fbpx
Skip to main content
Granica

PUTOVANJE SAMO SA LIČNOM KARTOM: Svi detalji novog PLANA za Zapadni Balkan!

Foto: Profimedia/ilustracija
Liberalizacija putovanja, prometa robe i uvođenje brzog interneta svima

Sudeći po Akcionom planu za uspostavljanje regionalnog tržišta, već iduće godine na granicama BiH, Srbije, Crne Gore, Albanije, Severne Makedonije i Kosova trebalo bi da budu uspostavljeni "zeleni koridori" koji će u početku kvarljivoj robi kao što su voće, povrće, meso i prerađevine omogućiti brži prolazak granice i carinjenje robe u bilo koje doba dana ili noći sedam dana sedmično.

NAJMLAĐI GRADONAČELNIK U ISTORIJI BANJALUKE: Draško Stanivuković nakon POBEDE najavio velike promene! (VIDEO)

NAJMLAĐI GRADONAČELNIK U ISTORIJI BANJALUKE: Draško Stanivuković nakon POBEDE najavio velike promene! (VIDEO)

BAKIROVA SDA DOŽIVELA TEŠKI PORAZ: Izbori u BiH poslali VLADAJUĆE stranke kućama! (VIDEO)

BAKIROVA SDA DOŽIVELA TEŠKI PORAZ: Izbori u BiH poslali VLADAJUĆE stranke kućama! (VIDEO)

PRVI PRELIMINARNI REZULTATI U SRPSKOJ: SNSD ubedljiv, mladi Stanivuković najveće iznenađenje izbora (FOTO)

PRVI PRELIMINARNI REZULTATI U SRPSKOJ: SNSD ubedljiv, mladi Stanivuković najveće iznenađenje izbora (FOTO)

Takođe, šest zemalja regiona zapadnog Balkana trebalo bi da dogovori i granične prelaze na kojima će znatno biti smanjene procedure te u periodu od 2021. do 2022. uredi sistem koji će građanima svih zemalja omogućiti da u druge zemlje putuju samo sa ličnom kartom.

Od 2022. godine trebalo bi da bude uspostavljen i sistem koji će u početku omogućiti priznavanje diploma za medicinske sestre, doktore, stomatologe, farmaceute, arhitekte i veterinarske hiruge, a kasnije i sve ostale diplome.

Između 2022. i 2024. godine trebalo bi da bude uspostavljen regulatorni okvir za jedinstven platni sistem, a 2023. godine trebalo bi da budu uspostavljena saradnja tela koja se bave javnim nabavkama te da se uspostavi sistem koji će omogućiti da se sertifikati, uključujući i one veterinarske, priznaju u svim zemljama kao i na granicama.

Prema Akcionom planu, 2024. godine u regionu bi trebalo da bude jedinstveno tržište, a te godine zemlje bi trebalo da dođu do toga da 95 odsto domaćinstava u svim zemljama ima širokopojasni internet, a do kraja 2023. godine da se 5G mrežom pokriju glavni industrijski gradovi u Srbiji, Crnoj Gori, Albaniji, Kosovu, Bosni i Hercegovini i Severnoj Makedoniji.

Ukidanje radnih dozvola za unutarkompanijske transfere, prenosivost socijalnih prava, mobilnost studenata, istraživača i profesora te razvoj zajedničkih paketa turističke ponude i njeno reklamiranje samo su deo onoga što je navedeno u Akcionom planu. 

- Da bi se integrisao zapadni Balkan u panevropski digitalni prostor, regija mora ukloniti prepreke e-trgovini i uvesti međusobno preznavanje elektronskih potpisa širom zapadnog Balkana te nadograditi digitalnu infrastrukturu - navodi se, između ostalog, u Akcionom planu koji je nedavno usvojen na samitu u Sofiji.

EIB već mobilisao milijardu evra

Evropska investiciona banka (EIB) saopštila je da je u okviru svog finansijskog paketa vrednog 1,7 milijardi evra za podršku oporavku Zapadnog Balkana od posledica panedmije već mobilisala više od milijardu evra.

EIB pozdravlja spremnost lidera zapadnog Balkana da pristupe realizaciji Ekonomsko-investicionog plana Evropske komisije, a u okviru ovog plana prioritet će biti investicije u oblastima infrastrukture, kao i projekti koji omogućavaju zelenu i digitalnu tranziciju regiona ka inkluzivnom i održivim modelima ekonomije zasnovanim na znanju.

Verner Hojer, predsednik EIB-a, rekao je da je glavni cilj Berlinskog procesa da omogući više investicija u Zapadni Balkan, a EIB je spreman da doprinese kroz podršku Ekonomskom investicionom planu.

- Inicijativa za stvaranje zajedničkog regionalnog tržišta koja je najavljena dobar je primer kako region može da ubrza reforme i poboljša ekonomski ambijent - rekao je Hojer.

SD region

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
21 Beograd