fbpx
Skip to main content
Spajić

Spajić: Ukinućemo doprinose na zdravstvo, neoporezivi deo 700, minimalac 450, a prosečna zarada 700 eura

Foto: Vlada Crne Gore
Država će iz drugih prihoda u potpunosti finansirati sve troškove zdravstvenih institucija

U narednoj godini biće ukinuti doprinosi za zdravstveno osiguranje na zarade, neće biti oporezivane zarade do bruto iznosa od 700 evra, smanjenje dažbina za koje bi trebala da se poveća zarada zaposlenog iznosiće 17 odsto, minimalna zarada biće povećana na 450 eura, dok će prosečna neto zarada zbog ovih mera biti povećana na 700 eura, kazao je danas ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić.

PRVA SLIKA OCA MONSTRUMA POSLE HAPŠENJA! Oglasio se advokat - ovako se ubica svoje dece branio (FOTO)

PRVA SLIKA OCA MONSTRUMA POSLE HAPŠENJA! Oglasio se advokat - ovako se ubica svoje dece branio (FOTO)

PANIKA U SARAJEVU ZBOG DODIKOVE IZJAVE! Hitno se oglasila se američka ambasada

PANIKA U SARAJEVU ZBOG DODIKOVE IZJAVE! Hitno se oglasila se američka ambasada

EVO ŠTA SE DEŠAVA SA MONSTRUMOM IZ ZAGREBA Ubio troje dece, pokušao da izvrši samoubistvo

EVO ŠTA SE DEŠAVA SA MONSTRUMOM IZ ZAGREBA Ubio troje dece, pokušao da izvrši samoubistvo

On je na konferenciji za novinare naveo da su ove mere deo programa "Evropa sada" kojim se želi obezbediti dostojanstvo radnika, privući nove investicije i poslati poruka mladima da ne napuštaju Crnu Goru.

Kako je kazao država će iz drugih prihoda u potpunosti finansirati sve troškove zdravstvenih institucija, a ne iz doprinosa zaposlenih, dok će ostale prihode nadoknaditi kroz uvođenje progresivne poreske stope na zardu i na dobit, porez na podizanje novca u gotovini, već najavljeno povećanje akciza na cigarete, alkohol i sklatkiše, smanjenje sive ekonomije i bolju poresku disciplinu.

On je naveo da će sve ove mere biti deo predloga budžeta za narednu godinu, kojeg će Skupštini dostaviti do 15. novembra.

Spajić je naveo da se u državnom trezoru na kraju septembra nalazi oko 600 miliona evra.

On je kazao da su na dan imenovanja u trezoru zatekli oko 120 miliona evra, dok su na dan prije dospijevanja sredstava iz obveznice imali oko 50 ili 60 miliona evra.

- Državni dug koji smo zatekli na nivou od 103 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) projektovan je da se smanji na nivo od 78 odsto - rekao je Spajić.

On je dodao da je deficit koji su zatekli od 11 odsto BDP-a smanjili na nivo od tri odsto.

Spajić je podsetio da je Crna Gora u zadnjih 13 godina u svakoj godini zabeležila deficit budžeta, u proseku pet odsto svake od tih godina.

- Uveli smo dečji dodatak i besplatne udžbenike, uveli smo povećanje minimalne zarade i staračkih naknada. Mi smo svesni da je to nedovoljno da današnja omladina ostane u Crnoj Gori. Planiramo minimalnu zaradu da podignemo na 450 evra na nivo Hrvatske. Sledeća stvar je povećanje svih zarada u državi za otprilike oko 17 odsto. Sa te dve mere mislimo da ćemo doći do prosečne neto zarade do kraja sledeće godine do 700 evra. Ovaj plan je ključni iskorak za vraćanje mladih u CG, želimo da im pošaljemo jasnu poruku da ostanu u CG, želimo da osete ovaj ekonomski rast. Za privredu plan predviđa smanjenje poreskog opterećenja na zarade na 21 odsto. Država se odriče prihoda u korist rasta privrede. Neće biti doprinosa na zdravstveno osiguranje jer na to ima pravo svaki građanin - kazao je Spajić.

Ministar je kazao da intenzivno rade na sledećem budžetu.

Pojasnio je da će doprinosi za zdravstveno osiguranje biti ukinuti od 1. januara, odnosno da će država preuzeti svo finansiranje za zdravstveno osiguranje.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
14 Beograd