fbpx
Skip to main content
Šmit

"ŠMIT NEMA LEGITIMITET" Ambasador ponovio stav Ruske Federacije oko izbora visokog predstavnika u BiH

Foto: Profimedia
Ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov ponovio je stav Ruske Federacije da Kristijan Šmit nema neophodni međunarodni pravni legitimitet za visokog predstavnika u BiH i da se OHR pretvorio u "kočnicu na putu suverenog razvoja BiH, zbog čega bi trebalo da bude zatvoren".

On je za ATV objasnio da Moskva smatra da procedura izbora visokog predstavnika podrazumeva da Upravni odbor Saveta za sprovođenje mira bira visokog predstavnika, a da ga Savet bezbednosti UN odobrava ili potvrđuje.

Napomenuo je da i u rezolucijama Saveta Evrope iz perioda kada je BiH primana u sastav te međunarodne organizacije propisana ta procedura imenovanja visokog predstavnika, prenosi Klix.ba.

"CRVENI HRVAT" PONOVO PLJUJE PO SRPSKIM ŽRTVAMA: Đukanović nema ni trunke stida, doneo skandaloznu odluku

"CRVENI HRVAT" PONOVO PLJUJE PO SRPSKIM ŽRTVAMA: Đukanović nema ni trunke stida, doneo skandaloznu odluku

POLITIČKI ZEMLJOTRES: Demokratski front ulazi u Vladu Crne Gore

POLITIČKI ZEMLJOTRES: Demokratski front ulazi u Vladu Crne Gore

MILIŠIĆU POTVRĐENA PRESUDA: Otišao kući po nož, pa se vratio u klub da ubije žrtvu

MILIŠIĆU POTVRĐENA PRESUDA: Otišao kući po nož, pa se vratio u klub da ubije žrtvu

Govoreći o odluci bivšeg visokog predstavnika za BiH Valentina Incka da nametne "zakon o zabrani negiranja genocida", Kalabuhov je ocenio da je ona bila pogrešna, ističući da su bonska ovlašćenja zastareo mehanizam, instrument koji ne treba da se upotrebljava u suverenoj državi.

- Nažalost, naši zapadni partneri tumače situaciju u tom smislu da su bonska ovlaštenja univerzalno sredstvo koje može upotrebljavati visoki predstavnik - rekao je Kalabuhov.

Prema njegovim rečima, čak i najslobodnije i najšire tumačenje bonskih ovlašćenja ne dozvoljava da se donose mere koje se tiču zakonodavstva.

- To je posao za odgovarajuće institucije BiH i drugi razlog zbog kojeg mi se čini da je odluka Valentina Incka bila pogrešna jeste da ona nije bila motivisana interesima izbalansiranog pristupa, nego nekim drugim interesima, a među njima sumnjam i na neke moralne interese samog gospodina Incka - kaže Kalabuhov.

On je rekao da glavna uloga visokog predstavnika nije u obezbjeđivanju kretanja BiH ka evropskim institucijama, o čemu Ruska Federacija neprestano govori, već je to zadatak čelnika delegacija EU i odgovarajućih struktura i organa u BiH.

- Glavni zadatak visokog predstavnika je realizacija Dejtonskog mirovnog sporazuma i, po nama, visoki predstavnik ne treba da obezbedi ulazak BiH u EU, nego prvenstveno da reši egzistencijalno pitanje uspostavljanja poverenja, strpljenja, mira u BiH, na osnovu čega će sami građani BiH određivati svoje spoljnopolitičke prioritete - istakao je Kalabuhov.

Vremenska prognoza
Slaba kiša
10 Beograd