fbpx
Skip to main content
Marija Zaharova

ZAHAROVA GRMI! Stigle prve reakcije iz Moskve o dešavanjima na Cetinju: Rusi otkrili ko je odgovoran za haos tokom ustoličenja

Foto: Profimedia/ilustracija
Treba strogo poštovati legitimno kanonsko pravo Srpske pravoslavne crkve!

U svetlu događaja u Crnoj Gori, gde su tokom vikenda izbili sukobi protivnika ustoličenja mitropolita Srpske pravoslavne crkve i policije, Rusija smatra da je važno da se situacija reši uz poštovanje kanonskih prava SPC i njenih vernika, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

Specijalne cene evropskih gradova samo u Travellandu! Autobusom za 79€, avionom za 279€

Specijalne cene evropskih gradova samo u Travellandu! Autobusom za 79€, avionom za 279€

KRIVOKAPIĆ U VILI UGOSTIO BEZBEDNOSNI SEKTOR: Zahvalio na uspešno sprovedenoj akciji na Cetinju

KRIVOKAPIĆ U VILI UGOSTIO BEZBEDNOSNI SEKTOR: Zahvalio na uspešno sprovedenoj akciji na Cetinju

"DVA PUTA SE MANASTIR PALIO, I TREĆI PUT ĆE" Skandalozne pretnje Joanikiju: Bolje mu je da beži iz Cetinja (VIDEO)

"DVA PUTA SE MANASTIR PALIO, I TREĆI PUT ĆE" Skandalozne pretnje Joanikiju: Bolje mu je da beži iz Cetinja (VIDEO)

- Za duboko žaljenje su pokušaji određenih krugova u Crnoj Gori da iskoriste crkvene teme za podsticanje neprijateljstva i unutrašnje političke obračune. Politika veštačkog stvaranja haosa, razjedinjavanje građana iz bilo kog razloga već je neko vreme je prepoznatljiv znak onih snaga koje ne žele da se pomire sa porazom na prošlogodišnjim izborima grupe crnogorskog predsednika (Mila) Đukanovića, tražeći osvetu zarad sopstvenih sebičnih interesa. Kao rezultat toga, ponovo su dovedeni u pitanje mir i bezbednost u zemlji - navodi se u saopštenju Zaharove na sajtu Ministarstva spoljnih poslova.

Ona je napomenula da Moskva u potpunosti podržava izjave patrijarha srpskog Porfirija i mitropolita Joanikija, usmerene na smanjenje napetosti.

- Uvereni smo u potrebu rešavanja nastale situacije u okvirima ustava i važećeg zakonodavstva, uz strogo poštovanje legitimnih kanonskih prava Srpske pravoslavne crkve i njenih vernika, koji čine ogromnu većinu stanovništva Crne Gore - dodala je Zaharova.

Na Cetinju u Crnoj Gori je u subotu i nedelju došlo do sukoba protivnika ustoličenja mitropolita SPC i policije. Potpredsednik vlade Crne Gore Dritan Abazović objavio je snimak na kojem savetnik predsednika za bezbednost i bivši direktor policije Veselin Veljović učestvuje u svađi i sukobima sa pripadnicima policije, a kasnije je i priveden zbog sumnje da je napao službeno lice na dužnosti. Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić za nasilne proteste je okrivio Demokratsku partiju socijalista predsednika Mila Đukanovića.

Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić nazvao je napad na policiju pokušajem terorističkog napada. Prema njegovim rečima, organizatori napada su rukovodstvo Demokratske partije socijalista Đukanovića u saradnji sa organizovanim kriminalnim grupama.

Vremenska prognoza
Slaba kiša
10 Beograd