fbpx
Skip to main content
Ćirilica

SRPSKA KREĆE U BORBU ZA OČUVANJE ĆIRILICE: Moraće se koristiti u svim zvaničnim dokumentima

Foto: Profimedia/ilustracija
Ćirila će se obavezno morati koristiti u pravnom prometu

Vlada Republike Srpske utvrdila je danas u Banjaluci po hitnom postupku Prijedlog zakona o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma kojim se uređuju sistem zaštite, očuvanja i način korišćenja jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma u Republici Srpskoj kao nematerijalnog kulturnog nasleđa, odnosno kulturnog dobra od izuzetnog značaja.

Zakonskim odredbama uređen je sistem zaštite i očuvanja jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma, kao i obaveza da se prilikom korišćenja u pravnom prometu koristi standardizovan oblik jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma, saopšteno je iz Biroa za odnose s javnošću Vlade Republike Srpske.

Definisan je način društvene brige o zaštiti i očuvanju jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma, te utvrđen Savet za standardizaciju jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma, kao i upravni i inspekcijski nadzor.

Donošenje ovog zakona osigurava zaštitu i očuvanje jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma kao nematerijalnog kulturnog nasleđa i osigurava prenošenje budućim generacijama u izvornom obliku, a takođe osigurava širenje saznanja o vrijednostima i značaju jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma.

Takođe podstiče se pravilno izražavanje, poznavanje i pravilna upotreba jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma.

Vremenska prognoza
Clear sky
14 Beograd