fbpx
Skip to main content
Milo Đukanović

RAZRAĐENA MILOVA KRIMI ŠEMA: Parama od kokaina prvo se podmire visoki funkcioneri, a onda sve peru kroz sportske klubove

Foto: Profimedia/ilustracija
Ovako sve funkcioniše

Iako istraga afere "banana" tek treba da utvrdi tokove prljavog novca, stručnjaci gotovo sa sigurnošću tvrde da on završava upravo u rukama pojedinih visokih političkih funkcionera u Crnoj Gori, ali i u džepovima sportskih čelnika i klubova.

SPREMA SE VELIKA AKCIJA U CRNOJ GORI Milo Đukanović pred rušenjem, FBI šalje specijalne agente?!

SPREMA SE VELIKA AKCIJA U CRNOJ GORI Milo Đukanović pred rušenjem, FBI šalje specijalne agente?!

"KOLINDA JE DRŽALA NJEGOVU IKONU NA ZIDU" Milanović otkrio šta misli o patrijarhu Porfiriju i odlasku u Jasenovac

"KOLINDA JE DRŽALA NJEGOVU IKONU NA ZIDU" Milanović otkrio šta misli o patrijarhu Porfiriju i odlasku u Jasenovac

OD DANAS NA SNAZI NOVI REŽIM ULASKA U CRNU GORU: PCR test uz posebne uslove, a evo ko je izuzet od strožih pravila

OD DANAS NA SNAZI NOVI REŽIM ULASKA U CRNU GORU: PCR test uz posebne uslove, a evo ko je izuzet od strožih pravila

Novac od šverca kokaina, koji, prema tvrdnjama poznavalaca tamošnjih prilika i crnogorskih funkcionera, aminuje i omogućava crnogorski predsednik Milo Đukanović, po svoj prilici završava mahom u rukama tamošnjih funkcionera i za finansiranje istog tog režima, ali i pojedinih sportskih klubova!

Poslednja afera koja je uvezala crnogorskog predsednika sa švercom kokaina je nedavno hapšenje Budimira Krstovića (66), zvanog Budo Banana, i njegove ćerke Marine Krstović (27), zbog sumnje da su umešani u šverc 1,4 tone kokaina koji je pronađen u skladištu njihove firme u Zeti (firma za uvoz, koja voćem snabdeva gotovo sve velike trgovinske lance, kako u Crnoj Gori, tako i u Srbiji). Bez sumnje, stručnjaci su saglasni da ova šema ne može da se izvodi bez aminovanja samog vrha vlasti, a upravo prvog čoveka Crne Gore povezuju sa tim mutnim poslovima već decenijama.

Istovremeno, i pojedinci iz sveta sporta ne kriju veze s ljudima iz ovog miljea, a neki ih čak i javno brane! Tako je bivši trener košarkaškog kluba Partizan Duško Vujošević pre nekoliko dana otvoreno stao u odbranu svog kuma Budimira Krstovića i poručio da je siguran da Buda Banana i njegova porodica nemaju nikakve veze sa bilo kakvim švercom, te upozorio političare i javnost da "ne sude pre suđenja".

Iako istraga tek treba da utvrdi tokove ovog prljavog novca, stručnjaci gotovo sa sigurnošću tvrde da on, po svemu sudeći, završava upravo u rukama pojedinih visokih političkih funkcionera - odnosno da se njime praktično finansira režim Mila Đukanovića - ali i u džepovima sportskih čelnika i klubova.

Milo Đukanović
Foto: Profimedia/Shutterstock

- Novac od šverca u Crnoj Gori - svojevremeno duvana a sada kokaina - najpre je išao za finansiranje same države, odnosno njenih visokih funkcionera, a kako je i sport u neku ruku promocija države, i to vrlo značajna, nije uopšte isključeno da je išao i u sport. Svi u tom lancu su se enormno obogatili, od političara, preko sportista, do kriminalaca - konkretan je Ljuban Karan, oficir Kontraobaveštajne službe i potpukovnik u penziji. Podseća i da je svojevremeno bivši ambasador SAD u Srbiji i Crnoj Gori Vilijem Montgomeri otvoreno rekao da je Zapad dopuštao krijumčarima duvana da operišu iz Crne Gore kako bi tadašnja vlada te zemlje mogla da se finansira.

- Jasno je da se to moglo organizovati jedino preko države koja se tada toliko povezala s mafijom da je taj zagrljaj opstao do danas. Obaveštajne službe koje su im omogućile šverc duvana su ih povezale sa ozbiljnom mafijom. Tako je taj takozvani laki šverc otišao u duboku ilegalu i prešao na mnogo profitabilnije, kokain - kazao je Karan.

Istog je mišljenja i dekan Fakulteta za studije bezbednosti Edukons Miroslav Bjegović.

- Retko koju državu kao CG finansiraju banane, kao glavna privredna delatnost države, u kojoj je uvoz banana duplo veći po glavi stanovnika od svih ostalih evropskih zemalja. Jasno je da ovaj prljavi narko-biznis ne može funkcionisati, unazad 20 godina, bez podrške glavne političke opcije DPS i njenog predsednika, čiji su čelni ljudi najviši funkcioneri u bezbednosnim službama, pravosuđu, sudstvu i carini, a koji omogućavaju organizovano sprovođenje ovog kriminalnog posla upravo preko kotorskog klana, koji su i stvorili - navodi Bjegović.

Kokainski keš, kaže, legalizuju se prvenstveno kroz izgradnju i kupovinu nekretnina na primorju, kao i u većim gradovima Srbije, ulaganjem u sportske klubove i kockarnice.

I Italijani ga ganjali zbog mafijaškog udruživanja

Ljuban Karan podsetio je da je Milo Đukanović godinama bio na meti italijanskog tužilaštva zbog šverca cigareta.

- Od 2000. do 2010. bila je aktuelna afera u Italiji zbog šverca cigareta Mila i njegove ekipe. No, iako su dokazi bili jaki, oni su oslobođeni. Verujem da je Zapad umešao ruke i da ga je spasao - kazao je Karan.

Radi podsećanja, direkcija italijanskog tužilaštva za borbu protiv mafije iz Barija zatražila je 2009. zatvaranje slučaja protiv tada crnogorskog premijera Mila Đukanovića, koji je u Italiji bio osumnjičen za mafijaško udruživanje i međunarodni šverc cigareta. Istraga o ovom slučaju počela je 1999. nad 15 osoba iz Italije i Crne Gore.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
31 Beograd