fbpx
Skip to main content
zdravko krivokapic

RASKRINKANA NAJNOVIJA LAŽ KRIVOKAPIĆA Patrijarh Porfirije nije dobio pismo o "spornim tačkama" kako tvrdi crnogorski premijer!

Foto: e-stock/Petar Jovanović
Premijer Zdravko Krivokapić je patrijarhu srpskom Porfiriju uputio samo jedno pismo, 21. maja, u kojem nema ni reči o spornim članovima Temeljnog ugovora između države Crne Gore i SPC, saznaje Tanjug iz izvora bliskih Crkvi.

U tom pismu, kaže izvor agencije, samo se najavljuje potpisivanje Temeljnog ugovora, bez preciziranog datuma.

Prema istom izvoru, Krivokapić je desetak dana pre dolaska u Patrijaršiju SPC saopštio tadašnjem vladiki, sada mitropolitu Joanikiju da "nije trenutak" za potpisivanje Temeljnog ugovora.

U sinoćnjem intervjuu u emisiji Načisto TV Vijesti, Krivokapić je rekao da je uputio srpskom patrijarhu Porfiriju pismo u kojem je izneo stav "da postoje najmanje dva člana koja su sporna i jedan deo preambule".

VLADA CRNE GORE JE EVROPSKI FENOMEN: Podržava je samo 10 od 81 poslanika, novi izbori jedino realno rešenje?

VLADA CRNE GORE JE EVROPSKI FENOMEN: Podržava je samo 10 od 81 poslanika, novi izbori jedino realno rešenje?

IGROKAZI KRIVOKAPIĆA I KATNIĆA: Ko sad tu priča istinu? Glavni tužilac tvrdi da ne zna ništa o bilo kakvoj veleizdaji

IGROKAZI KRIVOKAPIĆA I KATNIĆA: Ko sad tu priča istinu? Glavni tužilac tvrdi da ne zna ništa o bilo kakvoj veleizdaji

KRIVOKAPIĆ PONOVO ŠOKIRA: Nisam potpisao Temeljni ugovor jer bi me Milivoje Katnić uhapsio zbog veleizdaje!

KRIVOKAPIĆ PONOVO ŠOKIRA: Nisam potpisao Temeljni ugovor jer bi me Milivoje Katnić uhapsio zbog veleizdaje!

Prema saznanjima Tanjuga, Patrijarh nije dobio to drugo pismo.

Krivokapić je, naime, još 25. aprila izričito rekao da će potpisati Temeljni ugovor sa SPC, a sedam dana pre toga je prvi put rekao govorio o dva sporna člana, koja, kako je tada rekao, nisu u saglasju sa Ustavom i zakonima Crne Gore.

On je u intervjuu TV Vijestima sinoć rekao i da su sa Temeljnim ugovorom bili upoznati predsednik Skupštine Aleksa Bečić i potpredsednik vlade Dritan Abazović.

Za Abazovića je rekao da mu je pred odlazak u Beogradsku patrijaršiju, 27. prošlog meseca, sugerisao da ne potpisuje Ugovor, dok je Bečić danas demantovao premijera, rekavši da nikada nije video Temeljni ugovor i da je to jedina istina.

Ovu zavrzlamu crnogorskog premijera za Tanjug je komentarisao istoričar dr Aleksandar Raković koji kaže da je Srpska pravoslavna crkva osam vekova na prostoru današnje Crne Gore funkcionisala bez temeljnih ugovora pa će to nastaviti da čini, bio ovaj Temeljni ugovor ikada potpisan ili ne.

- Zdravko Krivokapić se služi obmanama i neistinama kako bi onemogućio da Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom ikada bude potpisan. Čak i ako bi Srpska pravoslavna crkva izašla u susret svim Krivokapićevim fantazmagorijama, Temeljni ugovor opet ne bi bio potpisan - izričit je Raković.

Rakoviće, inače, dobro upućen u dešavanja u Crnoj Gori i položajem SPC u toj državi, sa žaljenjem konstatuje da je Krivokapić pravi proizvod tzv. "Pravoslavne crkve u Crnoj Gori" koja je stvarala ljude bez identiteta i onemogućavala da se srpstvo u toj državi do kraja revitalizuje.

- Srećom, Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve je ukinuo ime i kvaziidentitet tzv. ''Pravoslavne crkve u Crnoj Gori''. Srpski arhijereji nisu hteli ni da čuju za mogućnost da Temeljni ugovor bude osnivački akt izdvojenog tela u okviru Srpske pravoslavne crkve, koje bi kasnije prerastalo u autonomiju a iz nje u secesiju - naveo je Raković.

SD region

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
35 Beograd