO)

AMERI OBORILI BESPILOTNU LETELICU: Sevale rakete iznad ambasade u Bagdadu, ceo grad pod uzbunom (FOTO/VIDEO)

AMERI OBORILI BESPILOTNU LETELICU: Sevale rakete iznad ambasade u Bagdadu, ceo grad pod uzbunom (FOTO/VIDEO)

Najveća američka baza u Siriji - na naftnom polju Omar, našla se pod vatrom najmanje osam raketa, što nije rezultiralo žrtvama, ali jeste značajnom materijalnom štetom.

Tačno nedelju dana kasnije, pojavili su se izveštaji o još jednom raketnom napadu na Omar, ovog puta glasine je prvo širio portparol Sirijskih demokratskih snaga (SDF) koje podržavaju SAD. Izveštaje o napadu su potom demantovali i SAD i SDF.

Međutim, u drugim izveštajima se kaže da su eksplozije nastale kao rezultat aktivnosti "obuke" koje su se odvijale među tamošnjim stranim snagama. Uz sve ovo, američki konvoji u Iraku svakodnevno su podvrgnuti napadima IED-a, a najnoviji se dogodio 5. jula u provinciji Bagdad.

Za ove napade ne postoji jedno područje fokusa, jer se oni dešavaju širom Iraka. U vrlo ranim satima 6. jula u Iraku se dogodio još jedan napad - ovog puta u bagdadskoj "Zelenoj zoni" u kojoj se nalaze razne važne zgrade, poput američke ambasade.

Tamo se nalazi američka baza "Union 3", a sistemi protivvazdušne odbrane C-RAM aktivirani su kao odgovor na napad drona na objekat.

Sredinom noći oglasile su se sirene za vazdušni napad, a zatim su se aktivirali sistemi protivvazdušne odbrane i započeli lov na UAV, uspešno ga oborili sudeći prema snimcima koji su dostupni na mrežama. Uspešniji napad bio je usmeren na vazduhoplovnu bazu Ajn al-Asad, koja se takođe nalazi u Iraku. Petog jula, najmanje tri rakete pale su na bazu, nije bilo poginulih, ali je načinjena šteta.

Ajn al-Asad je česta meta raketnih napada koji se pripisuju šiitskim milicijama koje podržava Iran, a koje deluju i u Iraku i u Siriji. Baza je takođe bila na meti iranskih balističkih projektila u januaru 2020. godine, nakon što su SAD vazdušnim napadom ubile Kasema Sulejmanija u Bagdadu.

Sulejmani je bio najveći teheranski vojni operativac za Bliski Istok. Sjedinjene Države optužuju milicije koje podržava Iran za redovne raketne napade na njihove trupe u Iraku.

Američki kazneni vazdušni napadi na baze koje su ove milicije vodile duž sirijsko-iračke granice dolaze kao odgovor na ova "kršenja".

Hašd al-Šabi, irački paravojni savez koji uključuje nekoliko iranskih milicija i koji je postao glavni nosilac moći u Bagdadu, saopštio je da su u napadima ubijena četiri njegova borca u regiji Kaim blizu granice sa Sirijom. Verovatno je da odgovor protiv snaga Vašingtona još uvek nije gotov.

Vesti iz Sirije, Iraka, Jemena i Libije možete pročitati OVDE.

Vremenska prognoza
Clear sky
14 Beograd