fbpx
Skip to main content
Radoje Zvicer

ZVICERU KUCAJU NA VRATA: Razbijanjem šifri na udaru i škaljarci i kavčani - milioni evra u igri

Foto: Profimedia/detective-info.com.ua
Posle presretnutih telefonskih poruka za samo sedam dana na dva broda u Navegantesu zaplenjeno 1.080 kilograma "kavačke" droge.

"Kavački klan" ostao je u Brazilu za samo sedam dana bez više od tone kokaina. Jedan od šefova "kavčana" Radoje Zvicer, koji se, prema nezvaničnim podacima, krije u toj zemlji pod lažnim identitetom, ostao je bez još nekoliko stotina miliona evra planirane zarade, a dobio je i jasan signal da je njegova mreža pukla.

PODRŽI SRPSKE OLIMPIJCE I OSTVARI DODATNE POGODNOSTI!

PODRŽI SRPSKE OLIMPIJCE I OSTVARI DODATNE POGODNOSTI!

OVO JE VLADIMIR (24) KOJI PRONAĐEN MRTAV NA SVETOM STEFANU: Otkriven uzrok smrti - ispitane i devojke iz Srbije

OVO JE VLADIMIR (24) KOJI PRONAĐEN MRTAV NA SVETOM STEFANU: Otkriven uzrok smrti - ispitane i devojke iz Srbije

MARKO NEMANJU UPUCAO PRAVO U ČELO! Detalji tragedije kod Kalinovika - ubio najboljeg druga

MARKO NEMANJU UPUCAO PRAVO U ČELO! Detalji tragedije kod Kalinovika - ubio najboljeg druga

Poslednja pošiljka od 543 kilograma ove droge otkrivena je na brodu koji je trebalo iz Navegantesa da plovi za Roterdam. Bila je sakrivena u pošiljci keramike. Pre toga 2. avgusta u tovaru stočne kože koji je trebalo da bude isporučen kupcu iz Francuske nađeno je 537 kilograma kokaina.

Zvanično, drogu je otkrio službeni pas brazilske policije. Nije, međutim, baš tako bilo.

- Razbijanjem šifri na kriptovanim telefonima, aplikacija Skaj i Anom, u čemu je učestvovalo nekoliko evropskih policija, došlo se do preciznih podataka o pripremama i načinu transporta droge. Francuzi su o delovanju "kavačkog klana", otkrivenom ovim putem, poslali podatke i crnogorskim vlastima. Holandska policija, takođe, uradila je svoje. U tim razgovorima otkriveno je i delovanje "škaljarskog klana" na liniji Južna Amerika-Španija, pa je pre nekoliko dana u Španiji objavljeno da je u februaru zaplenjeno 400 kilograma kokaina "škaljaraca". Oba klana su sada na udaru. Ne treba, takođe, isključiti ni cinkarenje jednih protiv drugih u borbi za tržište - objašnjava dobro obavešteni izvor Srpskog telegrafa i dodaje da je nedavnom hapšenju četvorice "škaljaraca" u Španiji doprineo i španski ataše u službi u Beogradu.

Razmena policijskih informacija o trgovini drogom je življa nego ikad. Na osnovu te razmene pojavili su se i podaci da je "kavčanin" Radoje Zvicer u Brazilu. On je, da podsetimo, pre hapšenja grupe Slobodana Kašćelana i petnaestak "kavčana" od krtice u crnogorskoj policiji dobio informaciju da će se to dogoditi i pobegao u Južnu Ameriku.

Tamo je ojačao veze za lokalnim narko-dilerima. Posle hapšenja slovenačke grupe "kavačkog klana", koja je bila na direktnoj vezi sa Veljkom Belivukom i Markom Miljkovićem, otkrivena je putanja šverca ka Roterdamu, ali i do Španije, iz koje je stiglo najmanje šest miliona evra od trgovine kokainom prvo u Sloveniju, pa potom kod Belivuka u Beograd.

Velja Nevolja
Foto: Printscreen/TV Pink

Droga oba klana na istom brodu

Dešava se, kažu dobro obavešteni izvor, da "kavčani" i "škaljarci" istim brodom krijumčare kokain. Oni su svoje baze uspostavili u Južnoj Americi, čak i u istim gradovima.

- Nije tajna da drogu u Peruu, recimo, nabavljaju od istog kartela - kaže izvor. On dodaje da prodavcima ova gužva ne smeta. Naprotiv.

Razbijanje slovenačke grupe i ekipe Veljka Belivuka ipak nije zaustavilo posao sa drogom. Zvicer, koji u Južnoj Americi, prema nekim izvorima, ima pomoć Nikole Vušovića, zvanog Džoni s Vračara, panično pokušava da održi narko-biznis i nastavlja da komunicira s ostacima svoje ekipe u Evropi.

Nezvanično se saznaje da je brazilska policija ključne podatke o dva njegova tovara dobila iz Holandije. Tamošnji "škaljarci" su holandskoj policiji ocinkarili čije telefone treba "razbijati" i koje kontejnere treba pretresti, a onda su u akciju stupili Europol i sve evropske policije. Sada Zviceru kucaju na vrata.

Aleksandar Šarac
Foto: Instagram/Printscreen

Šef pantera Marko bio prijatelj Šarca

U Španiji uhapšeni "škaljarac" Predrag Vujošević zvani Marko bio je jedan od vodećih ljudi u bandi "Pink Panter", preneo je El Pais. On se priključio "škaljarskom klanu" nakon služenja kazne u Francuskoj zbog jedne od pljački koja se pripisuje panterima.

On je, takođe, bio i prijatelj Aleksandra Šarca, ubijenog u TC "Ušće" u organizaciji klana Veljka Belivuka. Upravo je razbijanje njegove telefonske komunikacije sa Šarcem pomoglo policiji da uđe u trag "škaljarcima" u Španiji, nezvanično se saznaje.

O Predragu Vujoševiću su svojevremeno francuski i britanski mediji pisali kao o "jednom od najvećih imena" koji je "mozak" ili "kreator" više pljački juvelirnica širom Evrope. Vujošević je uhapšen krajem 2004. u Francuskoj, nakon što ga je tamošnja policija označila kao kreatora pljačke juvelirnice na Šanzelizeu. Osim za tu pljačku, on se tereti i za krađu dragulja iz londonske juvelirnice "Mejfer". On se dovodio i u vezu sa nestankom dragulja iz "Luvra", a navodno je ojadio i nekoliko draguljarnica u Švajcarskoj, Španiji, Belgiji i Nemačkoj.

O njemu se takođe pisalo i kao o čoveku koji je čekićem razbio vitrinu juvelirnice "Graf" u ulici Nju Bond u Londonu i pokupio dijamante u vrednosti od tridesetak miliona dolara. Bila je to najveća pljačka dijamanata u istoriji Engleske.

Vremenska prognoza
Slaba kiša
10 Beograd