fbpx
Skip to main content
Milo Đukanović

"ZAHVALJUJEMO SE KAO ČLANICA NATO-a" Milo drzak - otkrio jasno koje ciljeve želi da ispuni

Foto: Profimedia
Predsednik Crne Gore Milo Đukanović primio je u oproštajnu posetu ambasadorku Australije Rut Stjuart kojoj je zahvalio za doprinos očuvanju i unapređenju odnosa prijateljstva dve države koje nemaju otvorenih pitanja, ali imaju značajan prostor za razvoj saradnje.

Tokom posete predsednik je govoreći o političkim prilikama u Crnoj Gori, poručio da će Crna Gora ostati stabilna na putu ostvarivanja svojih strateških ciljeva, uz uverenje da će i kroz aktuelna iskušenja proći mirno, što je u najboljem interesu Crne Gore i njene dogledne evropske budućnosti.

OSVETA SE SLUŽI HLADNA: Bahatog vozača KAZNILE KOMŠIJE, očitali mu lekciju (FOTO)

OSVETA SE SLUŽI HLADNA: Bahatog vozača KAZNILE KOMŠIJE, očitali mu lekciju (FOTO)

HIT SNIMAK IZ ZAGREBA KOJI JE ZAPALIO INTERNET: Kad radnik na građevini ožedni, DIZALICOM stiže osveženje (VIDEO)

HIT SNIMAK IZ ZAGREBA KOJI JE ZAPALIO INTERNET: Kad radnik na građevini ožedni, DIZALICOM stiže osveženje (VIDEO)

SRPSKA KREĆE U BORBU ZA OČUVANJE ĆIRILICE: Moraće se koristiti u svim zvaničnim dokumentima

SRPSKA KREĆE U BORBU ZA OČUVANJE ĆIRILICE: Moraće se koristiti u svim zvaničnim dokumentima

On je ukazao na značaj uspostavljanja političkog dijaloga na najvišem nivou sa ciljem daljeg unapređenja međudržavnih odnosa, za šta u Crnoj Gori postoji izraženo interesovanje.

Đukanović je pozdravio inicijativu kojom se obeležava 15-godišnjica uspostavljanja diplomatskih odnosa, izložbom u Podgorici.

Uz iskazanu zainteresovanost za jačanje ekonomske saradnje, pozitivnim je ocenio dosadašnja pojedinačna iskustva, uz želju da se ostvari investiciona saradnja i sa kompanijama koje će svojom ekspertizom dati dodatni kvalitet budućim projektima u našoj zemlji.

On je naglasio da se vezama između dve države daje poseban doprinos da crnogorska dijaspora koja, kako je kazao, iako predstavlja malobrojnu naciju, ima značajan broj predstavnika u Australiji.

Zahvalio je na saradnji koju sa Australijom imaju kao članica NATO, što kao zemlje koje dele zajedničke euroatlanstke vrednosti, dodatno približava.

Ambasadorka Stjuart je u zahvalnost za prijem uručila Predsedniku pismo Generalnog guvernera Australije upućeno povodom 15. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa, uz visoke ocene o prijateljskim odnosima dve zemlje.

Ona je naglasila da crnogorska dijaspora na koju je Australija ponosna, predstavlja temelj dobre bilateralne saradnje, što se potvrđuje kroz njihov kvalitetan doprinos razvoju Australije, ali i održavanje jakih veza sa matičnom državom i ulaganja u biznis u Crnoj Gori.

Uz zadovoljstvo što dve države dele zajedničke euroatlanstke vrijednosti, koje je Crna Gora prihvatila kao svoje, iskazala je visoke ocene za saradnju u okviru NATO, sistem UN-a i multilateralizam kojem su obe zemlje snažno posvećene.

Istovremeno, istakla je da se Australija uvek priseća istorije našeg regiona i uloge Crne Gore u prevazilaženju izazova, uz nadu da će i ubuduće biti na toj poziciji kako se neke stvari ne bi ponovile.

Ambasadorka se saglasila sa potrebom produbljivanja političke i ekonomske saradnje uz očekivanje da će sa smirivanjem pandemije kontakti između predstavnika dvije države biti izvesniji.

 

Vremenska prognoza
Slaba kiša
10 Beograd